Primátor Nosko chce zlučovať mestské firmy a obsadiť riadiace posty odborníkmi. S týmto jeho zámerom sa dá iba súhlasiť. Ukazuje sa, že politickí nominanti nedokážu efektívne spravovať mestský majetok v hodnote dosahujúcej miliardu slovenských korún.

mestske zastupitelstvoMestská akciovka MBB je častokrát terčom kritiky. Donedávna najmä kvôli platenému parkovaniu a zmluve s EEI, v minulosti sa spomínal priemyselný park. Posledné štyri roky ho riadili nominanti väčšinovej koalície SMER-SD, SNS, HZDS. V predstavenstve okrem riaditeľa Ľubomíra Bobáka sedel aj chirurg Stanislav Čarský (poslanec MsZ za SMER-SD v období 2006-2010) a Ladislav Topoľský (predseda klubu SMER-SD, SNS, ĽS-HZDS v MsZ v období 2010-2014). Riaditeľ podniku je menovaný na návrh mestského zastupiteľstva, v ktorom mal posledných osem rokov väčšinu poslanecký klub zastúpený hlavne stranou SMER-SD.

Už pri zbežnom pohľade na zmluvy a faktúry MBB a.s. so 100% účasťou mesta je jasné, že tradícia politických nominácií v tejto spoločnosti musí byť minulosťou a nadišiel čas na zmenu vedenia podniku. MBB priklepáva menšie sumy spriazneným organizáciám, bez toho, aby malo na to pravidlá. MBB prenajme v predvolebnej kampani lukratívny billboard bývalému poslancovi SMER-SD za smiešnu sumu. MBB platí za elektrinu o tretinu viac ako mesto. Sú to iba malé zákazky, ak však vedenie podniku nedokáže hospodáriť s malými sumami, koľko strácame na veľkých projektoch?

MBB vysúťažilo o tretinu drahšiu elektrinu ako mesto

estsky-urad-1Pred rokom mestu Banská Bystrica skončila päťročná zmluva na dodávku elektrickej energie so spoločnosťou Komunal Energy, neskôr premenovanú na RIGHT POWER ENERGY. Mesto kvôli dodatku podpísaným bývalým primátorom Ivanom Saktorom platilo 72 eur za jeden MWh. Novým dodávateľom sa na roky 2014 a 2015 stal Pow-en s cenou 38 eur za MWh. Potvrdili sa tak podozrenia, že mesto platí za elektrinu neúmerne veľa.

Zmluva medzi novým dodávateľom a mestom bola zverejnená 5. decembra 2013. O štyri dni na to otvárala ponuky na dodávku elektrickej energie aj mestská akciovka MBB. Objem 330 MWh na rok, iba zlomok z toho čo súťažilo mesto. Výsledkom verejného obstarávania MBB bola zmluva podpísaná vo februári 2014. Na základe nej platila mestská akciovka celý rok cenu 60 eur za MWh. Teda o 37% viac ako samospráva.

Ceny elektriny radikálne klesajú, MBB platí ako v roku 2011

V prípade cien elektriny je obtiažne robiť porovnávania, keďže cena elektriny sa odvíja od cien na burze, od lokality a od odberaného množstva. To, že má mesto výrazne nižšiu elektrinu je pochopiteľné z pohľadu množstva. Samospráva obstarávala dodávku 6326 MWh elektriny.

Napriek tomu je tu viac náznakov, že cena, ktorú MBB vysúťažila nie je výhodná. Mesto Brezno platilo sumu 60 eur  pri ročnom objeme 350 MWh v roku 2011. Vtedy sa ale ceny elektrickej energie pohybovali na výrazne vyššej úrovni ako je to v súčasnosti. Viď. graf:

komodity_derivaty_ceny

V zmluve s MBB tí istí ľudia ako zo Saktorovho podivného dodatku

Najzaujímavejšia na celej zmluve, ktorú MBB podpísalo, je víťazná firma Energie2 a.s. Zmluvu s MBB podpisoval Dávid Vlnka. Presne ten istý Vlnka, ktorý v minulosti podpisoval zmluvu a dodatky s mestom Banská Bystrica za spoločnosť Komunal Energy. Táto firma už neexistuje a Vlnka už nefiguruje ani v jej nástupcovi RIGHT POWER ENERGY, ktorá prevzala dodávky pre mesto od augusta 2013.

Ďalšou zaujímavosťou je konkurencia v akej sa Vlnkovi na území mesta Banská Bystrica darí. V roku 2009 bola spoločnosť Komunal Energy (kde bol členom predstavenstva) jedinou firmou, ktorá sa uchádzala o lukratívny kontrakt dodávky elektriny pre krajské mesto vedené Ivanom Saktorom. Keď samospráva, už za primátora Gogolu, súťažila opäť, do obstarávania sa prihlásilo šesť firiem a Vlnkova firma sa neprihlásila. O niekoľko mesiacov na to si MBB vyberalo iba z dvoch ponúk. Okrem Vlnkovej firmy predložila ponuku Stredoslovenská energetika, tretí uchádzač nesplnil kritériá, aby sa mohol zúčastniť elektronickej aukcie.

MBB malo zrušiť súťaž

Je podivné, prečo sa v obstarávaní MBB prihlásili iba dve firmy, na trhu, kde pôsobia desiatky alternatívnych dodávateľov elektriny. Členovia predstavenstva mali podla mňa v takejto situácii presadzovať zrušenie súťaže, vypísanie novej súťaže a zabezpečenie väčšej konkurencie v obstáravaní tak, aby sa podarilo dosiahnuť lepšie podmienky pre mestskú akciovku.

Výhodou je, že MBB podpísalo zmluvu iba na jeden rok a platnosť končí vo februári 2015. Treba dúfať, že novovymenované predstavenstvo a vedenie podniku si dá viac záležať na novej zmluve a ušetrí financie zadĺženej mestskej akciovky MBB.

MBB prenajalo Novanskému lukratívny billboard za smiešnu sumu

Dlhodobým problémom mestskej akciovky je, že príležitostne pomôže organizáciám a osobám z tej „správnej politickej štruktúry.“ Príkladom je prenájom billboardu v predvolebnej kampani Tomášovi Novanskému, ktorý v rokoch 2010-2014 pôsobil ako poslanec mestského zastupiteľstva v koalícii SMER-SD, SNS, HZDS-ĽS a ako predseda finančnej komisie MsZ. Mestská spoločnosť MBB mu prenajala billboard pred polyfunkčnou budovou na Rudohorskej (Poliklinika v Sásovej) za 60 eur s DPH. Na 26 dní. Pritom v čase, kedy zmluvu MBB a Novanský (vtedy ešte stále poslanec MsZ) podpísali, už boli všetky billboardy v meste vypredané a nájsť plochu na tak viditeľnom mieste nebolo možné. Komerčné ceny billboardov (bez prirátania príplatku za politickú inzerciu) sa pritom pohybujú v cenových reláciách okolo 170 eur za mesiac s DPH.

MBB dalo 2-tisíc eur na knihu, ktorej spoluautorom je Marcel Pecník (SMER-SD, SNS, SDKÚ-DS)

Napriek tomu, že mestská spoločnosť je zadĺžená a spláca niekoľko úverov, investuje prostredníctvom reklamných zmlúv do rôznych projektov. Už v minulosti som ako novinár poukazoval na to, že mestské spoločnosti nemajú pravidlá na takéto rozdeľovanie peňazí a podpory sa častokrát dočkajú politicky spriaznené osoby.

V tomto roku napríklad MBB cez reklamnú zmluvu podporila vydanie knihy o Kremničke, ktorej spoluautorom je aj poslanec mestského zastupiteľstva Marcel Pecník (SMER-SD, SNS, SDKÚ-DS). Ten od mestských firiem získaval dotácie aj v minulosti. Prijímateľom podpory je vydavateľ knihy Stredoslovenské národopisné združenie.

