V tomto predvolebnom období som sa už nechcela vo svojich blogoch akýmkoľvek spôsobom vyjadrovať k predstaviteľom Banskobystrickej alternatívy (BBA), ale po vzhliadnutí ich predvolebného videa pohár mojej trpezlivosti s BBA práve pretiekol. Konkrétne volebný spot, ktorého hlavnou protagonistkou je mestská poslankyňa a zároveň aj kandidátka do Mestského zastupiteľstva (MsZ)  Hana Kasová ma doslova zdvihol zo stoličky a musela som si ho pre istotu pozrieť trikrát za sebou, aby som sa uistila, či dobre vidím.

Prečo mestská poslankyňa Hana Kasová obhajuje záujmy súkromných škôl

V marci tohto roka BBA zorganizovala diskusiu o financovaní verejných a súkromných škôl, na ktorej som sa zúčastnila aj ja. Skôr ako diskusiu to však pripomínalo koordinačné stretnutie predstaviteľov súkromných a cirkevných škôl s cieľom prinúť vedenia mesta k ústupkom. To celé pod taktovkou poslancov za BBA, hlavne Lucie Skokanovej a Hany Kasovej. Ja osobne som si tam pripadala ako taká čierna ovca, lebo ako jediná (spolu s predstaviteľom ZUŠ Jána Cikkera) som tam bola ako zástupca verejného školstva. Do rozbehnutej diskusie som sa zapojila aj ja a pripomenula som správanie zriaďovateľa Súkromnej základnej školy U Filipa Juraja Droppu k učiteľom a vedeniu verejnej mestskej školy Jána Bakossa, ktoré poškodzovalo záujmy tejto školy. Na moje kritické slová na adresu Juraja Droppu vzápätí reagovala mestská poslankyňa Hana Kasová a začala konanie Juraja Droppu, následkom ktorého neboli napríklad učiteľom tejto mestskej školy vyplatené finančné ohodnotenia, obhajovať.

Toto konanie mestskej poslankyne ma doslova šokovalo.

Šok prvý: Hana Kasová, a teda logicky aj celá BBA,  vedia o dlhu viac ako 21 000 eur, ktoré zanechal Juraj Droppa v účtovníctve mestskej školy a nič ako poslanci neurobili, aby chránili záujmy verejnej mestskej školy.

Šok druhý: Mestská poslankyňa Hana Kasová verejne obhajuje konanie človeka, následkom ktorého došlo k poškodeniu verejnej mestskej školy.

Toto sa odohralo v marci 2018.

O pol roka neskôr, sa mestská poslankyňa Hana Kasová v rámci svojej predvolebnej kampane postaví pred budovu mestskej základnej školy Jána Bakossa, teda tej istej mestskej školy, ktorá bola poškodená konaním Juraja Droppu a ktoré Kasová verejne obhajovala a s úsmevom na tvári do kamery hovorí, ako bude ako mestská poslankyňa aj naďalej presadzovať spravodlivosť medzi súkromnými a mestskými školami.

Zo strany Hany Kasovej čistý cynizmus.

Za múrmi mestskej školy, pred ktorou  si Hana Kasová práve robila svoju volebnú kampaň, totiž v tej chvíli učili učitelia, ktorí následkom konania Juraja Droppu, ktoré Hana Kasová verejne obhajovala, nedostali finančné odmeny, ktoré im právom prináležali.

Prečo sa Hana Kasová ako metská poslankyňa verejne nehlási k Súkromnej základnej škole u Filipa?

Na konaní Hany Kasovej a celej BBA mi vadí nielen to, že obhajujú neobhájiteľné, ale vadí mi aj ich obrovské pokrytectvo . Juraj Droppa má k BBA a jej poslancom veľmi blízko, v roku 2010 za BBA neúspešne kandidoval do Mestského zastupiteľstva, v roku 2015 to bola práve BBA, kto v rámci Komisie MsZ pre školstvo a šport presadzovala, aby sa Droppa stal ako predstaviteľ súkromného školstva oficiálne členom tejto komisie, navyše Hana Kasová nie je jediná z BBA, kto je dlhoročným kamarátom Droppu. Môžete trikrát hádať, ktorú základnú školu navštevujú deti mestskej poslankyne a zanietenej obhajkyne záujmov súkromných škôl Hany Kasovej.

V januári sa na zasadnutí Mestského zastupiteľstva riešila aj otázka financovania verejných a súkromných škôl. Na rokovaní vystupovali aj rodičia detí zo súkromných škôl a pýtali sa poslancov, ktorí mali na vec iný názor ako oni, ktoré školy v meste navštevujú ich deti. Zaujímavé bolo, že nikto z týchto rodičov sa neobrátil na poslancov z BBA a neopýtal sa aj ich, aké školy navštevujú ich deti.

Som toho názoru, že Hana Kasová, ako hovorkyňa témy školstva v BBA, mala v prvom rade verejne informovať a jasne odkomunikovať svoje prepojenie s jednou zo súkromných škôl v meste, keďže ich záujmy nielen na pôde Mestského zastupiteľstva vytrvalo obhajuje.

Bolo by to z jej strany a aj zo strany BBA minimálne transparentné a hlavne čestné nielen voči občanom, ale aj voči ostatným mestským poslancom, ktorých sa rodičia pýtali, ktoré školy navštevujú ich deti a oni na túto otázku verejne odpovedali.

V tejto súvislosti len pripomeniem, že priestory, ktoré niekoľko rokov využívala Súkromná ZŠ u Filipa v budove mestskej školy Jána Bakossa, boli po odchode súkromnej školy v takom stave, že si vyžadovali rozsiahlu renováciu, ktorá bola kompletne hradená z rozpočtu mestskej školy Jána Bakossa. O tom BBA a Hana Kasová tiež mlčia. My s manželom sme na túto renováciu prispeli sumou 50 eur. Áno, počujete dobre: My, rodičia detí navštevujúcich mestskú školu, sme finančne prispeli na renováciu priestorov, ktoré boli poškodené využívaním súkromnej školy.

Hana Kasová sa ako mestská poslankyňa so svojou obhajobou činov predstaviteľa súkromnej školy voči mestskej škole vedome postavila na stranu skrivodlivosti a nie na stranu elementárnej spravodlivosti a slušnosti. Každý jeden mestský poslanec, pokiaľ verejne a zo svojej pozície voleného verejného činiteľa obhajuje konanie, ktoré poškodzuje záujmy iných ľudí, by mal niesť za to politickú zodpovednosť.

Kto je väčší smerák Bučko či Kašper?

Mestský poslanec za BBA Matej Bučko bol presne pred rokom súčasťou volebného tímu Jána Luntera v župných voľbách. Po tom, čo Ján Lunter prijal vo voľbách ako kandidát na župana podporu strany Smer-SD, obvinil ho jeho vtedajší protikandidát Igor Kašper zo smeráctva. Následne na Kašperovom facebooku prebehla takáto konverzácia medzi Matejom Bučkom a Igorom Kašperom, citujem doslova:

Kašper: „Máme ešte dva mesiace, bude to ťažké, ale spoločne to zvládneme a posunieme sa dopredu. So Smerom za chrbtom sa to totiž nedá.“

Bučko ako reakciu na túto vetu  zverejnil v komentároch pod Kašperovým príspevkom fotku kandidačnej listiny do MsZ z roku 2014, kde figuruje Igor Kašper ako stranícky kandidát politickým strán Smer-SD, SNS, SDKÚ-DS

Kašper reaguje na Bučka: „Matej, prečo si nervózny? Ty si sa vždy dušoval, že Smer nemôžeš ani cítiť. Ja teraz cítim zvýšený pulz u Teba. Ja som z klubu kde boli vystúpil, Ty vstupuješ a ostatní z Alternatívy (BBA) tiež. Doteraz si mudroval, teraz ukáž charakter.

Bučko: „Pravda je len jedna. Nech si každý urobí obraz. Ja si zbieram podpisy ako nezávislý a za BBA hovoria reálne hlasovania.“

Kašper: „To je pravda, už dlhšie hlasuješ tak, ako sa hodí a kamarátiš sa s Gajdošíkom. Pravda je veru len jedna….ale teraz ju akosi vidieť nechceš.“

Bučko už viac na Kašpera nereragoval.

V auguste 2017 sa Matej Bučko z BBA a Igor Kašper na facebooku doťahovali, kto z nich je väčší smerák.

V auguste 2018 sa Matej Bučko a Igor Kašper ocitli spoločne na antismeráckej kandidátnej listine s názvom Zaviazaní Kašperovi, pardon preklep, Zaviazaní občanom.

Pripadá Vám táto situácia absurdná? Nie vážení, toto je politika.

Ja som sa vtedy dokonca v jednom zo svojich blogov verejne Mateja Bučka v tejto súvislosti zastala. Keby som bola, čo i len tušila, že v roku 2018 bude Matej Bučko vo voľbách oficiálnym podporovateľom Igora Kašpera, ani prstom by som vtedy do tej klávesnice neťukla.

Spolu s mojim manželom sme Matejovi Bučkovi ako mestskému poslancovi verili dokonca natoľko, že sme ho pozvali v rámci investigatívy v súvislosti s Kašperom ku nám domov.

Prečo Bučko odišiel od Luntera?

V septembri sa na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja odohrala jedna veľmi zaujímavá vec, ktorá však ostala mimo pozornosti médií a aj samotných občanov. Od Jána Luntera náhle odišiel, ani nie rok po voľbách, jeden z jeho najbližších spolupracovníkov a zároveň hovorca BBSK a mestský poslanec za BBA v jednej osobe Matej Bučko.

Bučko svoj odchod z Lunterovho úradu komentoval tým, že sa vracia na najnižšiu samosprávnemu úroveň, teda tam, kde ho to vždy najviac bavilo. Ani slovom sa však nezmienil o príčinách ukončenia svojho pracovného pomeru na Úrade BBSK.

V tejto súvislosti len pripomeniem, že na Úrade BBSK majú silné postavenie 4 nerozluční kamaráti a spolužiaci z Masarykovej univerzity v Brne: Ondrej Lunter – syn predsedu BBSK a krajský poslanec, Viktor Vigoda – asistent predsedu BBSK,  Matúš Hollý  – riaditeľ Úradu BBSK a štvoricu až do nedávna uzatváral Matej Bučko ako hovorca Úradu BBSK.

Bučkov odchod z Úradu BBSK nie je dielom náhody, ale odohral sa tesne po vypuknutí aféry s publikovaním župných novín Náš kraj, ktoré Transparency International kriticky prirovnala k predvolebnému letáku Jána Luntera za peniaze daňových poplatníkov.

BBSK celú zodpovednosť za vydanie čísla novín hodil na Mateja Bučka: „ ..príprava prvého vydania spočinula na pleciach p. Bučka, ako vtedy jediného zamestnanca Oddelenia styku s verejnosťou.“

Ja by som uvítala, keby sa Matej Bučko v rámci svojej súčasnej predvolebnej kampane jasne verejne vyjadril, či to bola výlučne jeho vlastná iniciatíva a či to bol skutočne on, kde niesol plnú zodpovednosť za obsah toľko kritizovaných novín alebo dostal priame zadanie z vedenia Úradu a len do bodky splnil rozkaz nadriadeného, aj keď s ním nesúhlasil a teda zodpovedný nie je on, ale niekto iný, a či Matej Bučko teraz len zo solidarity ku „kamarátom“  mlčí. Vo vzduchu tak stále visí nezodpovedaná otázka: Odišiel Matej Bučko z Úradu BBSK pre svoje vlastné zlyhanie alebo odišiel na protest proti „praktikám“, s ktorými na Úrade nesúhlasil? Ja osobne by som v prípade Mateja uvítala tú druhú možnosť.

