Prípad bývalého šéfa Nestlé a jeho výrokov o (ne)privatizácii vodných zdrojov je ukážkou toho, že nevieme selektovať dôveryhodné a nedôveryhodné informácie. Že sú toho neschopní aj redaktori jedného z najnavštevovanejších slovenských portálov, je problém o to väčší.

zonglovanie
Ilustračné foto: flickr.com (pedromourapinheiro)

Pre viacerých ľudí je problém orientovať sa v záplave informácií, ktoré produkujú neustále vznikajúce internetové médiá či blogy. Najnovším príkladom je prípad Petera Brabecka-Letmathe, bývalého výkonného riaditeľa Nestlé, a jeho výrokoch o (ne)privatizácii vodných zdrojov.

Internetom sa šíri ohnivé rozhorčenie z jeho postoja, ktoré však v skutočnosti nikdy nezaujal. Český portál ac24.cz priniesol nadpis „Šéf Nestlé: Voda není lidským právem, měla by se privatizovat“ a následne sa chytil aj jeden z najčítanejších slovenských portálov topky.sk, ktoré prišli s nadpisom článku „Bývalý šéf Nestlé šokuje: Chce privatizáciu 98 % všetkej vody sveta!

To, že takúto správu priniesol portál ac24.cz nie je nič prekvapujúce. Človek pohybujúci sa v mediálnom prostredí pozná charakter tohto alternatívno-informačného servera. Dizajnom webstránky vzbudzuje dojem seriózneho periodika, pravdou však je, že ich správy balancujú na hrane ezotericko-konšpiračného charakteru. Prinášajú kontroverzné články, ktorých objektívna hodnota je však často nízka, a preto je dobré si ich informácie konfrontovať s ďalšími, najlepšie pôvodnými, zdrojmi.

Článok ac24.cz začína nepravdivým nadpisom. Bývalý šéf Nestlé nikde v priloženom videu nehovorí o tom, že voda nie je ľudským právom. Peter Brabeck-Letmathe polemizuje o tom, či by voda mala mať trhovú hodnotu, tak ako iné tovary. Ani raz nespomenie, že by sa mala voda sprivatizovať.

Rovnako zavádzajúco postupujú aj topky.sk. V nadpise tvrdia, že Brabeck chce privatizáciu 98% vody, v ďalšom priloženom videu však iba konštatuje, že 98% vody je využívaných nezodpovedne (umývanie áut, polievanie golfových ihrísk).

Letmé „vygooglenie“ kľúčových slov ako „water Brabeck“ vyhodilo na prvých miestach blog bývalého šéfa Nestlé, kde podrobne vysvetľuje svoj postoj k privatizácii vody. V článku nazvanom „Voda je ľudské právo, ale nie tovar zadarmo“ zdôrazňuje, že voda je prirodzeným ľudským právom, polemizuje však nad tým v akom množstve. Uvádza príklady krajín, kde je voda verejným vlastníctvom, je zadarmo a preto dochádza k vysychaniu vodných zdrojov. Označuje to ako „tragédiu spoločného majetku“ vlastneného všetkými, ale chráneného nikým.

Brabeck-Letmathe podáva názor, že voda má svoju trhovú hodnotu a v primeraných množstvách by mala byť dostupná zadarmo. S týmto názorom sa dá súhlasiť alebo nie, prípadne polemizovať.

Nemali by sa mu však podsúvať výroky, ktoré nikdy nepovedal. Dôsledkom je zavádzanie verejnosti a ako to môže dopadnúť sa stačí pozrieť do diskusie pod článkom Topky.sk, kde sa ihneď objavili výzvy na atentát na Brabecka-Letmathe. Taktiež sa ihneď poukazuje na jeho židovský pôvod a z toho sa rozvíjajú populárne teórie o židovskom sprisahaní.

V prípade Topky.sk sa nejedná o prvý problém pri spracovávaní informácií z iných serverov. Prednedávnom prebrali výroky Sarah Palinovej zo satirického portálu a podali ich ako serióznu informáciu. V minulosti sa podobnej chyby dopustila aj spravodajská televízia TA3, ktorá čerpala z pochybných zdrojov a skreslila pôvodnú informáciu o bruselskom vianočnom stromčeku.

Stačilo by pri tom, keby redaktori pri tvorbe podobných článkov iba zbežne overili citované výroky a našli ich pôvodný zdroj. Častokrát by sa predišlo dezinformáciám, ktoré je neskôr už nemožné zastaviť.

Autor blogu:

Matej Bučko

Občiansky aktivista, politológ, so záujmom o komunálnu politiku a jej témy. Začínal som ako regionálny novinár, ktorý sa venoval témam efektívneho hospodárenia samospráv. Poslanec mestského zastupiteľstva v rokoch 2014-2018. Momentálne pracujem pre stranu SPOLU, ktorej som členom.