S končiacim sa letom a blížiacim sa termínom odovzdania kandidátok do volieb VÚC sa stupňuje napätie medzi kandidátmi a blogy pomaly zaplavujú médiá. Smutné je však to, že namiesto spájania sa a hľadania vhodného a silného kandidáta, ktorý by sa postavil terajšiemu Marianovi Kotlebovi sa vytvára napätie, nenávisť, klamstvá, konšpirácie a domienky. Samozrejme subjektívne a účelové. Bijúce hlava, nehlava, ale veď účel svätí prostriedky, bez ohľadu na dôsledok.  Naši starí otcovia a matere nám zanechali bohaté dedičstvo a kultúru, opradené okrem iného osvedčenými ľudovými múdrosťami ako napr. „Nesúď ma, pretože si nikdy nešiel v mojich stopách životom“. Je múdre a určite aj slušné nesúdiť bez overených faktov ostaných ľudí, pretože naozaj nikdy nevieme, „akú bitku práve bojujú.“  Nám sa však stáva slovo tolerancia, empatia akosi cudzím, neznámym pojmom.  Je ľahké byť „špecialistom“ na posudzovanie a hlavne odsudzovanie ostatných, ťažšie je ale objektívne sa pozrieť na nedostatky vo svojom vlastnom živote a pozametať si pred vlastným prahom.

    Ale ako sa hovorí, to už k politike jednoducho patrí. Aj preto sa mi žiada práve v súčasnom období verejne poukázať nato, čo ma spája s rôznymi kandidátmi na župana BBSK, zabrániac snáď tým, rôznym, už existujúcim konšpiračným teóriám. Takže Martina Klusa, poslanca Národnej Rady SR, poslanca MsZ v Banskej Bystrici, poznám už niekoľko rokov. Sme známi od komunálnych volieb a spolupracovali sme na rôznych charitatívnych projektoch. Múzeum SNP, ktorého riaditeľom je Stanislav Mičev, je obchodný partner spoločnosti BCF, s.r.o.. Do plejády obchodných partnerov mojej spoločnosti je možné zaradiť taktiež  spoločnosť Lunter s.r.o., pánov  Milana Urbániho, Pavla Greksu, Igora Kašpera a dokonca  VÚC BB, ako aj ďalšie množstvo Banskobystričanov a municipalít. S posledne menovaným sa poznáme taktiež z občianskej rady Radvaň, kde zastupuje mesto ako poslanec mestského zastupiteľstva. Predmetná skutočnosť súvisí jednoducho s tým, že sme spoločnosť, ktorá zabezpečuje dodávku elektrickej energie a zaoberá sa taktiež prenájmom elektrocentrál využívaných hlavne pri výpadku, alebo odstávkach elektrickej energie. Mnohí naši obchodní partneri sú uvedení aj na našej firemnej  stránke , v danom smere niet čo skrývať.

     Pokiaľ však hovoríme v kontexte blížiacich sa volieb, podstatné je niečo úplne iné. Dôležité je, aby sme sa nenominovali do role vyšetrovateľa a sudcu zároveň, aby sme „nepľuli“ síru, aby sme „nekázali vodu a víno pili“, ale aby sme, keď už máme potrebu, pokiaľ možno objektívne a kultivovane poukázali na eventuálne nedostatky, ale samozrejme aj klady. Myslím, že sa všetci zhodneme na tom, že VÚC Banská Bystrica potrebuje a určite si aj zaslúži zodpovedného župana oveľa viac, ako ktorýkoľvek iný vyšší územný celok. Nie, naozaj nemám v tejto chvíli v úmysle kohokoľvek z menovaných, či nemenovaných odporúčať, aj keď mám svoj názor a neskôr to možno v záujme veci predsa len urobím. Som však presvedčená, že naši voliči sú dostatočne vyspelí a múdri, aby sa správne rozhodli. Ja sama za seba môžem povedať len toľko, že určite budem voliť nielen rozumom, ale aj srdcom. Že určite budem voliť po zrelej úvahe a posteriori „za“ niečo, čo prináša zmenu a prospech  a nie a priori „proti“ niekomu a niečomu. Som totiž naozaj presvedčená, že to je tá správna cesta, ktorou má napredovať náš krásny kraj, vsadený nielen symbolicky, ale aj geograficky priamo do srdca Európy.

Autor blogu:

Erika Karová

Volám sa Erika Karová. Žijem v Banskej Bystrici, spolu so svojou rodinou, manželom a dvoma deťmi. Mám tu množstvo priateľov a známych. To je hlavný dôvod, prečo chcem, aby sa naše mesto posúvalo dopredu. V živote som nedostala nič zadarmo. Spolu s mojím manželom sa mám podarilo naplniť svoje ciele a založiť vlastnú a môžem povedať, že teraz už úspešnú spoločnosť, ktorá patrí k najväčším energetickým spoločnostiam na trhu. Práca ktorú robím ma napĺňa a prináša do môjho života radosť. Čo ma ale trápi, je systémom fungovania mesta, či samosprávy a chcem zmenu. Neriešia sa problémy obyvateľov ako by mali, nefunguje transparentné prideľovanie dotácií na podujatia v našom kraji, organizuje sa málo akcií pre deti, seniorov a ľudí v núdzi. Okrajové časti mesta a obce sa neriešia, alebo riešia len minimálne. Viem o čom píšem. Aktívne sa totiž zapájam, organizujem a podporujem športové a kultúrne podujatia a charitatívne projekty.