Quantcast

Tatry na tanieriČučoriedkový koláč pani horárky vychvaľoval aj bulharský cár Boris.

Pred Vianocami v Liptovskom Mikuláši a po Vianociach v Tatrách uviedli do života výnimočnú publikáciu Tatry na tanieri. Jej autor Štefan Packa pôsobil vyše polstoročia v špičkových hotelových zariadeniach Vysokých a Nízkych Tatier. Začínal ako čašník v Grandhoteli v Starom Smokovci a profesionálnu dráhu ukončil ako riaditeľ Hotela Grand v Jasnej v Nízkych Tatrách. Je autorom viacerých gastronomických kníh (Receptár špecialít, Erotická kuchárka, Varíme lacno, vtipne, rýchlo) a tiež autorom poetických textov v reprezentatívnych fotopublikáciách Tatry naše malebné a Tatry čarovné. Básne o Tatrách mu vyšli aj  v samostatnej básnickej zbierke Zrkadlenie. Venuje sa aj výtvarnej tvorbe. Svoje osobité koláže vystavoval na viacerých výstavách u nás aj v zahraničí.

O Tatrách vyšlo už veľa najrôznejších kníh. Tatry na tanieri sú prvou publikáciou v histórii našich veľhôr, kde sa umne spojila krása Tatier s tatranskou gastronómiou.

Ján Mokoš, primátor mesta Vysoké Tatry v úvode knihy napísal: „Človek má obdivuhodnú danosť vnímať svet vôkol seba viacerými zmyslami. A práve rôznorodosť vôní a chutí  nás sprevádza celým životom. Určite na potulkách svetom sa vám miesta, ktoré ste navštívili , spájajú so všakovakými symbolmi charakteristickými pre dané destinácie. Nechýbajú medzi nimi vône kvetov, byliniek či stromov. Špecifické regionálne špeciality dotvárajú celkový kolorit, ktorý zanecháva v nás nezmazateľné spomienky. Keď to doplníte návštevou zaujímavých miest a správnou dávkou lokálnych informácií o dianí zo života navštíveného miesta, dostanete komplexný a zaujímavý pohľad na danú destináciu. Niekedy je prácne a ťažké sa k takýmto informáciám dostať. Preto si myslím, že autor knihy Tatry na tanieri Štefan Packa urobil túto náročnú prácu namiesto čitateľov a priniesol na naše najvyššie hory a život v nich netradičný uhol pohľadu. Pozerá sa na ne cez regionálne špeciality, gastronomický drobnohľad a tatranské reálie.“

Laco Kulanga Štefan Packa
Z krstu knihy. Laco Kulanga a Štefan Packa.

Tatranské poklady v knihe Tatry na tanieri objavíte cez príbehy a vynikajúce recepty chatárov, hotelierov, majstrov kulinárskeho umenia a prominentných návštevníkov. Receptová časť knihy začína kapitolou Z tatranskej špajze. Autor v nej čitateľov oboznamuje s potravinami, ktoré sú charakteristické pre tatranskú gastronómiu. Viac ako 150 receptov tatranských špecialít je rozdelených do kapitol: Chuťovky a studené jedlá, Polievky, Múčne a zeleninové jedlá, Hlavné jedlá, Šaláty a Dezerty. Asi tretina receptov je ilustrovaná pôsobivými fotografiami jedál. Celá kniha je „prešpikovaná“ zaujímavými kulinárskymi zážitkami Tatrancov i prominentných návštevníkov Tatier s množstvom unikátnych fotografií, napríklad Fidela Castra, pápeža Jána Pavla II., Alexandra Dubčeka…

A ešte zopár tatranských zaujímavostí z knihy:

Prvé lyže do Tatier priviezol lekárnik zo Starého Smokovca Karol Cornidesz v roku 1865. Naozaj lyžovať však začal až lekár Mikuláš Szontágh v roku 1876. Lyže s jednou palicou si priniesol tiež z Nórska. Z roku 1885 pochádzajú viac než trojmetrové lyže v lyžiarskom múzeu v Tatranskej Lomnici. Tieto lyže sa nepoužívali na zjazd, ale na presuny po rovinatých terénoch.

Karol Plicka, fotograf, filmár a etnograf – a tiež milovník halušiek a kávy, objavil podtatranskú krajinu a ľudí pre široký svet. Jeho najznámejšie filmy Zem spieva a Za horami, za dolami sú nádhernou obrazovo-hudobnou symfóniou o slovenskom ľude a krajine. Do Vysokých Tatier chodil často. V Štôle navštevoval drevenicu Jozefa Vydru a v Ždiari bratov Pitoňákovcov, ktorí účinkovali vo filme Zem spieva…

Štefan PackaDôverný vzťah k Tatrám mal aj známy hudobný skladateľ, národný umelec Ján Cikker. Počas pobytov v Tatrách býval a stravoval sa v smokoveckom Grandhoteli. Za svoj vrúcny vzťah k Vysokým Tatrám si ako jediný umelec „vyslúžil“ čestné členstvo v Horskej službe…

Čučoriedkový koláč pani horárky – zdanlivo anonymný názov fantastického koláča skrýva tajomstvo: horáreň, spojená aj s mlynom, bola a je situovaná pri prameni Váhu, pod Kráľovou hoľou, neďaleko dedinky Liptovská Teplička (Vikartovský mlyn).  V pôvodnej horárni žila desiatky rokov rodina Kováčovcov. Bratia Karol a Pavol boli výbornými poľovníkmi, svedomitými mlynármi i horármi. Ich sestra Katarína bola skvelou gazdinkou a vynikajúcou kuchárkou, jej dobroty rozvoniavali široko-ďaleko. Jej čučoriedkový koláč spomínajú pamätníci aj po rokoch. Vychvaľoval ho aj bulharský cár Boris počas svojich poľovačiek v podtatranskom kraji… (Recept nájdete v knihe.)

Knižku Tatry na tanieri, ktorú vydalo Vydavateľstvo Matice slovenskej v Martine, zakúpite v každom dobrom kamennom i internetovom kníhkupectve. Na portáli BBonline.sk ale môžete o túto publikáciu aj súťažiť. Stačí do stredy 22. januára 14.00 h odpovedať na otázku: Kto a kedy priviezol do Tatier prvé lyže?

Súťaž je ukončená. Výherkyňou sa stala Zuzana Urbanová.