Odpoveď na vyššie položenú otázku totiž môže ovplyvniť aj Bučkov volebný výsledok v komunálnych voľbách, najlepšie to asi zhrnul Ľubomír Motyčka: „Pre mňa je nepredstaviteľné ako môžu ľudia z BBSK, ktorí sa tak často zaštiťujú transparentnosťou a výberovými konaniami, môžu urobiť niečo také, ako zadať niekomu verejnú zákazku za vyše stotisíc eur bez výberového konania, navyše firmám, ktoré robili súčasnému županovi kampaň. Inak sa to nazýva aj klientelizmus. Nehovoriac o zbabranom obsahu mediálnymi „odborníkmi“, ktorí sa teoreticky hrdia svojou profesionalitou ako je napríklad krajský hovorca Matej Bučko, inak mestský poslanec za BBA a vraj expert na médiá. Potom to v praxi takto vypáli.“

Prečo to tu píšem? Matej Bučko opätovne kandiduje do MsZ. BBA, ktorej je členom chce spolu s Kašperovcami ovládnuť toto mesto. Matej Bučko dostal možnosť na Úrade BBSK v praxi ukázať, ako má fungovať transparentnosť a objektivita vo verejných médiách, o ktorej BBA dookola hovorí. Ako to dopadlo v praxi, posúďte sami.

A ešte jedna malá poznámka: Vladimír Pirošík, šéf BBA, je dlhoročným spolupracovníkom Transparency International, ktorá konanie BBSK (vrátane Bučka) ohľadom župných novín verejne a tvrdo kritizovala. V rámci BBA sa teda stretli Pirošík (kritizovateľ) a Bučko (kritizovaný). Vladimír Pirošík sa však k tejto téme verejne vôbec nevyjadroval a pritom sa týkala priamo jeho poslaneckého kolegu.

Alebo Pirošík a BBA verejne kritizujú, iba keď sa im to hodí?

BBA už nie je alternatívou, ale klasickou politickou silou

Pre mňa osobne je Banskobystrická alternatíva najväčším sklamaním tejto volebnej kampane.

Mám pocit, akoby spolu s Vierou Dubačovou z BBA odišlo aj to, čo dlhé roky neodmysliteľne patrilo k BBA a robilo ju tou skutočnou alternatívou k ostatným politickým subjektom.

Teda istá autenticita, uveriteľnosť, zásadovosť a nerobenie kompromisov v dôležitých veciach.

BBA vytvorením predvolebnej koalície s Kašperovcami do značnej miery poprela samu seba. Veď BBA ešte v januári tvrdila, že Mestské zastupiteľstvo treba oslobodiť spod zhubného vplyvu politických strán.

BBA sa ústami Vladimíra Pirošíka stavia v tejto predvolebnej kampani do pozície akejsi jedinej politickej morálnej autority v tomto meste. A to mi príde zo strany BBA nielen trúfalé, ale hlavne pokrytecké. Lebo v poslednej dobe sa mi zdá, že BBA je spravodlivá a transparentná hlavne vtedy, keď sa jej to hodí do kariet.

Pirošík verejne kritizuje súčasné vedenie mesta za obsadzovanie pozícií na Mestskom úrade, ale BBA zrejme nevadí, že na jednu z vedúcich pozícií na Úrade BBSK, ktoré sú finančne veľmi dobre ohodnotené, sa hneď po voľbách dostala manželka mestského poslanca za BBA  a zároveň aj kandidáta BBA do MsZ Martina Úradníčka. Pani Úradníčková sa dokonca objavila aj na titulke toľko kritizovaných župných novín Náš kraj. Len pripomeniem, že politik Ján Lunter je politickým dieťaťom Banskobystrickej alternatívy.

Priznám sa, že už teraz mám obavy z úzkej povolebnej spolupráce BBA s Kašperovcami, ktorú Vladimír Pirošík avizoval pri vzniku ich spoločnej koalície.

Autor blogu:

Andrea Súlovcová

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Študovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. Od roku 2003 s manželom žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne pôsobím v mimovládnom sektore, momentálne pôsobím v projekte zameranom na sociálnu oblasť. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti.