1. Čo ma v týchto dňoch potešilo? Viac vecí. Napr. dvadsať nových IT jobov, Kotlebov podpis pod Jančurovou licenciou, príprava ďalšieho ročníka participatívneho rozpočtu, veľká odvaha manželov Haruštiakovcov  … a ako milovníka kníh o BB ma dosť dostalo aj toto. Bystrica (Podlavice) ako kultové miesto, to tu nebolo hádam od čias Histórie, generačnéhoŠulejovho románu z prostredia THK a Spojovej…:-)

2. Čo ma v týchto dňoch nepotešilo? Prešiel rok a ďalších 411 Bystričanov už nie je Bystričanmi. A hoci dosť odídencov zostáva žiť v rámci regiónu, z pohľadu Mesta je výsledok rovnaký: opäť menej podielových daní v mestskej kase. A teda aj menej zdrojov na kvalitné verejné služby (pri rovnakom zaťažovaní mestskej infraštruktúry cca 100 tisíc ľuďmi denne). Riešení je niekoľko. Napr.  – prestať kradnúť (na všetkých úrovniach verejnej správy), vysúkať si rukávy a začať makať. Alebo – čakať na spasiteľa z Bratislavy a Bruselu, ktorý nám dá viac práce, bytov a eurofondov, a to len tak, pre naše modré oči. Alebo – zaviesť kartu Bystričana, s množstvom motivačných výhod a zliav. Alebo  – spustiť programový headhunting, lov na najlepšie mozgy, napr. v rámci tých 15 tisíc vysokoškolákov UMB, AU a SZU, s cieľom, aby sa tu zapísali na trvalý pobyt a ostali tu žiť. Alebo… 

3. Čomu sa v týchto dňoch venujem? V pondelok som sa v knižnici na Karpatskej zúčastnil tradičného novoročného stretnutia poslancov a primátora s obyvateľmi RU-SA, a zajtra sa tam vrátim opäť. Od štvrtej budem poskytovať bezplatné právne poradenstvo núdznym občanom. Každý je vítaný.

Autor blogu:

Vlado Pirošík

Aktivista, advokát, nezávislý mestský poslanec z klubu Banskobystrická alternatíva. Blog o mojich dvoch vášňach - Bystrici a (komunálnej) politike.