Šéfa Banskobystrickej alternatívy (BBA) Vladimíra Pirošíka som až do nedávna považovala za človeka, ktorý vie, kde je v politike „sever“ a zároveň za niekoho, kto má pre politiku cit. Počas nedávno prebiehajúcej predvolebnej kampane, som však nadobudla dojem, akoby sa Vladimír Pirošík stal politicky úplne bezcitným, v zmysle absolútneho neodhadnutia nálady voličov v meste Banská Bystrica. A aj samotná volebná kampaň tiež vyzerala tak, akoby Pirošík stratil svoj politický kompas a viedol BBA cestou – necestou všade inde, len nie smerom k víťazstvu v komunálnych voľbách.

Je osem poslaneckých mandátov veľa či málo?

Výsledok komunálnych volieb, v ktorých BBA získala osem poslaneckých kresiel z celkového počtu tridsaťjeden mandátov v Mestskom zastupiteľstve, Vladimír Pirošík okomentoval slovami: „Ôsmi z nás sa stali poslancami. Je to málo? Je to veľa?“

Keďže Vlada Pirošíka rozhodne nepovažujem za hlupáka, tak si myslím, že aj on sám musel v tej chvíli vedieť, že zisk 8 mandátov z 31 je žalostne málo. BBA totiž postavila do volieb 19 svojich vlastných kandidátov na mestských poslancov a v auguste sám Pirošík verejne deklaroval snahu BBA ovládnuť po voľbách Mestské zastupiteľstvo a prebrať opraty vedenia mesta do rúk BBA. Banskobystrická alternatíva, oproti predchádzajúcemu volebnému obdobiu, prišla v týchto voľbách nielen o dvoch poslancov v rámci celého Mestského zastupiteľstva (pôvodne ich bolo v MsZ 9, ale neskôr nastúpil ako náhradník za Ľubicu Laššákovú člen BBA, a tak mala BBA pred voľbami 10 poslaneckých mandátov), ale navyše štyria jej poslanci nedokázali vo voľbách obhájiť svoj mandát (Matej Bučko, Tomáš Štrba, Marek Odaloš a Ľudmila Priehodová). BBA , prvýkrát od svojho vzniku v roku 2005, nemá nateraz žiadneho poslanca vo volebnom obvode Radvaň a celkovo oslabila aj vo volebnom obvode Rudlová -Sásová, kde BBA prevalcovali viceprimátori a kandidáti podporujúci Jána Noska. Smutnú bilanciu BBA doslova ešte „zaklincoval“ šéf BBA Vladimír Pirošík, ktorý skončil, nezvykle na svoje doterajšie politické pomery, vo svojom volebnom obvode až na predposlednom mieste.

Volebný výsledok Banskobystrickej alternatívy v komunálnych voľbách 2018 možno teda vnímať ako ich jednoznačnú prehru, aj vzhľadom na vysoké politické ciele, ktoré si kládli počas volebnej kampane.

Kde sa teda stala chyba?

Hlavnú príčinu volebného neúspechu Banskobystrickej alternatívy treba hľadať v:

  1. zle zvolenej stratégii predvolebnej kampane a zároveň

  2. v nedostatočnej komunikácii mestských poslancov za BBA s potenciálnymi voličmi počas uplynulých štyroch rokov a v neposlednom rade

  3. v úzkom prepojení BBA na Lunterovcov

BBA dostala vo voľbách vysvedčenie aj za Luntera

Výstrahu o tom, že s volebnými preferenciami BBA to nie je veľmi ružové, dostala BBA pritom už pred rokom, a to v župných voľbách v roku 2017, kedy sa traja kandidáti na krajských poslancov z radov BBA (M. Bučko, M. Lichý, Ľ. Priehodová) nedostali do krajského zastupiteľstva. Tento varovný signál BBA akoby úplne odignorovala. Matej Bučko a Ľudmila Priehodová takto následne len zopakovali v komunálnych voľbách svoj volebný neúspech z krajských volieb.

Ako som už písala dávnejšie, politik Ján Lunter je politických dieťaťom Banskobystrickej alternatívy. Boli to ľudia z BBA, ktorí oslovili Jána Luntera, aby kandidoval za predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja, boli to ľudia z BBA, ktorí stáli po boku Jána Luntera počas celej jeho volebnej kampane a vytrvalo ho podporovali v jeho úsilí stať sa županom, a boli to členovia BBA, ktorí kandidovali v Lunterovom tíme na posty krajských poslancov. Dokonca, podľa dobre informovaného zdroja, riaditeľom Úradu BBSK sa mal pôvodne stať  šéf BBA Vladimír Pirošík, ale po údajných nezhodách s Ondrejom Lunterom, bol do čela Úradu BBSK nakoniec dosadený Matúš Hollý, človek blízky Ondrejovi Lunterovi.

A práve toto výrazné prepojenie BBA s „lunterovcami“ sa stalo BBA osudným v týchto komunálnych voľbách, kedy voliči svoje vnímanie pôsobenia „lunterovcov“ v čele kraja preniesli vo výraznej miere aj na svoje vnímanie pôsobenia BBA na úrovni komunálnej.

V mojom okolí často zaznieva otázka: Kto v skutočnosti vládne v kraji: Ján Lunter alebo jeho syn Ondrej a jeho kamaráti? A aj v celoslovenských médiách prepierané kauzy v súvislosti s „lunterovcami“ im nepridali na popularite a dôveryhodnosti u voličov. A nie je nič horšie ako volič, ktorý sa cíti byť politikom, ktorému dal vo voľbách svoj hlas, sklamaný (kauza Ondrej Lunter vicežupanom, kauza platov riadiacich pracovníkov Úradu BBSK, kauza časopisu Náš kraj, či práve aktuálne doťahovačky ohľadom verejnej dopravy v BBSK).

Matej Bučko jednoznačne doplatil v komunálnych voľbách práve na to, že ho voliči v poslednej dobe vnímali viac ako toho „od Luntera“, než ako komunálneho politika.

Prečo sa BBA zaviazala občanom?

V momente, kedy sa BBA rozhodla vstúpiť do predvolebnej koalície s piatimi opozičnými stranami (SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina a PS), si pod sebou v týchto komunálnych voľbách doslova podpílila konár.

Banskobystrická alternatíva vstupom do protismeráckej koalície s názvom „Zaviazaní občanom“ spečatila svoju prehru v komunálnych voľbách. Paradaxom v tejto súvislosti je pritom fakt, že to boli práve opozičné politické strany, ktoré potrebovali spojenectvo s BBA a nie naopak. Veď aj na samotnej tlačovke, kde bol oficiálne oznámený vznik koalície Zaviazaní občanom, prízvukoval krajský šéf SaS, že účasť BBA na opozičnej koalícii je pre opozičné strany povestnou „čerešničkou na torte“. Opozičné strany jednoducho potrebovali zabehnutú politickú značku BBA na zvýšenie svojej podpory u voličov, a tak opozičníci len jednoducho využili verejnosti známe meno BBA vo svoj prospech.

Doteraz nerozumiem pohnútkam BBA pre vstup do tejto protismeráckej koalície na čele s neúspešným žiadateľom o členstvo v strane Smer- SD Igorom Kašperom. Táto koalícia na čele s Kašperom bola od samého začiatku odsúdená na politickú prehru a k politickému dnu stiahla so sebou následne aj BBA.

Ako teda mala vyzerať predvolebná stratégia BBA? Banskobystrická alternatíva bola dostatočne silná na to, aby kandidovala v komunálnych voľbách samostatne, veď mala dostatočne vysoký počet kandidátov na poslancov na to, aby vystavala vlastnú kandidátnu listinu. Kameňom úrazu sa však stal hlavne kandidát na primátora. A tu BBA opäť fatálne zlyhala.

BBA v súvislosti s kandidátom na primátora zaujala doslova až absurdný postoj, kedy na jednej strane vytvorila predvolebnú koalíciu s „tímom Kašper“, ale zároveň tvrdila, že žiadne konkrétne meno na post primátora nepodporuje. Pre voliča absolútne zlý signál, svedčiaci o tom, že BBA:

  1. nie je schopná postaviť vlastného kandidáta na primátora a zároveň

  2. nie je ani len ochotná povedať voličom pravdu, a jednoducho o primátorovi zahmlieva v snahe získať hlasy Kašperových aj Noskových voličov zároveň

Banskobystrická alternatíva sa od roku 2016 až príliš sústredila na župné voľby a podporu Jána Luntera, a úplne pritom podcenila prípravu na komunálne voľby 2018, hlavne, čo sa týka výberu vlastného kandidáta na primátora. Ak by bola BBA postavila vlastného kandidáta na primátora, dala by týmto gestom voličom jednoznačne najavo, že to s prevzatím moci v našom meste myslí vážne a že je tou skutočnou alternatívou, ktorá sa nebojí chopiť exekutívnej moci v meste a niesť za tento výkon aj zodpovednosť. V tomto smere BBA na celej čiare zlyhala, a prišla tak o priazeň časti voličov. A voličov samozrejme následne odradil a zároveň aj znechutil ten absolútne nepochopiteľný a neakceptovateľný postoj BBA k voľbe primátora: My žiadneho kandidáta na primátora nepodporíme.

