Za rok a verte mi, ubehne to veľmi rýchlo, budeme opäť hútať komu dáme svoj hlas. Prekonáme niekoľko karantén, očkovaní, testovaní, mobilných aplikácií, lotérií, výmeny štátnych tajomníkov, niekoľko vládnych sľubov a ich rozplynutie v čase a priestore, zatykačov a pustení z väzby pár terajších a bývalých funkcionárov polície, prokuratúry, súdov a štátnej správy a bude to. A chystajme sa, bude to tuhá porcia. Voliť budeme hneď primátora, župana a príslušných poslancov. Odhadujem, že kandidátov na primátora bude dosť a rovnako aj na župana. No a kandidátov na poslancov? Budú to húfy tých, čo si veria, ale to je asi tak všetko, čo dokážu ponúknuť. Nie, nepatrí sa paušalizovať, ale skúsenosť mi nahovára, že tomu tak väčšinovo bude.

Pán Ján Lunter, bude skladať účty za 5 rokov svojho pontifikátu. Nebude to zložité, veď od začiatku ho uspokojivo alternoval jeho syn Ondrej a viac-menej som presvedčený, že od januára 2023 to bude práve on, kto vymení staršieho Luntera v pozícii banskobystrického župana. Zostáva už len nasporiť slušnú sumičku a rozbehnúť volebnú kampaň. Veľa sa nezmení ani v obsadení zastupiteľstva, budú to len ojedinelé zmeny, ktoré si ani nevšimneme. Ale, dosť o župe. Sme radi, že jej sídlo je v našom meste a to je hádam asi tak všetko. Nedá mi… pri tejto téme si vždy spomeniem na tesné hlasovanie v NRSR o sídle župy, pretože sme v tomto súboji vyhrali len tesne, teda o jeden hlas nad Zvolenom.

Poďme bližšie, poďme domov. Predsa len, radnica nám je bližšia ako roztrúsené kompetencie samosprávneho kraja. Princíp subsidiarity, sa už ako-tak dostal aj do krajín pod Karpatami a rozhodovanie miestnych samospráv je bližšie k tým, ktorí spolu bývajú a citeľne pociťujú ak niečo kríva, resp. ak sa darí a občan je spokojný.

Pred 7 rokmi sa zjavil, zaujal a jasne vyhral. Prišiel z rezortu, ktorý nemá žiadne spoločné črty so samosprávou. Prišiel po dvoch primátoroch, ktorí viac hovorili, cestovali a sľubovali. Najmä ten, ktorého nahradil sa v roku 2014, teda pred voľbami nemal čím pochváliť. Rovnako prišiel z prostredia, ktoré sa ani len neblížilo k charakteristikám samospráv. Mal odvahu, veľké sympatie a aj chuť niečo dokázať. Chvíľu, možno rok sa usiloval, to však bolo všetko. Aj v profesii primátora mesta platí, že nie je podmienkou úspechu znalosť prostredia, ovládanie zákutí samospráv a skúsenosť z poslaneckých lavíc. Vôbec tomu tak nie je a ak si myslíte niečo iné, musím vás sklamať, nemáte pravdu. Dať si poradiť, skutočne pracovať a nielen simulovať nasadenia a usilovnosť, nefavorizovať činnosti, ktoré sú zbytočné a nič hmatateľné neprinášajú a trpezlivo posúvať realizáciu riešení k cieľu. Nie, nemyslím, že primátor Ján Nosko je dokonalý a všetko sa mu vydarilo tak, ako by sme si mnohí predstavovali. Treba však poctivo priznať, a to teraz činím, že ho považujem aj s chybami a zlyhaniami za najlepšieho primátora v histórii mesta.

Príde určite chvíľa, keď budem hodnotiť viac a podrobnejšie. Je ešte čas a zároveň veľká príležitosť vymazať alebo zredukovať pochybenia, ktoré tu boli a mnohí sme ich videli.

Poďme spolu pozrieť, aké sú vyhliadky, teda trochu prognózovať, čo rozhodne, resp. ako to vidím teraz ja. Myslím si, že voľby primátora sa rozhodnú medzi 2-3 kandidátmi. Ak zopakuje kandidatúru Ján Nosko, bude to pre jeho súperov  náročné. Objaviť nové témy, zviditeľniť svoje meno a predstaviť vlastné videnie nielen rozvoja mesta, ale aj riešenie každodenných boľačiek, to chce veľkú guráž a svedomitú prípravu.

Nemyslím, že rozhodne politické, teda stranícke krytie jednotlivých kandidátov. Nie som veštec a teda netuším, ako sa bude vyvíjať politický život v krajine. Nikto nevie, v akej pozícii bude HLAS-SD s Bystričanom Petrom Pellegrínim. Nepredpokladám, že strany ako Sme rodina, OĽaNO a Za ľudí, ktorým ale úplne, až na drobné výnimky, chýbajú autentické a aspoň ako tak známe bystrické osobnosti, budú miešať kartami. To isté by som mohol povedať o strane SaS, ktorá má potenciál a mohla by zabrať, avšak rovnako ako v minulosti tu vyvstáva otázka, či ju tieto voľby budú vôbec zaujímať.

Čo bude rozhodovať? Nebude kľúčové a rozhodujúce zoskupenie politických strán za menom kandidáta v zátvorke. Skôr očakávam, že tým bude vhodnosť kandidáta po všetkých stránkach. Teda hlavne to, ako dokáže prívetivo a uveriteľne komunikovať, trpezlivo vysvetľovať a hlavne zaujať. Bude to kampaň, kde očakávam veľký podiel mediálnej a marketingovej zručnosti, dobrú prípravu a hlavne slušné znalosti tém a riešení. Bude to kampaň, ktorá bude neuveriteľne drahá a ak nie, tak to bude skôr prekvapením.

Čo si však dovolím prognózovať bude obmena mestského zastupiteľstva. Mnohí presluhujú, časť poslancov ich zastupovanie voličov v princípe nezaujíma, časť už nemá politické krytie. Kombinácia dôvodov prinesie obmenu a nové poslanecké pomery. Neprekvapí generačná výmena, čo je prirodzené a nebude to žiadny neočakávaný výsledok. Bude preto zaujímavé komparovať skupiny, ktoré sa budú hlásiť k tomu svojmu kandidátovi na primátora. Väčšina v zastupiteľstve vytvára predpoklad, že najmä vážne rozhodnutia sú prijímané bez väčšieho odporu, po čom túži každý primátor. Odporúčam, ak vás to aspoň trochu zaujíma, sledovať tých, ktorí budú mať ambíciu zastupovať vaše lokality, kde bývate.

Peknú jeseň, Bystričania.

Autor blogu:

Martin Baník

Banskobystričan.