Keď som uverejnila svoj posledný blog, kde som oznámila, že ma vypočúvala polícia kvôli trestnému oznámeniu, ktoré podala podnikateľka Erika Karová kvôli môjmu blogu, kde som upozornila na jej podnikateľskú minulosť, tak môj blog zdieľal na facebooku aj primátor mesta Ján Nosko. Istý miestny politik ma potom informoval, že mu vzápätí telefonovala kamarátka podnikateľky Eriky Karovej a pýtala sa: „Tá Súlovcová píše na objednávku pre Noska?“

Tak, aby som ozrejmila situáciu všetkým priaznivcom a kamarátom pani podnikateľky Karovej a pána kandidáta na župana Kašpera, čestne na tomto mieste vyhlasujem, že: Svoje blogy nepíšem na objednávku nikoho, a už vôbec nie miestnych politikov, ale píšem v nich svoj názor na veci, ktoré sa dejú okolo nás. A ak sa môj pohľad na niektoré udalosti náhodou zhoduje s pohľadom pána primátora alebo niekoho iného, tak to bude asi preto, že realita je taká aká je.

A teraz späť k téme môjho blogu.

Tento blog som mala napísaný už koncom júna, ale keďže prišli prázdniny, tak nezostávalo veľa času ho dokončiť. A blog, ktorý uverejnil primátor Ján Nosko, nezávisle odo mňa, a v ktorom spochybňuje objektivitu Priekopníka a TV Hronka, len potvrdil moje domienky.

Banskobystrická podnikateľka Erika Karová, majiteľka BCF s.r.o nedávno oznámila svoj vstup do politiky, zatiaľ teda len tej regionálnej.

Pani Karová má, pre politickú kampaň tak potrebné, vynikajúce finančné zázemie rátajúce sa v miliónoch eur, vlastní – neviem ako to nazvať, aby som sa vyhla trestnému oznámeniu, no vlastní … Priekopník, tie tri bodky preto, lebo výraz noviny v súvislosti s Karovej Priekopníkom odmietam používať. V Priekopníku sa Karová pasovala do úlohy šéfredaktorky a jej brat Miroslav Pôbiš do úlohy redaktora. To nám tiež veľa napovie o úrovni článkov v tomto občasníku. V Priekopníku sa v poslednej dobe pravidelne dočítame, čo majú Karová s Kašperom nového. A Karová mesiac čo mesiac platí Slovenskej pošte za to, aby sa nám jej Priekopník dostal do schránok, či sa nám to páči alebo nie. Tlačený Priekopník má samozrejme svoju internetovú verziu, ktorá je obohatená o blog, kde okrem samotnej Karovej a Igora Kašpera nebloguje nikto iný. Kto vie prečo…

Do mediálnej zbierky pani podnikateľky Karovej donedávna chýbal už len rozhlas a televízia.

Ale to sa koncom minulého roka zmenilo. Minulý rok sa Karovej Priekopník stal hlavným mediálnym partnerom regionálnej televízie TV Hronka. Do tej doby táto regionálna televízia nevenovala podnikateľke Karovej a jej aktivitám žiadnu pozornosť. Výrazná zmena nastala až tento rok, teda hneď potom, čo Karovej Priekopník a TV Hronka nadviazali úzku spoluprácu.

Z podnikateľky Karovej sa stala zrazu mediálna hviezda, stala sa hosťom relácia Náš hosť, kde počas celej relácie rozprávala o tom, ako koná dobro, hoci sama tvrdí, že charita sa má robiť a nie o nej rozprávať.

Mediálnu pozornosť TV Hronka venuje v poslednej dobe intenzívne aj ľuďom blízkym podnikateľke Karovej.

Hosťami relácie Náš hosť sa stali aj športovkyňa Martina Halinárová a tréner Juraj Benčík, ktorí pôsobia v športom klubu BCF Dukla Banská Bystrica, ktorého predsedníčkou nie je nik iný ako Erika Karová.

Na TV Hronka nájdete samozrejme aj reportáže z akcií, ktoré Karová organizuje a nikdy tam nechýba rozhovor aj so samotnou pani podnikateľkou.

Je všeobecne známe, že Erika Karová spolupracuje s dvoma kandidátmi na župana: Martinom Klusom a čoraz intenzívnejšie s Igorom Kašperom. Títo dvaja sa ako prví stali hosťami relácie Na slovíčko. Ešte pred nimi sa hosťami tej istej relácie stali aj bývalý primátor Banskej Bystrice Peter Gogola a primátor Sliača Daniel Dunčko. Nie je to náhoda. Obidvaja páni totiž oficiálne podporujú Igora Kašpera ako kandidáta na župana a zároveň budú na jeho kandidátke do Zastupiteľstva vyššieho územného celku.

Hádajte, tlačovky ktorého kandidáta na župana TV Hronka pravidelne reportuje vo svojom spravodajstve? Samozrejme, že Kašperove. Reportáže z tlačoviek Mičeva, Luntera alebo Saktora som na TV Hronka hľadala márne. Je zvláštne, že zrovna Kašper sa potom na facebooku sťažuje na neobjektivitu médií.

Čerešnikou na torte sú potom reportáže TV Hronka vyznievajúce v neprospech vedenia mesta a primátora Jána Noska. Nikoho v tejto súvislosti asi neprekvapí, že Karová s Kašperom kritikou voči súčasnému vedeniu mesta v poslednej dobe rozhodne nešetria.

Pritom ešte minulý rok malo mesto Banská Bystrica oficiálne zmluvne predplatený priestor v TV Hronka a primátor Ján Nosko bol pravidelným hosťom relácie Na slovíčko. Okrem iného, TV Hronka na základe zmluvy s mestom produkovala programy resp. spravodajské príspevky, ktoré boli v tzv. verejnom záujme. Takúto mediálnu politiku mesta kritizoval poslanec Banskobystrickej alternatívy Matej Bučko a označil to za zbytočné plytvanie peniazmi z rozpočtu mesta.

Podľa mojich informácií mesto Banská Bystrica zmluvu s TV Hronka na výrobu programov na začiatku toho roka vypovedalo.

Medzitým na scénu nastúpila podnikateľka Erika Karová a začala sa intenzívna spolupráca Karovej Priekopníka s TV Hronka.

Zaujímavá je aj skutočnosť, že riaditeľ TV Hronka Jakub Bubeník má údajne blízko ku Igorovi Kašperovi …

A samozrejme nesmiem zabudnúť dodať, že pracovníci TV Hronka dostávajú na oplátku priestor v Priekopníku, kde s nimi rozhovor robí sama podnikateľka a šéfredaktorka v jednej osobe Erika Karová…

Naozaj neviem prečo, ale mám pocit, že TV Hronka sa čím ďalej tým viac začína podobať Karovej Priekopníku. A to je podľa mňa cesta rovno do mediálneho pekla…

Priekopník a ani regionálna TV Hronka nepatria k relevantným a ani mienkotvorným médiám. Ale môžu nám poslúžiť ako príklady toho, ako sa to nemá robiť. Priekopník je jasným príkladom toho, ako vyzerá médium, ktoré si založí bohatý podnikateľ, v tomto prípade podnikateľka s politickými ambíciami. TV Hronka je zase príkladom toho, ako to vyzerá, keď sa zmení mediálny partner televízie. Peniaze a s nimi spojené prehnané politické ambície určitých ľudí totiž robia svoje…

Autor blogu:

Andrea Súlovcová

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Študovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. Od roku 2003 s manželom žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne pôsobím v mimovládnom sektore, momentálne pôsobím v projekte zameranom na sociálnu oblasť. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti.