PR článok | 27.7.2016

Inšpirácia: Naučte sa variť

Na tom, že neviete variť, nie je nič, kvôli čomu by mali ostatní na vás ukazovať prstom a smiať sa. Nemusíte mať talent ako michelinovskí šéfkuchári, stačí trochu snahy, nadšenia a chuť naučiť sa variť a dokážete pripraviť jedlo, po ktorom aj najväčší gurmáni z radov vašej rodiny uznanlivo pokývu hlavou. Kde začať?

jedlo ilustracneZákladné pravidlo

Tak, ako keď chcete chudnúť musíte poznať pravidlo o tom, že každý deň musíte spáliť aspoň o jednu kalóriu viac, ako zjete, aj pri varení platí jedno univerzálne pravidlo. To hovorí o tom, že jedlo je vždy také dobré, aké dobré sú suroviny, ktoré použijete. Preto vždy varte z kvalitných potravín, nehľadajte rôzne polotovarové náhražky a ak máte možnosť, kupujte všetko čerstvé. Používajte čerstvé bylinky, čerstvé šampiňóny a aj jahody sú lepšie čerstvé ako z konzervy.

Kuchárske knihy

Inšpiratívne kuchárske knihy sú nekonečným zdrojom inšpirácie, vďaka ktorému môžete pochopiť základné procesy prípravy jedál. Či už ide o tradičné kuchárky, zahraničnú kuchyňu alebo tradičné jedlá moderným spôsobom. Samozrejme, môžete si do kuchyne doniesť tablet, notebook či mobil s receptom, ale tam vám displej každú chvíľu zhasne a dotýkať sa mašiny s rukami od cesta nie je najlepší nápad.

Inšpirujte sa blogermi

Skvelou inšpiráciou sú aj rôzni blogeri či populizátori varenia. Zo zahraničia sa určite oplatí sledovať ľudí ako Nigella Lawson, Jamie Oliver či Ella Woodward. Tá nedávno vydala skvelú knihu Lahodne s Ellou každý deň, takže tu máte dobrú inšpiráciu na kuchárku. Okrem toho nájdete mnoho zaujímavých slovenských blogerov ako Mealujemto, Stvory z kuchyne či Jemine. Ak by ste sa chceli inšpirovať pri pečení, určite sa pozrite na Story of a cake či Suzie pečie s láskou.

Absolvujte kurz

Zábavné a hlavne prospešné sú aj kurzy varenia. Na slovenskú je veľmi populárny Chefparade, ktorý nájdete v Bratislave. Keby ste chceli niečo pre pokročilých, zavítajte do Prakulu v Prahe, kde vás naučia variť také mená ako Zdeněk Pohlreich či Roman Vaněk.

Chcete si nájsť kuchárske knihy? Navštívte stránku Uniknihy.sk.