Banskobystrická podnikateľka Erika Karová už naplno rozbehla svoju volebnú kampaň pred jesennými komunálnymi voľbami.

Karová by sa mala v novembrových voľbách uchádzať o post mestskej poslankyne.

Kto je Erika Karová?

Na pripomenutie, len pár základných faktov o tejto podnikateľke:

  • pravdepodobne najbohatšia žena Banskej Bystrice a celého Banskobystrického regiónu
  • Karová je konateľkou spoločnosti Business Commercial Finance, s.r.o. v skratke BCF, s.r.o
  • tržby spoločnosti BCF za rok 2016 boli: viac ako 35 miliónov euro
  •  aktíva spoločnosti BCF za rok 2016: takmer 11 miliónov euro
  •  vlastný kapitál spoločnosti BCF za rok 2016: takmer 4 milióny euro
  • v roku 2009 kúpila, vtedy 27-ročná, podnikateľka Karová Nemocnicu vo Veľkom Krtíši za 100 euro, hoci majetok nemocnice predstavoval sumu v hodnote približne 7 miliónov euro. Začalo sa vyšetrovanie vo veci podvodu, riaditeľ nemocnice, ktorý ju predal Karovej bol následne odsúdený na päť rokov nepodmienečne
  • Karová je investorom malých vodných elektrárni na rieke Hron. Malé vodné elektrárne majú negatívny dopad na životné prostredie, proti ich výstavbe sa v našom meste vedie dlhodobá kampaň a dokonca v tejto súvislosti bola organizovaná aj petičná akcia. Okrem toho, malé vodné elektrárne predstavujú pre ich investorov lukratívny biznis so štátom.
  • Vo voľbách v roku 2014 sa Karová ocitla na jednom volebnom plagáte spolu s Richardom Tokuševom, priaznivcom Mariána Kotlebu a ĽSNS.
  • Karová má v regióne obrovský mediálny vplyv: vydáva médium Priekopník, ktorý má tlačenú aj online verziu, zároveň je partnerom súkromnej TV Hronka. Viac o prepojení Karovej a TV Hronka v tomto blogu.
  • Manželom Eriky Karovej je Ján Kara. Občania mesta, o ktorých hlasy sa Karová vo voľbách pravidelne uchádza, stále márne čakajú, kedy Karová povie celú pravdu o minulosti svojho manžela.

Prečo voliči Eriku Karovú nechcú?

Podnikateľka Karová sa už od rodu 2014 neúspešne snaží vstúpiť do politiky. Zatiaľ sa jej to nepodarilo, hoci do kampane už investovala obrovské finančné prostriedky.

V roku 2014 kandidovala podnikateľka Erika Karová v komunálnych voľbách a snažila sa získať post poslanca Mestského zastupiteľstva. Zvolená však nebola.

V roku 2017 kandidovala Karová v župných voľbách a uchádzala sa o post poslankyne zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja. Zvolená opäť nebola. Počas kampane úzko spolupracovala s neúspešným kandidátom na župana Igorom Kašperom, ktorého kandidatúru vo voľbách aj podporovala.

Karovej kampaň na krajského poslanca bola pravdepodobne najdrahšia spomedzi kampaní ostatných kandidátov na poslancov (Kašper sa neráta, lebo ten kandidoval aj za župana). Karová pred voľbami zaplavila doslova celý okres Banská Bystrica desiatkami svojich bilbordov, do desaťtisícov domácností v okrese putovali Karovej noviny Priekopník, okrem toho do desaťtisícov schránok smerovali obálky s listami, v ktorých ľuďom Karová už vopred ďakovala za ich voličské hlasy. (Ja som na jej dopis odpovedala týmto otvoreným listom.)

Všetko úsilie, ktoré Karová vložila do svojej volebnej kampane, však vyšlo navnivoč. Aj napriek tomu obrovskému množstvu peňazí, čo do kampane investovala.  Erika Karová sa preto v župnej volebnej kampani stala jasným príkladom toho, že ani tá najdrahšia kampaň zo všetkých nikomu nezaručí politickú funkciu.

Prečo sa podnikateľka Karová chytila témy hazardu až pred blížiacimi sa voľbami?

Pred župnými voľbami som podnikateľke Erike Karovej ako kandidátke na krajskú poslankyňu vyčítala, že Aliancia nezávislých, ktorú jej prenechal Martin Klus a ktorú teraz sama vedie, nemá žiaden politický program.

Krátko po župných voľbách podnikateľka Karová zmenila taktiku volebného boja a vymenila svoje volebné bilbordy za nové, kde nám oznámila, že OZ BCF sa mení na OZ Erika Karová a z jej médií sme sa dozvedeli o vzniku Nadácie Eriky Karovej.

Najnovšie sa v Banskej Bystrici objavili bilbordy s veľkým červeným logom STOP hazardu v Banskej Bystrici, kde hneď vedľa loga vidíme stáť so založenými rukami vysmiatu podnikateľku Karovú (to asi preto, aby sme všetci vedeli, kto tie bilbordy platí).

Minulý týždeň uverejnil šéfredaktor portálu bystricoviny.sk, Miroslav Toman článok, v ktorom sa v širších súvislostiach venuje téme hazardu a jeho prípadného zákazu na území Banskej Bystrice, a zároveň v závere článku naznačuje, že za snahou podnikateľky Karovej nastoliť tému hazardu práve teraz, treba vidieť jej politické ambície v blížiacich sa komunálnych voľbách.

Následne vyšiel na Priekopníku blog, v ktorom nám podnikateľka Karová vysvetľuje, prečo sa rozhodla bojovať v našom meste proti hazardu.

Kde bola Erika Karová, keď sa téma hazardu v našom meste v minulosti riešila?

Na programe dňa bola téma hazardu v Banskej Bystrici už v roku 2015 a aktívne sa jej venovali aj mestskí poslanci z klubu Banskobystrickej alternatívy. Poslanec Milan Lichý, okrem iného, vyzval počas zasadnutia Mestského zastupiteľstva k diskusii na túto tému. V nadväznosti na jeho výzvu klub Banskobystrická alternatíva zorganizoval v júni 2015 verejnú diskusiu na tému Čo ďalej s hazardom v Banskej Bystrici? Čo prináša hazard, aké sú jeho riziká a čo by priniesol zákaz hazardu, o tom diskutovali psychiater Michal Patarák z Pracoviska liečby nelátkových závislostí a Juraj Danielis, hovorca Asociácie prevádzkovateľov videohier a Asociácie zábavy a hier. Diskusiu moderoval mestský poslanec Matej Bučko a celý jej priebeh si môžete pozrieť tu.

Mestská poslankyňa a zároveň poslankyňa Národnej rady SR Viera Dubačová sa téme hazardu aktívne venovala aj na pôde NR SR, kde v roku 2016 tiež predložila návrh novely zákona o hazardných hrách.

Pýtam sa, kde bola podnikateľka Erika Karová v čase, keď sa v Banskej Bystrici o téme hazardu aktívne hovorilo? Prečo sa témy hazardu ujala až teraz, pár mesiacov pred komunálnymi voľbami, v ktorých by mala kandidovať do Mestského zastupiteľstva?

Sú všetci, čo majú na hazard iný názor ako Karová, naozaj tí zlí?

Podnikateľka Karová nám vo svojom blogu s názvom Stop hazardu v Banskej Bystrici predstavuje svoje, na môj vkus, až príliš zjednodušené videnie fungovania sveta a problematiky hazardu vôbec: Karová to vidí takto: Stačí zrušiť hazard v meste a budeme tu mať samé šťastné rodiny.

Bohužiaľ, realita všedných dní je však oveľa zložitejšia, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

(Stačí spomenúť  napríklad tému závislosti od alkoholu a jej hrozivého dopadu na slovenské rodiny.)

Svoj blog Karová ďalej zaklincuje tvrdením, že: „Proti petícii (za zákaz hazardu) a všetkým aktivitám smerujúcim k zákazu hazardu v našom meste vystúpia len tí, ktorí majú z neho osobný prospech.“

Pýtam sa, kde berie podnikateľka Karová oprávnenie takto podlo osočovať tých Banskobystričanov, ktorí si dovolia mať na vec iný názor, lebo sa problém hazardu snažia vidieť v súvislostiach a nie čierno-bielo, ako nám to prezentuje sama Karová.

Zakázať hazard úplne alebo ho prísne regulovať?

Odpoveď na túto otázku nie je vôbec jednoznačná a ja sama by som ocenila, keby predtým, než sa téma hazardu nastolí na Mestskom zastupiteľstve, aby v Banskej Bystrici prebehla vecná, konštruktívna a hlavne odborná diskusia na túto zložitú tému.

Zároveň si myslím, že táto diskusia by rozhodne nemala prebiehať pod taktovkou podnikateľky Eriky Karovej, ako súčasť jej volebnej kampane.

Primátor mesta, mestskí poslanci a ani my občania by sme nemali dovoliť podnikateľke Karovej, aby z nás urobila len obyčajných štatistov v jej snahe získať poslanecký mandát v blížiacich sa komunálnych voľbách.

Aké témy nastoliť v diskusii o hazarde?

  • Máme sa v Banskej Bystrici, po prípadnom úplnom zákaze hazardu, obávať vzniku nelegálnych herní, ktoré sa následne stanú podhubím pre organizovaný zločin v našom meste? Skúsenosti z miest v Českej republike ukazujú, že mestá, kde zakázali hazard sa potýkajú s problémom vzniku „čiernych“, teda nelegálnych herní. Polícia proti nim bojuje, ale zatiaľ nie je úplne úspešná. Podľa webovej stránky máp nelegálneho hazardu je dnes v Českej republike viac ako 400 nelegálnych herní. Veľká časť z nich je práve vo väčších mestách ako Brno, ktoré plošný zákaz prijalo.

       Osobné skúsenosti s existenciou nelegálneho hazardu v Brne sú opísané aj v tomto blogu.

            Je zaujímavé, že v máji 2017, teda len dva roky po prijatí plošného zákazu                                          hazardu v celom Brne, Radnica Brna-střed uvoľnila reguláciu hazardu a povolila                              hazardné živé hry.

  • Do akej miery je polícia schopná účinne zasahovať proti nelegálnym formám hazardu a čo hovoria relevantné policajné štatistiky o tom, či s rozvojom nelegálneho hazardu ide ruka v ruke aj nárast organizovaného zločinu?

  • Ak v Banskej Bystrici zakážeme hazard, hrozí, že sa časť hazardu presunie do okolitých obcí?

  • Do akej miery by plošný zákaz hazardu vyriešil problémy závislých hráčov?

 V posledných rokoch totiž dochádza k rozvoju internetového hazardu a stávkových                          kancelárií. Má to súvislosť s tým, že závislí hráči sa čoraz viac presúvajú práve na internet, kde sa stávajú závislými od online hrania. Tu rozlišujeme medzi tzv. mäkkým online                         hazardom – sem patrí stávkovanie a tipovanie a tzv. tvrdým online hazardom, pod ktorý                  patria online kasína.

  • S účinnosťou od 1.januára 2019 sa vytvorí tzv. Register vylúčených osôb, ktorý bude evidovať osoby vylúčené z účasti na hazardných hrách a ktoré budú mať zakázaný vstup do herne, medzi nimi sú: poberatelia dávok v hmotnej núdzi, ďalej tí, čo o to sami požiadajú, ľudia s diagnózou patologického hráčstva a študenti VŠ poberajúci sociálne štipendium. Register bude prístupný prevádzkovateľom hazardných hier nepretržite. Do akej miery bude toto opatrenie, podľa odborníkov, účinné?

  • Existujú oficiálne štatistiky, podľa ktorých vieme jasne dokázať, že po úplnom zákaze hazardu došlo v danom meste k zníženiu počtu ľudí závislých od hazardu? Alebo sa závislí hráči „len“ presunuli k inému typu hier, napr. na internete? (Tu by pomohli štatistické údaje z Českej republiky, kde zákaz hazardu trvá dlhšie.)

Tých otázok ohľadom úplného zákazu hazardu alebo jeho prísnej regulácie pod kontrolou štátu je naozaj veľa. Na otázky by v diskusii mali odpovedať odborníci z radov lekárov – psychiatrov, príslušníkov Policajného zboru, ktorí sa zaoberajú problematikou hazardu, ale mali by byť do diskusie pozvaní aj zástupcovia prevádzkovateľov herní, ďalej štátni úradníci z ministerstiev, ktorých sa problematika hazardu týka, ale povedzme aj predstavitelia samospráv z tých českých miest, kde došlo už dávnejšie k úplnému zákazu hazardu, atď.

Úskalia Karovej petície proti hazardu

Erika Karová je v prvom rade bohatá podnikateľka s neutíchajúcimi politickými ambíciami a  presne v tomto kontexte treba pozerať aj na petíciu, ktorú teraz Karová organizuje. Veľa nám o petícii na povie aj čas, v ktorom Karová petíciu začala organizovať, t.j. pár mesiacov pred komunálnymi voľbami, v ktorých by mala sama kandidovať (napríklad viceprimátor Brna Matej Hollan sa aj vďaka angažovaniu v boji proti hazardu vyšvihol do komunálnej politiky.)

  • Petíciu proti hazardu, ktorú organizuje Erika Karová vnímam ako súčasť jej predvolebnej kampane na post mestského poslanca, ale aj ako snahu o jej sebaprezantáciu (stačí sa pozrieť na bilbord: Hneď vedľa loga, ktoré by malo byť hlavnou a nosnou témou bilbordu, je vyfotená Erika Karová a je tam jasne zdôraznené aj jej meno. Takto sa propagácia témy nerobí, takto sa robí propagácia osoby.)

  • Mám obavy, že prostredníctvom petície podnikateľka Karová získa osobné údaje veľkého množstva Banskobystričanov, ktoré potom môže využiť vo svojej volebnej kampani alebo podnikateľskej činnosti. Údaje sú síce chránené zákonom o ochrane osobných údajov. Čo si však Erika Karová myslí o tomto zákone, nám ukázala, keď počas župnej volebnej kampane, v ktorej kandidovala, zverejnila vo svojom blogu, ako konateľka spoločnosti BCF s.r.o., mená  klientov spoločnosti BCF, s.r.o. a napísala o nich, že sú jej obchodnými partnermi. Jednalo sa o politikov, ktorí vo voľbách kandidovali.

  • Mám obavy, aby zo strany Karovej, nedochádzalo k verejnému pranierovaniu konkrétnych občanov či politikov Banskej Bystrice, ktorí jej petíciu odmietnu z akýchkoľvej dôvodov podporiť alebo budú mať voči Karovej aktivitám výhrady. Karová týchto ľudí, zatiaľ len všeobecne, obvinila vo svojom blogu, že majú osobný prospech z hazardu: „Proti petícii (za zákaz hazardu) a všetkým aktivitám smerujúcim k zákazu hazardu v našom meste vystúpia len tí, ktorí majú z neho osobný prospech.“

Téma hazardu a s tým súvisiaca otázka jeho úplného zákazu alebo jeho prísnej regulácie je zložitá téma a prv, než sa v našom meste príjme konečné rozhodnutie, ako situáciu s hazardom riešiť, mala by v meste Banská Bystrica prebehnúť najprv odborná diskusia (alebo séria diskusií) na túto citlivú tému.     

 Ale  hlavne by táto diskusia nemala byť súčasťou volebnej kampane pred blížiacimi sa komunálnymi voľbami, lebo len tak sa vyhneme akýmkoľvek populistickým riešeniam, ktoré na prvý pohľad vyzerajú možno vábivo a jednoducho, ale v skutočnosti toho veľa nevyriešia a dokonca môžu situáciu s hazardom v našom meste ešte skomplikovať (napr. vznik nelegálnych herní).

Autor blogu:

Andrea Súlovcová

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Študovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. Od roku 2003 s manželom žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne pôsobím v mimovládnom sektore, momentálne pôsobím v projekte zameranom na sociálnu oblasť. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti.