Nezisková organizácia Záhrada – centrum nezávislej kultúry je kultúrnym aj komunitným centrom pre rôzne cieľové skupiny, pre všetky vekové kategórie. Podporuje tvorbu súčasného umenia a organizuje množstvo aktivít pre širokú verejnosť. Aj v druhej polovici novembra nás v Záhrade čaká skvelý program.

Novembrový program v Záhrade

Divadlo SkRAT: Unavená žiadosť

Streda 15. novembra o 19.00 h

Autorská divadelná inscenácia vznikla metódou kolektívnej tvorby. Je nesúrodou kolážou textov, ktoré vznikli počas deväťmesačného skúšobného procesu s presahmi do osobných, ale aj verejných udalostí, tak ako ich tvorcovia zažívali.

Sinks + Fotbal: dvojkoncert

Štvrtok 16. novembra o 19.00 h

Trojčlenná brnenská formácia Sinks hrá minimalistický, no dynamický mix noise-rocku a post-punku. Ich živé vystúpenia sú energické a výbušné, plné výrazných gitarových rytmov, vokálov a občasných momentov spontánneho chaosu. Fotbal je štvorčlenný českobudějovický fenomén. Ich hudba sa vyznačuje nekompromisným, precízne zahratým kraut-rockom, pretkaným zlatou niťou psychadélie.

17. november: Deň boja za slobodu a demokraciu

Piatok 17. novembra o 18.00 h

Spomienkové stretnutie pri pamätníku J. Langoša.

Divadlo z Pasáže: Pískanie v tme

Pondelok 20. novembra o 19.00 h

Inscenácia o tom, prečo sa bojíme. Aj nebojíme.

Pravda a racionalita v dobe postfaktuálnej: Večery s filozofiou v Banskej Bystrici

Streda 22. novembra o 17.00 h

V poradí ôsma diskusia zo série podujatí organizovaných Katedrou filozofie Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici bude výnimočná. Nielenže prichádzame s témou z dielne študentov a študentiek Katedry filozofie, ale aj samotná diskusia bude takmer čisto v študentskej réžii, z čoho sa mimoriadne tešíme. Ako už názov prezrádza, venovať sa budeme termínom pravdy a racionality a ich významovým posunom v dobe, ktorú niektorí označujú ako postfaktuálnu. O tom, čo presne to znamená a aké dôsledky z toho plynú pre ľudské spoločenstvá sa porozprávajú Miloš Taliga, Martin Schmidt a Matej Šuránek s Denisom Dulovicsom, ktorý nás súčasne celou diskusiou prevedie.

Nela H. Kornetová & T.I.T.S.: BADMAN

Streda 22. novembra o 19.00 h

Badman je audiovizuálna fyzická performance, ktorá víta diváka do zvláštneho sveta zahrávajúceho sa s maskulinitou a jej silou, kultivovanou a pretvorenou jedinou ženskou performerkou. Predstavenie odráža mužskú mocenskú silu a pohráva sa s klišé mužnosti a túžbou ich prelomiť. Silná ženská postava bez okolkov dráždi genderové roly a tradičnú binárnosť. Nela H. Kornetová za predstavenie získala Cenu Thálie 2022 v kategórii nezávislé divadlo.

Noc vonku 2023: Diskusia na tému dostupného bývania, chudoby a života ľudí bez domova

Štvrtok 23. novembra o 17.00 h

OZ Vagus, Centrum komunitného organizovania, Centrum materiálnej pomoci, Nie v našom meste vyzývajú Počas Noci vonku ľudí zo širokej verejnosti, aby sa na jednu noc vzdali pohodlia svojho domova, prespali vonku a upozornili tak na alarmujúcu situáciu ľudí bez domova a ľudí žijúcich v extrémnej chudobe na Slovensku. Podujatie sa koná pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej.

Škrobotník, Šlundra, Šibrová: Pitva

Štvrtok 23. novembra o 19.00 h

Bábkové divadlo ako chválospev na geniálnych lekárov a ránhojičov.

Bad Karma Boy: koncert

Sobota 25. novembra o 19.30 h

Kapelu Bad Karma Boy netreba nijako výrazne predstavovať, keďže patria medzi stálice slovenskej alternatívnej scény. Počas vyše desiatich rokov existencie stihli vydať tri skvelé štúdiové albumy a odohrať desiatky koncertov v kluboch, ako aj na najväčších československých festivaloch. Hrajú pôsobivý psychedelický pop a indie-soul, s rozumným príklomonm k elektronike.

Divadlo z Pasáže: Lásky SHOCK

Pondelok 27. novembra o 19.00 h

Tanečné predstavenie o plnosti prežívaného a nekonečných variáciách vnímania.

Bližšie informácie o programe v Záhrade nájdete tu.

HUMAN FORUM 2023

X. ročník medzinárodného diskusného fóra o demokracii a ľudských právach

Streda 29. novembra

 16.00 h, Reflexia k národným voľbám: Čo nám ukázali výsledky volieb?

Dva mesiace po parlamentných voľbách budú analytici, politológovia a sociológovia hodnotiť, čo nám tieto voľby ukázali vo vzťahu k potenciálnemu vývoju uplatňovania ľudských práv, rozvoju demokracie a občianskej spoločnosti.

Diskusia: Grigorij Mesežnikov – politológ, Kamila Borseková – Volebný kompas Inštitút za Demokraciu, Martina Strmeňová – občianska iniciatíva NIE V NAŠOM MESTE, Fedor Blaščák – občianska mobilizačná kampaň (NE)CHCEM TU ZOSTAŤ.

Moderátor: Michal Havran

17.55 h, „Ako nelámať princípy demokracie cez koleno…”: Duel „o 5 minút šesť”

Niektorí aj hodnotoví politickí lídri sa stávajú v časoch ohrozujúcich demokraciu viac pragmatickými. Je z hľadiska budúcnosti demokracie lepšie presadzovať hodnotový postoj, alebo je prípustné vzdať sa určitých hodnotových otázok s vidinou ovplyvňovania hodnotovej politiky prostredníctvom kompromisných vyjadrení alebo konaní?

Diskusia: Michal Vašečka – sociológ a vysokoškolský pedagóg, Ondrej Lunter – predseda Banskobystrického samosprávneho kraja

Moderátorka: Karolína Piliarová

Štvrtok 30. novembra

16.00 h, Teplá polievka #9: Komunitné stretnutie a zdieľanie receptov na kvír polievky budúcnosti

18.00 h, Autorské čítanie s NoMantinels: Prezentácia začínajúceho aj etablovaného kvír autorstva a ich diel

Projekt platformy Dúhový rok, kvír divadlo Nomantinels, sa zaoberá témami rodu, pohlavia, rodovej rovnosti, potláčania rodových stereotypov a bojom proti diskriminácii a násiliu na ženách. Organizuje a organizoval festival Drama Queer, Mesiac LGBTI histórie, dramatické autorské čítačky, vedie kurzy a workshopy pre kvír ľudí a vydáva kultúrno-spoločenský magazín QYS. Spoločne so svojim autorstvom momentálne cestuje po Slovensku a skrz autorské čítačky prezentuje začínajúce aj etablované kvír autorstvo a ich diela.

Čítanie: Marek Hudec – produkčný, publicista a spisovateľ na voľnej nohe, Andrej Kuruc – zakladateľ  divadla NoMantinels, autor dramatických textov a poviedok, Sabrina Katonoff – začínajúca spisovateľka, produkčná, esejistka a komentátorka

Bližie informácie o Human Forum nájdete tu.