Presne pred rokom som uverejnila na tejto stránke blog s názvom: Čo urobil Igor Kapšer pre toto mesto? Túto otázku som si kládla v súvislosti s Kašperovou vtedajšou kandidatúrou na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja. Kašperova kampaň bola vtedy plná útokov a osočovania nielen jeho politických súperov.

V primátorskej kampani Kašper zmenil taktiku a dookola len sľubuje a sľubuje, čo všetko spraví, ale len pod podmienkou, ak ho zvolíme za primátora.

Videl niekto Kašperov odpočet jeho poslaneckej práce za tých osem rokov, čo je funkcii?

Ak sa niekto z radov mestských poslancov rozhodne kandidovať na funkciu primátora a chce byť úspešný, nemôže to byť typický „radový“ poslanec, ale musí to byť poslanec, ktorý nad ostatnými kolegami v mestskom zastupiteľstve vyčnieva aspoň o pol hlavy. A to nemyslím doslova, ale obrazne.

Teda, mal by to byť niekto, kto je počas celého svojho funkčného obdobia oveľa aktívnejší ako ostatní poslanci, t. j. mal by mať napríklad vlastnú tému, ktorá svojim významom presahuje hranice jeho volebného obvodu a ktorej sa samozrejme venuje dlhodobo a nie je to téma, ktorú „objaví“ a „chytí“ sa jej  mesiac pred voľbami primátora.

Takouto témou môžu byť v našom meste trebárs malé vodné elektrárne, obmedzenie hazardu v meste, riešenie problematiky nedostatku parkovacích miest na sídliskách a podobne.

Igor Kašper sa však počas 8 rokov svojho poslancovania žiadnej dôležitej téme, ktorá v meste rezonuje, dlhodobo systematicky nevenoval a napríklad aj tému hazardu či financovania súkromného školstva objavil až krátko pred týmito voľbami.

Osem rokov vo funkcii poslanca je dosť na to, aby politik ukázal občanom svoj potenciál.

Odmyslime si teraz fakt, že Igor Kašper je človek, ktorý verejne a opakovane klame a zavádza verejnosť, a zabudnime aj na to, že spĺňa všetky kritéria smeráckeho prisluhovača.

Poďme sa na Kašpera pozrieť čisto ako na „osemročného“ mestského poslanca, ktorá má ambíciu stať sa primátorom.

Igor Kašper je mestským poslancom od roku 2010, od roku 2015 vďaka podpore strany Smer-SD zastáva dve dôležité funkcie: je členom Mestskej rady a je zároveň predsedom Komisie Mestského zastupiteľstva pre financie, správu a hospodárenie s majetkom mesta a podnikateľskú činnosť.

Jednou z hlavných tém Kašperovej volebnej kampane je výstavba nájomných bytov, ktorú by inicioval, keby sa stal primátorom.

Ja sa pýtam: Čo robil poslanec Igor Kašper doteraz? Akú aktivitu v tomto smere vyvinul ako člen Mestskej rady a predseda Komisie MsZ pre financie, správu a hospodárenie s majetkom mesta a podnikateľskú činnosť?

Počas uplynulých 8 rokov mal Igor Kašper nespočetne veľa príležitostí, aby sa  problematiky výstavby mestských bytov chopil a reálne ju riešil. Neurobil však nič, „zobudil“ sa až teraz, pár týždňov pre voľbami.

Navyše, Igor Kašper ako vyštudovaný ekonóm by mal vedieť, že základným problémom Banskej Bystrice nie je nedostupnosť bývania, ale nedostatok vhodných pracovných príležitostí hlavne pre vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Mladí ľudia totiž z Banskej Bystrice neodchádzajú za lacnejším bývaním, ale za kvalifikovanou a adekvátne finančne ohodnotenou prácou.

Krstní rodičia nášho najmladšieho syna sa z Banskej Bystrice pred štyrmi rokmi odsťahovali nie kvôli nedostupnému bývaniu, ale kvôli finančne dobre ohodnotenej práci, adekvátnej ich vysokoškolskému vzdelaniu, ktorú si našli v hlavnom meste.

Tému hazardu, ktorej sa Kašper vo svojej kampani venuje, objavil tiež až nedávno. Kde bol poslanec Kašper, keď sa téme hazardu v minulosti venovala na komunálnej úrovni Banskobystrická alternatíva a zorganizovala k téme aj odbornú diskusiu?

Ďalšou témou Kašperovej kampane je aj otázka financovania verejných a súkromných škôl a školských zariadení. V marci sa uskutočnila v Banskej Bystrici diskusia venovaná tejto problematike. Ja som sa tejto diskusii zúčastnila, ale Igora Kašpera som na nej nevidela. Vtedy ho táto téma ešte asi nezaujímala, že?

Kde boli doteraz Kašperova chuť a plán meniť mesto k lepšiemu?

Igor Kašper sa v poslednej dobe motá kade tade po meste, zastavuje ľudí na ulici a hovorí im o tom, čo pre nich urobí, ak ho zvolia za primátora.

Všetci sme už počuli, že Igor Kašper ako primátor má PLÁN, ENERGIU a CHUŤ.

Tu je na mieste otázka, kde bola ENERGIA a CHUŤ mestského poslanca, člena Mestskej rady a predsedu Komisie MsZ Igora Kašpera meniť mesto k lepšiemu za tých 8 rokov jeho poslancovania?

Alebo ENERGIU a CHUŤ meniť mesto k lepšiemu objavil Kašper v sebe až teraz, po dlhých 8 rokoch poslancovania, keď sa rozhodol kandidovať za primátora?

Kašper sľubuje, Nosko koná.

Najväčší rozdiel vo volebnej kampani dvoch kandidátov na primátora je ten, že jeden len dookola sľubuje, čo urobí a druhý sa prezentuje konkrétnymi výsledkami svojej práce.

Predvolebné heslo Igora Kašpera znie: Chuť, energia, plán.

Predvolebné heslo Jána Noska: Za mňa hovoria výsledky. Primátor musí konať, nie sľubovať.

Igor Kašper má celú svoju kampaň postavenú na predvolebných sľuboch podmienených jeho zvolením do kresla primátora.

Ján Nosko má celú kampaň naopak postavenú na odpočte výsledkov svojej štvorročnej práce.

Tandem Kašper a Gogola? Len to nie, prosím …

Igor Kašper sa akosi priveľmi spriatelil s bývalým primátorom nášho mesta Petrom Gogolom.

Peter Gogola podporoval Kašpera v boji o post župana, teraz kandiduje v jeho tíme do Mestského zastupiteľstva. Mňa by len zaujímalo, ktorá opozičná politická strana nominovala Petra Gogolu ako svojho straníckeho kandidáta na post mestského poslanca.

Ako okomentovať spojenectvo Gogola – Kašper? Najvýstižnejšie asi bude: Títo dvaja sa fakt hľadali, a to doslova.

Keď sa niekto na Kašperovom facebookovom profile čudoval, či dobre vidí a či to je v tíme Igora Kašpera naozaj exprimátor Peter Gogola, tak Martin Baník to výstižne okomentoval slovami: „ Áno, Gogola má tú drzosť kandidovať. Pán Kašper ho obdivuje, pýtal som sa.“

Ja tiež žasnem nad tým, že Peter Gogola kandiduje a tiež to považujem z jeho strany doslova za nehoráznosť. Áno, aj ja som sa nechala pred 8 rokmi obalamutiť jeho osobným príbehom, ktorý sa neskôr rozpadol ako domček z karát, sadla som na lep jeho sľubom, čo všetko urobí ako primátor pre toto mesto… a volila som v roku 2010 Petra Gogolu za primátora. Moja obrovská chyba, ktorú dodnes ľutujem.

S primátorom Petrom Gogolom mám dve veľmi negatívne osobné skúsenosti a myslím si, že tento človek nemá ako poslanec čo hľadať v Mestskom zastupiteľstve. Za štyri roky primátorovania toto mesto neposunul nikam a neustále tvrdenia, že za všetko môžu smeráci sú len planými výhovorkami.

Ak by bol Peter Gogola napríklad obsadil Mestský úrad schopnými ľuďmi s manažerskými schopnosťami a sám by bol správe mesta venoval viac svojej energie a času, tak veľa vecí v našom meste mohlo vyzerať inak. Túto moju tézu mi v osobnom rozhovore potvrdil aj šéf BBA Vladimír Pirošík, ktorý v roku 2010 uvítal zvolenie Petra Gogolu na post primátora s nadšením. Áno, Peter Gogola toho mohol za 4 roky vo funkcii primátora pre mesto urobiť naozaj veľa, ale … neurobil. A nie, nemôžu za jeho zlyhania smeráci. Je to jeho vlastná zodpovednosť.

Moja osobná skúsenosť s Petrom Gogolom:

Keď sa rušili pod taktovkou Petra Gogolu verejné mestské základné školy, tak sa v priestoroch ZŠ Bakossova konalo stretnutie primátora s rodičmi detí navštevujúcich ZŠ Bakossova, ktorá práve bola v procese rušenia.

Pamätám si na to, akoby to bolo včera: Sedela som v prvej rade spolu s ostatnými rodičmi, oproti mne za vrchom stola sedel Peter Gogola. Rodičia boli rozhorčení, diskusia s vedením mesta bola prirodzene plná emócií.

Peter Gogola sa očividne pred nahnevanými rodičmi necítil komfortne, keď hovoril,  miestami sa mu triasol hlas.

V duchu som sa pýtala: „Toto je náš primátor? Veď si ani nevie obhájiť svoje vlastné rozhodnutia.“

Vrchol bol, keď sa v polovici diskusie Peter Gogola postavil zo stoličky a odišiel preč s tým, že má doma choré deti … A nás rodičov tam nechal napospas vtedajšiemu šéfovi Školského úradu, ktorý bol celý hŕ do rušenia našej školy. Pred tým, aby Gogola nedostal od jedného z rodičov poriadnu „nakladačku“ za svoj doslova ignorantský prístup k občanom mesta, ho zachránili len ostatní rodičia. A tento človek, Peter Gogola, chce byť teraz mestským poslancom?

Prečo si Kašper s Gogolom tak rozumejú? Obaja radi pred voľbami sľubujú, ale „skutek utek“. Obaja sa podieľali na likvidácii verejného základného školstva v našom meste. Myslím si, že tandemu Kašper – Gogola by sa mali obávať najviac verejné mestské školy – deti, rodičia aj zamestnanci týchto škôl.

Pýtajte sa Kašpera na jeho poslanecké činy.

Za človeka a politika zvlášť by nemali hovoriť jeho sľuby, ale jeho činy, tak ak Vás najbližšie zastaví na ulici Igor Kašper a bude Vás otravovať rečami o tom, že čo všetko urobí, ak ho zvolíte za primátora, tak sa ho len opýtajte:

Čo konkrétne ste urobili počas uplynulých 8 rokov pre rozvoj tohto mesta, pán poslanec Kašper?

Koľko investorov ste ako člen Mestskej rady a predseda Komisie MsZ pre podnikateľskú činnosť oslovili, pán poslanec Kašper?

Koľko nových pracovných miest ste pomohli vytvoriť v Banskej Bystrici, pán poslanec Kašper?

Čo ste ako ekonóm a predseda Komisie MsZ pre podnikateľskú činnosť urobili pre zlepšenie podnikateľského prostredia v našom meste, pán poslanec Kašper?

A na záver dôležitá VÝZVA:

Vo svojom predvolebnom videu Igor Kašper uvádza, že ako primátor chce zastavať nájomnými bytmi peknú veľkú lúku na sídlisku Severná, ktorá sa nachádza medzi budovou internátu konzervatória a Severnou 1. Viac ako desať rokov som bývala na sídlisku Severná, narodili sa tam a vyrastali tam moje deti, býva tam veľa mojich priateľov a známych. Jednoducho sídlisko Severná je v rámci Banskej Bystrice mojou srdcovou záležitosťou a stále sa tam cítim ako doma. Prosím, ľudia, nedovoľte Kašperovi a jeho prisluhovačom , aby Vám tú lúku na Severnej zastavali, keď sa dostanú k moci!

Jednoducho ich nevoľte a zastavte ich, kým je čas.

Vyzvite a pýtajte sa týchto 11 kandidátov na mestských poslancov za koalíciu SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina a Progresívne Slovensko, ktorí sú zároveň aj podporovateľmi Igora Kašpera a jeho volebného programu:

Radovan Sloboda, Ivan Uhrík, Jana Brázdilová, Marek Kliment, Martin Klus (ten mimochodom býva na sídlisku Severná, ale kandiduje za Sásovú), Jozef Baláž, Peter Ggogola, Miroslav Ivan, Soňa Kopčanová, Rastislav Medveď, Roman Miškár – vážení kandidáti na poslancov, prečo chcete spolu s Igorom Kašperom zastavať jednu z mála zelených plôch v širšom centre mesta?

Otázkou je, či títo 11 ľudia, ktorí podporujú na post primátora človeka, ktorý verejne klame a zavádza verejnosť a ktorí zároveň podporujú takúto úplne zbytočnú zástavbu krásnej zelenej lúky v širšom centre mesta budú dobrými mestskými poslancami. Myslím si, že nie, nebudú.

A kandidáti na poslancov z Banskobystrickej alternatívy tiež mlčia o plánoch svojho spolukandidáta Igora Kašpera na zastavanie jednej z mála zelených plôch v širšom centre mesta. Prečo asi?

Autor blogu:

Andrea Súlovcová

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Študovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. Od roku 2003 s manželom žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne pôsobím v mimovládnom sektore, momentálne pôsobím v projekte zameranom na sociálnu oblasť. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti.