Osemnásty ročník majstrovstiev Slovenska a Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek v Tureckej odštartuje v piatok 29. júna prezentácia majstrov tradičného remesla a pokračovať bude v sobotu hlavným programom.

História súťaže v obci Turecká siaha do roku 1995. Medzičasom sa festival stal populárnym a tradičným. Jeho osemnásty ročník prinesie dvojdňový program, spojený s ukážkami ľudovej tvorby, hudbou a predovšetkým chuťou bryndzových halušiek.

Počas piatkového remeselného jarmoku si môžu návštevníci vyhliadnuť a kúpiť domáce výrobky od súčasných majstrov tradičného remesla či realizátorov ľudových umeleckých výrob. Samotný festival oficiálne zahája o šestnástej hodine.

Sobota bude patriť súťaženiu. Od deviatej hodiny ožije história v podobe sprievodu baníckeho bratstva Herrengrund. Po predstavení hostí a súťažných mužstiev začnú opäť rozvoniavať bryndzové halušky a táto tradícia ostane zachovaná až do neskorého večera. O zábavu sa v noci postarajú rôzne revival kapely na čele s headlinerom La Gioia. Šéfdegustátorom podujatia bude Justin Topolský.

Počas celého priebehu festivalu nebudú chýbať tradičné atrakcie v podobe súťaží a tomboly, detského sveta, či cesty rozprávkových bytostí. Kynologická skupina policajtov predstaví návštevníkom ukážky cvikov poslušnosti a zadržania páchateľa spojenú s krátkou prednáškou.