Quantcast

Tento týždeň sme absolvovali ďalšiu z obedových návštev banskobystrických reštaurcácií. V jeho úvode  sme sa boli pozrieť do jednej z novších reštaurácií v našom meste. Nohy nás tentokrát zaviedli do Kapitulskej ulice, kde sa okrem iných nachádza aj reštaurácia a pizzeria Romanca. Sídli v jednom z krídiel tamojšieho diecézneho centra.

romanca0Vonku (na ulici) disponuje reštaurácia počas leta malou teraskou, do reštaurácie sa dostanete schodmi, ktoré smerujú do podzemného podlažia budovy. Vo vnútri sa tak isto ako von,  nachádza len maličký priestor, zhruba s piatimi stolmi na sedenie. Napriek veľkosti to tam však vyzerá vcelku útulne. Každodenne si tu môžete dať pizzu, cestoviny či čerstvo spravenú bagetu. Počas obedových menu máte na výber z dvoch polievok a až zo siedmich, niekedy až deviatich hlavných jedál, ako tomu bolo aj v pondelok. Ku každému obedu dostanete džbán s vodou a citrónom.

Polievka

Ako polievku som mal na výber slepačí vývar a paradajkovú polievku so syrom a pečivom. Samozrejme, po bežnej obedovej klasike sme nesiahli, ale vyskúšali sme polievku, ktorú pre zmenu v tomto podniku ponúkajú každý deň.

romanca1

Paradajkovú polievku som zatiaľ nemal ešte v žiadnej inej reštaurácii v rámci obedových návštev. Po prinesení polievky čašníčkou ma prekvapil už iba pohľad na tanier. Zaujímavo vyzerajúci tanier s polievkou, na vrchu s nastrúhaným syrom a ako bonus, jeden pizzový rožok. Nechýbalo jej naozaj nič, syr sa roztápal v horúcej polievke, do ktorej ste si mohli namáčať aj čerstvo upečené pečivo.

Hlavné jedlo

Nebudem menovať všetkých 9 jedál, ktoré mali v pondelok na výber. Spomedzi klasických, ako sú vyprážané kuracie rezne, vyprážaný syr či pizza ešte cestoviny s cuketou, bageta či drevorubačské kuracie prsia. Dlhšie som váhal pri výbere, keď som sa rozhodoval medzi cestovinami a drevorubačskými kuracími prsiami, nakoniec som siahol po mäsovej voľbe.

romanca3

Znovu som prekvapený hneď po tom, ako mi bol donesený tanier na stôl. Ako môžete sami na fotke vidieť, tých vecí na tanieri je naozaj požehnane. Kôpka ryže, opekané zemiaky, šalát a kuracie prsia na vrchu s volským okom. Všetko veľmi pekne poukladané na tanier. Pred prvým sústom som dúfal, že to nebude iba klam, a že jedlo tak ako vyzerá, aj chutiť bude. To ma vôbec nesklamalo. Ryža bola dobrá, nebolo z nej lepidlo, ale pekne sa rozpadala na kúsky. Keď som rozrezal volské oko na kuracích prsiach, žĺtko sa mierne roztieklo po mäse, ktoré bolo taktiež pripravené a ochutené tak akurát. Opekané zemiaky boli zvnútra mäkké, vonkajšia upečená kôrka príjemne chrumkavá. Celkovo som túto porciu skonzumoval bez rozmýšľania. Jediné čo mi na nej prekážalo, bola teplota celého jedla, ktorá sa približovala vlažnosti.

Z tohto obedu som skutočne prekvapený. Maličká reštaurácia ma dokonale prekvapila a za 3,65 € som asi lepší obed ešte nejedol. Pokojne a rád sa do tohto podniku budem vracať.

Aké skúsenosti máte s touto reštauráciou vy? Zdieľajte svoj názor v diskusii pod článkom…


Ak chcete vedieť, čo ponúkajú v reštaurácii Romanca a ďalších 25 v našom meste dnes, pozrite si náš denný prehľad obedového menu v Banskej Bystrici. Ako nám chutilo v iných reštauráciách sa dočítate tu…