Rok 2018 sa pre primátora Jána Noska mohol začať veľkým politickým víťazstvom a možno aj akýmsi zmierením so svojimi oponentmi.

Mestskí poslanci i verejnosť sa síce oficiálne o odstúpení od zmluvy o možnom odkúpení autobusovej stanice dozvedeli až takmer po mesiaci, no podstata veci znela pozitívne.

Mesto si nemusí vziať úver 3,8 milióna eur a financovať dopravnú časť Terminal SC a ani sa starať o prevádzku stanice, ktorú zaistí súkromný prevádzkovateľ priamo v spolupráci s investorom.

Podľa slov vedenia mesta prišiel návrh, že mesto nemusí pristúpiť k naplneniu zmluvy a prevádzka stanice bude i tak zaistená, od investora.

V poriadku. Prekvapujúca rétorika, v kontraste s vlaňajšou obhajobou kroku o potrebe mať prevádzku pod kontrolou mesta, ale zmysluplná.

Zostal som prekvapený, že má primátor kompetenciu sám nepristúpiť k zastupiteľstvom schválenému nadobudnutiu majetku, pokiaľ tu táto možnosť bola. V zmysle hospodárneho rozhodovania v najlepšom záujme mesta, sa ale i tento krok dá pochopiť.

Potenciálna politická výhra sa však v piatok premenila na vlastný gól…

Investor stanice a mesto sa nezhodujú v názore na rozviazanie zmluvy

Vyhlásenie investora popierajúce predchádzajúce slová primátora bolo azda ešte väčším prekvapením, než samotné odstúpenie od zmluvy. Dosiaľ vzájomne podporujúce sa subjekty sa ocitli na opačných stranách barikády. A dôvod?

Než to začneme preceňovať a obávať sa toho, čo sa stane 1. februára, musíme si uvedomiť o čom sú verejné vyhlásenia v biznisovom prostredí. Častokrát totiž nejde o to, aby rečník zapôsobil na verejnosť, ale najmä o to, aby či už pomastil ego alebo dostal pod tlak niekoho, kto možno práve na druhý deň bude podpisovať často miliónové dokumenty.

Mesto do kritizovaného nákupu autobusovej stanice napokon nejde

Dovolím si teraz krátky návrat do novembra 2017.

Banskobystričania sa tešia z novej stanice, niektorí nadávajú na zmeny spojov, vzdialenosť od vlakov, prevláda však spokojnosť a chvály na „schopného primátora“. V redakcii pripravujeme sériu príspevkov pred posledným rokom aktuálneho funkčného obdobia primátora a mestských poslancov. Je nepochybné, že autobusová stanica bude jednou z tém profilového rozhovoru s Jánom Noskom.

Keď skoro ráno prichádzame na radnicu na dohodnutý rozhovor, kľučku na primátorskej kancelárii si podávame s jedným z členov predstavenstva SAD Zvolen. Nadhadzujem kolegovi, že témou bola iste autobusová stanica. Pracovné stretnutie to ale zrejme nebolo, teda aspoň ho primátor neeviduje v správe o svojej činnosti.

V rámci rozhovoru primátor investíciu mesta obhajuje a o tom, že o niečo vyše mesiaca bude situácia odlišná niet náznaku, naopak. Primátor vyzdvihuje zaangažovanie mesta do projektu.

Ján Nosko: S finálnou podobou autobusovej stanice som spokojný

Od začiatku bola pri stavbe Terminal SC vo vzduchu otázka, prečo sa investorovi nepodarilo hneď dohodnúť s niektorým z dopravcov či inou spoločnosťou na prevádzke stanice, ktorá môže byť z príjmov od dopravcov ziskovým podnikaním.

Keď sa tak nestalo, je zas potrebné oceniť i snahu mesta vyriešiť dlhoročný problém. Napokon zrejme mesto poslúžilo investorovi ako dôveryhodný garant projektu a napriek viacerým problémom s priebehom stavby, cestujúci dostali novú stanicu. Že vynaložené úsilie vo výsledku neslúži mestu z obchodného pohľadu, sa dá oželieť, pretože účel sa naplnil.

Po rozbehu prevádzky sa zrejme investorovi otvorila opäť i priama možnosť spolupráce s prevádzkovateľom. Koniec koncov, aj pre budúceho prevádzkovateľa môže ísť o výhodnejší variant, ako keby sa medzi to ešte dostalo mesto, ktoré by potrebovalo z príjmov financovať aj svoj úver. Mesto navyše rovnako plánovalo prevádzkovateľa vybrať z komerčných subjektov.

Primátor na zastupiteľstve poslancom nepovedal, kto bude budúcim prevádzkovateľom stanice, s ktorým investor rokuje. Odvetil len, že je to už na investorovi. Ako však mesto informovalo v tlačovom vyhlásení, na druhý deň si s investorom i tým nemenovaným budúcim prevádzkovateľom primátor telefonicky overil, že ich rokovania pokračujú.

Je to azda druhý rozpačitý pohľad na primátora Noska za uplynulé roky. Prvýkrát sa zjavne nepríjemne cítil vo chvíli, keď musel vysvetľovať odchod zvláštnej investície do priemyselného parku, ktorú ohlásil pred parlamentnými voľbami premiér Fico, a z ktorej napokon nič nebolo. Respektíve, na jej pozostatkoch neskôr ukrajinskí investori zakúpili pozemok v priemyselnom parku, ale keďže tí už nezískali vládnu podporu, v zámere nateraz nepokračujú.

Nanešťastie pre primátora Noska, tentoraz rozpaky prichádzajú na úvod volebného roka.

Stále pritom nevieme, či sa bude opätovne uchádzať o svoj post. Veľmi presvedčivý v tom, či by mal pokračovať, nebol ani pri našom vlaňajšom rozhovore. O budúcnosti sa vyjadroval výsostne neutrálne.

Jan Nosko Ján Nosko Filip Rohacek Filip Roháček

Ak sa teda stanica vo štvrtok skutočne nezatvorí, čo na šťastie nás cestujúcich nie je v záujme žiadnej zo zainteresovaných strán, prevažne pozitívnemu pohľadu na funkčné obdobie Jána Noska to až tak neublíži. Jeho potenciálnym vyzývateľom to však pridáva strelivo voči donedávna takmer neotrasiteľnej pozícii.

A možno je to v tejto chvíli na dobro veci, pretože pre Noskovu pozíciu sa veľa adekvátnych kandidátov ani v kuloároch dosiaľ neskloňovalo.

Hovorí sa napríklad o Martinovi Klusovi z SaS, ktorý sa však dlhodobo štylizoval najmä k témam zahraničnej politiky na pôde parlamentu, či o Igorovi Kašperovi, ktorý by mohol logicky vyťažiť zo svojej župnej kampane. Mnohí potenciálni kandidáti ale dosiaľ nevideli svoj priestor.

Blížiace sa voľby pritom spravidla vyťahujú zo šuplíkov rozličné kauzy a kauzičky… A tak teda, na konci januára môžeme skonštatovať – vitaj volebný rok!

Autor blogu:

Filip Roháček

Mám svoje zásady i svoj názor. Práve pre ne som zakladal portál BBonline.sk, pre ne som sa v roku 2012 postavil na tribúny protestov Gorila, práve pre ne som bol externým spolupracovníkom poslankyne Viery Dubačovej v NRSR. Avšak rovnako pre ne som kedysi odišiel z politicky riadeného média i z postu hovorcu primátora. Narodil som sa v zasneženom februári 1990 a nevedno prečo, zimu rád nemám. Vidieť ste ma mohli pri moderovaní rôznych podujatí, počuť z rozhlasových vĺn a svojho času aj ako hlásateľa futbalovej Dukly na Štiavničkách. Aktuálne môj život patrí dvom mestám. Prahe, kde pracujem pre PR oddelenie TV Prima a rodnej Banskej Bystrici, kde som okrem portálu BBonline.sk v roku 2021 spoluzakladal aj projekt BB FM rádia, v ktorom som programovým riaditeľom.