Pravidelným prijímateľom podpory od MBB je aj Slovenský zväz protifašistických bojovníkov, ktorého predsedom je člen SMER-SD Pavol Sečkár. Peniaze idú pravidelne na Stretnutie generácií na Kališti. Poznámka pod čiarou: Nie je náhoda, že práve tu premiér Fico povedal: „Aj túto príležitosť chcem využiť, aby som zopakoval, že považujem za nezmyselné napätie a sankcie, ktoré sa dnes z jednej, druhej i tretej strany šíria cez Európu k Ruskej federácii…. a z tohto nešťastia sa teší niekto úplne iný.“ Premiér vedel veľmi dobre čo robí a akým ušiam lahodí takýmito slovami. Stačí si prelistovať dvojtýždenník SZPB s názvom Bojovník, kde sa na druhej strane mapuje zahraničnopolitická situácia. Dočítať sa môžete o tom, že konflikt na Ukrajine majú na svedomí USA, že World Trade Center nemohlo spadnúť nárazom lietadla, a že ukrajinská vláda je fašistická.

Nastavenie transparentných pravidiel pri podpore športu a kultúry bude dôležité najmä v tomto roku, kedy opäť hrozí, že kvôli nedostatku financií budú chýbať peniaze na dotačné schémy v rámci mestských komisií. To sa udialo aj tento rok, následne však prišli peniaze z vyhraného súdneho sporu. Pokiaľ mestu zase nespadne z oblakov balík peňazí, môže sa stať, že dotácie od mestských spoločností budú jediným zdrojom podpory športu a kultúry v meste. Preto bude dôležité, aby k týmto financiám mali prístup všetky organizácie a osoby, nielen tie vybrané.

MBB si zaplatilo reklamu v TV Hronka za 2340 eur

Regionálny televízny kanál Hronka bol v minulosti dotovaný mestom Banská Bystrica. Tento rok neboli v rozpočte schválené peniaze na dotáciu TV.

Hronka sa tak stala súkromnou TV, kde si MBB zaplatilo propagáciu priemyselného parku. Aký mal byť marketingový účel propagácie v regionálnej TV, keď priemyselný park chce lákať najmä zahraničné investície, vie asi iba predstavenstvo spoločnosti a jej riaditeľ. Už nehovoriac o sledovanosti tejto TV.

TV Hronka pri tom vo svojom predvolebnom vysielaní preferovala kandidátov koalície SMER-SD, SNS, SDKÚ-DS. V diskusnej relácii Náš hosť sa pred voľbami stretli Škantár s Turčanom, Gajdošík s Modranským, či Škantár s Novanským. Všetko kandidáti spomínanej koalície. Jediným hosťom spomedzi iných kandidátov bol športovec Vladimír Moravčík, ktorý rozprával o thajskom boxe.

Webstránka o priemyselnom parku bude stáť 2525 eur

Ďalším zaujímavým počinom MBB je objednávka webstránky o priemyselnom parku za 2525 eur. Stránka ešte zjavne nie je spustená, takže ťažko posudzovať oprávnenosť sumy. Zaujímavejšie je, že dodávateľom má byť firma Okto Digital, ktorá však nefiguruje v obchodnom registri ani zozname živnostníkov (aktualizácia 15.12. o 13:26: OKTO Digital je značka. Firma, ktorá za ňou stojí je fascinatin s.r.o.).

Vo svojom porfóliu má OKTO Digital   webstránku spomínanej TV Hronka, ďalej webstránku ďalšieho prosmeráckeho médiá Bystricoviny.sk, stránku cyklobb.sk (Jakub Gajdošík – SMER-SD) či stránku Múzea SNP (Mičev – kandidátka SMER-SD, SNS, SDKÚ-DS).

Záver

V prípade MBB  a jeho hospodárenia sa objavuje príliš veľa politických a stranícko-personálnych prepojení. Jediným riešením ako ich odstrániť je zabezpečiť obsadenie predstavenstva tejto spoločnosti a postu riaditeľa nezávislými odborníkmi. V tomto má primátor Ján Nosko moju plnú podporu.

Autor blogu:

Matej Bučko

Občiansky aktivista, politológ, so záujmom o komunálnu politiku a jej témy. Začínal som ako regionálny novinár, ktorý sa venoval témam efektívneho hospodárenia samospráv. Poslanec mestského zastupiteľstva v rokoch 2014-2018. Momentálne pracujem pre stranu SPOLU, ktorej som členom.