Pritom to bola práve BBA, kto počas celej volebnej kampane doslova kryl chrbát Igorovi Kašperovi, ako kandidátovi na primátora, okrem iného aj tým že BBA a Kašper boli na spoločnej volebnej kandidátke. Naproti tomu BBA bola veľmi kritická k Jánovi Noskovi, ale na adresu Igora Kašpera nevyriekla počas celej volebnej kampane ani pol krivého slova, a pritom bolo čo kritizovať.

Zo zdroja blízkeho BBA mám informáciu, že politické krytie, ktoré BBA poskytla Igorovi Kašperovi počas volebnej kampane, bolo akousi „odmenou“ pre Kašpera za to, že v poslednej dobe v Mestskom zastupiteľstve hlasoval v zhode s BBA. Nad týmto dôvodom som sa len musela zľahka pousmiať a zároveň pokrútiť hlavou nad krátkozrakosťou a naivitou BBA. Nie je totiž nič vrtkavejšie ako politické spojenectvo s Igorom Kašperom. Taký Jakub Gajdošík by o tom vedel rozprávať svoje…

BBA na plnej čiare podcenila „fenomén“ Ján Nosko

Banskobystrická alternatíva absolútne podcenila ani nie tak osobu Jána Noska, ale hlavne to, ako verejnosť vníma výsledky jeho štvorročnej primátorskej práce pre mesto Banská Bystrica.

Už výsledky minuloročných župných volieb, v ktorých bodovali obaja Noskovi viceprimátori jasne ukázali, že prácu Jána Noska a jeho tímu voliči vnímajú viac ako pozitívne.

BBA ale tento fakt totálne odignorovala a postavila celú svoju kampaň na výraznej kritike Jána Noska a jeho tímu. Počas tlačovej konferencie, kde opozičné strany a BBA oficiálne ohlásili vznik koalície Zaviazaní občanom, Vladimír Pirošík, obrazne povedané, vylial na Jána Noska a jeho tím dve vedrá politickej špiny.

BBA sa potom nemohla čudovať, keď sa Ján Nosko vo svojom blogu voči BBA ostro kriticky vymedzil.

A následný blog Vladimíra Pirošíka, v ktorom svetu oznámil, prečo nebude voliť Jána Noska za primátora, bol len klincom do rakvy volebnej prehry BBA. Čarovné bolo, ako Pirošík vymenoval hneď niekoľko dôvodov, prečo nie Ján Nosko, ale taktne sa vyhol akejkoľvek kritike Igora Kašpera.

Objektívne treba povedať, že pôsobenie Jána Noska v primátorskej funkcie malo na Banskú Bystricu skôr pozitívny vplyv, i keď ani Nosko sa nevyhol zbytočným chybám a zlyhaniam. Ale voľby jednoznačne ukázali, že verejnosť Jána Noska a jeho tím vníma pozitívne, a to aj s jeho prípadnými chybami.

Tým, že sa BBA počas volebnej jasne kriticky vymedzila voči Jánovi Noskovi a jeho tímu, prišla o priazeň voličov, ktorí prácu Jána Noska vnímali pozitívne.

Opovrhuje BBA asfaltom?

Vladimír Pirošík v rámci svojej kritiky Jána Noska, mu vyčítal, že sa „naháňa“ hlavne za eurofondami a vládnymi dotáciami, a že potom z toho opravuje školy, skôlky, cesty, chodníky a tak.

Pirošíkovi to v podstate nevadí, ale jemu osobne toto Noskove „údržbárstvo“ príde málo. Pirošík chce od primátora víziu rozvoja mesta a tou, podľa Pirošíka, Nosko nedisponuje.

Viete, čo povedal Vladimír Pirošík v roku 2010, po tom, ako bol do funkcie primátora zvolený Peter Gogola? Pirošík: „Peter Gogola stelesňuje všetko to, čo tu doteraz chýbalo – charakter, nadšenie, pracovitosť a empatiu. Bude to dobrý otec mesta.“

Peter Gogola mal pravdepodobne, podľa nadšenia Pirošíka z jeho zvolenia, tú povestnú víziu, ktorá Noskovi údajne chýba.

Myslím si, že Vladimír Pirošík sa v niektorých veciach mýli tak, ako sa mýlil v roku 2010 v Petrovi Gogolovi ako novom primátorovi.

BBA na čele s Pirošíkom akoby si neuvedomovala jednu zásadnú vec a to, že to Noskove „údržbárstvo“, ktoré BBA tak zaznáva, nie je vôbec také samozrejmé, za aké to v BBA považujú. Aj toto len „udržbárstvo“ treba totiž dopredu naplánovať, zafinancovať, zmenežovať, a tak ďalej. A celý ten proces „údržby“ mesta je v skutočnosti oveľa zložitejší, ako to na prvý pohľad môže vyzerať.

Práve všetky tie opravené cesty, chodníky, vynovené škôlky, školy, nové ihriská, športoviská, či novovybudovaná autobusová stanica – toto všetko vyhralo Jánovi Noskovi a jeho tímu komunálne voľby.

Áno, práve všetky tieto, podľa BBA, prízemné a samozrejmé veci ocenili občania vo voľbách.

Prečo Pirošík prestal blogovať?

BBA doplatila vo voľbách aj na to, že počas uplynulých štyroch rokov rezignovala na aktívnejšiu komunikáciu s občanmi. Statusy na facebooku sú síce moderné a „in“, ale občas je komunálna téma zložitejšia a vyžaduje si rozsiahlejší text ako len pár riadkov na facebooku. Nie každý má dar napísať pútavý a pre občana zrozumiteľný text, ale členom BBA je aj bývalý novinár a člen redakcie bbonline Matej Bučko. Z Mateja Bučka som však posledné dva roky mala dojem, že ho spolupráca s „lunterovcami“ pohltila natoľko, že komunálna úroveň pre neho nebola v tomto smere prioritou. A bol to práve on, kto mohol na základe svojich novinárskych skúseností viac komunikovať témy BBA s občanmi práve prostredníctvom blogov. A Vladimír Pirošík, ktorý tiež dokáže napísať trefný a zrorumiteľný text, na blogy rezignoval úplne.

Vo januári 2017 bol na portáli bystricoviny.sk uverejnený text, ktorý bol namierený veľmi kriticky voči osobe Vladimíra Pirošíka. Vladimír Pirošík mi vtedy v mailovej komunikácii napísal, že v článku boli v súvislosti s ním použité doslova nepravdy. Vyzvala som ho, aby na lži o svojej osobe reagoval blogom a uviedol veci na pravú mieru. Neurobil tak. Ten spomínaný článok mal veľmi vysokú čítanosť, viac ako 7 000 prečítaní. Ak len, povedzme cca 400 ľudí zo Sásovej, po jeho prečítaní stratilo dôveru vo Vladimíra Pirošíka ako poslanca, mohlo sa to následne odraziť aj na Pirošíkovom zlom volebnom výsledku v jeho volebnom obvode v Sásovej.

Aj táto chýbajúca aktívna komunikácia BBA s občanmi ohľadom nielen rezonujúcich komunálnych tém, ale aj reálneho pôsobenia BBA v mestskom zastupiteľstve sa BBA kruto vypomstila vo voľbách. Napríklad BBA zle odkomunikovala aj problematiku financovania súkromných škôl, kde doslova odignorovala sociálny aspekt tejto témy, akou je výška školného v súkromných školách a s tým súvisiaca dostupnosť tohto vzdelania len pre úzku skupinu detí.  A evidentne BBA na volebné víťazstvo nestačil ani pravidelne zverejňovaný rekordne vysoký počet interpelácií podaných poslancami z BBA.

Dobehne BBA rozbehnutý vlak, ktorý jej ušiel pred nosom?

Ján Nosko a jeho tím sú ako dobre rozbehnutý vlak, ktorý bude pravdepodobne ešte zrýchľovať. Banskobystrická alternatíva je ako nešťastný pasažier, ktorému tento vlak práve ušiel priamo pred nosom.

Či sa Banskobystrickej alternatíve podarí ešte nastúpiť do takto rozbehnutého vlaku ukážu až najbližšie štyri roky.

Autor blogu:

Andrea Súlovcová

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Študovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. Od roku 2003 s manželom žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne pôsobím v mimovládnom sektore, momentálne pôsobím v projekte zameranom na sociálnu oblasť. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti.