
Už v druhej polovici mája čaká Banskú Bystricu najväčší slovenský festival grilovania. Vlani v októbri prebiehal nultý ročník len niekoľko hodín priamo na Námestí SNP. Prvý ročník sa rozrastie na tri dni a grilovať sa už nebudú len rebierka. Miestom konania bude tentokrát Námestie Slobody.
„Do mesta by sme chceli priniesť niečo nové, čo dosiaľ Banská Bystrica nemala. A keďže poznáme príslovie, že láska ide cez žalúdok, rozhodli sme sa pre gastronomický festival. Po nultom ročníku môžeme povedať, že máme vykročené správnym smerom,“ povedal na utorňajšej tlačovej konferencii v salóne primátor Hotela Lux primátor mesta Peter Gogola. Ten dúfa, že ešte úspešnejším ročníkom Grilliady presvedčí podnikateľov v regióne o dôležitosti rozvoja cestovného ruchu. Vlaňajší ročník prekonal očakávania organizátorov: „Vlani sme očakávali dve až tri tisíc ľudí a prišlo nám deväť tisíc ľudí. Z tohto dôvodu sme podujatie presťahovali na Námestie Slobody. Na tomto ročníku očakávame zhruba pätnásť až dvadsať tisíc návštevníkov,“ vysvetlil Roman Neradný, riaditeľ agentúry VISIT BB, ktorá organizuje podujatie.
„Cieľom nultého ročníka bolo vytvoriť lokálny produkt – banskobystrické rebierko. Mnohí si neuvedomujú, čo sme súťažou a vyhlásením šampiónov Grilliady dosiahli. Konkrétne v Kolibe u svätého Krištofa sa rebierko stalo jedným z najpredávanejších jedál,“ vysvetlil Neradný reálne výsledky podujatia. Medzi prihlásenými reštauráciami nájdeme okrem banskobystrických už aj reštaurácie zo Zvolena či Pohronskej Polhory. Počet reštaurácií je však menší ako vlani. „Oproti minulému roku chceme predstaviť prvý ročník, ktorý sa zo siedmych hodín rozrástol na trojdňové podujatie, ktoré má svoj každodenný scenár. Piatok bude venovaný rybám. V sobotu bude súťaž reštaurácií v grilovaní banskobystrického rebierka. Pre reštaurácie mimo Banskej Bystrice bude témou grilovaná baranina a jahňacina. V nedeľu sme sa pridali k téme rodiny, keďže v ten víkend si pripomíname deň rodiny,“ priblížil hlavný organizátor priebeh podujatia. Zaujímavosťou tohto ročníka budú II. METRO majstrovstvá vo filetovaní čerstvého lososa, ktorého ukážku predviedol na tlačovej konferencii aj známy kuchár Vojtech Artz.
V sprievodnom programe najväčšej slovenskej grilovačky vystúpia v piatok 18. mája napríklad Funkiez, v sobotu zas hodujúcich čaká outdoorová premiéra predstavenia Mareka Ťapáka a SĽUKu Tanec medzi črepinami a nedeľa 20. mája bude patriť aktivitám pre celé rodiny domácemu folklóru či dixielandu. Posledný deň sa má pritom niesť v duchu Dňa rodiny. Platidlom podujatia Grilliada 2012 budú „Grilloše“, ktoré budú fungovať podobne ako vlaňajšie festivalové kupóny. Tento rok síce bude rovnako prebiehať hodnotenie verejnosti, ale vlaňajšie koštovacie porcie a ochutnávky v každom stánku už nečakajte.
Tip: Pozrite si fotogalériu z vlaňajšieho ročníka Grilliady…