Tento týždeň prišla výborná správa od Ministerstva pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu SR prišla tento týždeň. Máme 55 969 560 miliónov eur pre Banskú Bystricu a 18 okolitých obcí!

Upresnila doteraz len nezáväzné informácie o výške pridelených financií pre 18 veľkých miest so svojím zázemím na Slovensku. Čo to znamená? Že od roku 2022 do roku 2027 budeme tieto peniaze môcť využívať podľa vlastných priorít na tie projekty, na ktorých sme sa sami dohodli. Záväzným dokumentom pre prideľovanie financií na jednotlivé projekty je „integrovaná územná stratégia udržateľného mestského rozvoja“, používa sa skratka IÚS UMR. Na takýchto stratégiách pracuje okrem nás ďalších 17 miest spolu so svojim zázemím už od polovice roka 2020.

6. októbra 2022 som sa s časťou svojho tímu zúčastnila verejnej konzultácie k tejto stratégii v Banskej Bystrici v Robotníckom dome. Vyberali sme kritériá, podľa ktorých budeme hodnotiť projekty tak, aby čo najviac prispeli k rozvoju nášho mesta a obcí. Kritériami by mala byť napríklad trvalá udržateľnosť, sociálny rozmer, rozvoj celého územia, prepojenosť. Oceňujem pozvanie obyvateľov k takémuto participatívnemu kroku. Lenže – za celý ten čas ich bolo málo a informácií ešte menej.

Mrzí ma, že doteraz nevieme, aké projekty sú v zásobníku, pričom do konca roka 2022 má byť stratégia hotová. Projekty nie sú zverejnené na webe mesta, neprezentovali nám ich na verejnej konzultácii ani v októbri 2022. Pritom nejde len o jednotlivé projekty, o ktorých máme byť rozhodnutí už teraz. Majú byť integrované, teda poprepájané v rámci územia alebo v rámci viacerý tém tak, aby spoločne mali väčší dopad na naše územie.

„Dotačnú podporu z fondov EÚ dostanú iba projekty zapísané v stratégiách. Výhodou tohto modelu je, že žiadatelia nemusia čakať na výzvy z ministerstiev a súperiť medzi sebou o zdroje tak ako doteraz. Čerpanie bude predvídateľnejšie, pretože každá obec bude dopredu vedieť, či na projekt peniaze dostane. Navyše sa predpokladá, že peniaze pôjdu na projekty, ktoré územie najviac potrebuje, a nie tam, kde si ich vedia najlepšie vybaviť.“ (Zdroj: https://euractiv.sk/section/ekonomika-a-euro/linksdossier/vlada-schvalila-program-slovensko-prioritou-eurofondov-budu-aj-romske-komunity/)
Mali sme čas 2,5 roka naplánovať, zosieťovať a verejne premyslieť, čo nám najviac v tomto území pomôže, aby sa nám tu lepšie žilo. Kam budeme tých temer 56 miliónov eur, o ktorých rozdelení máme rozhodnúť teraz, investovať. Je koniec októbra – a nemáme v rukách nič. Nemáme sa k čomu vyjadriť, nepoznáme dáta, z ktorých stratégia vychádza, nemáme zoznam projektov. Plánujeme, plánujeme, plánujeme.

Stratégia má byť do konca roka hotová. Schválená mestským a obecnými zastupiteľstvami a Koperačnou radou, ktorá bola zriadená práve pre proces tvorby integrovanej stratégie a ktorá bude rozhodovať o prideľovaní financií. Prečo vedenie mesta o tomto mlčí?

Informácie o integrovanej územnej stratégii na webe mesta Banská Bystrica po 2,5 roku plánovania:

Integrovaná územná stratégia funkčnej mestskej oblasti Banská Bystrica

Informácie o integrovanej územnej stratégii z webu mesta Zvolen:
„V procese prípravy a spracovania PHRSR UMR Zvolen sa uskutočnilo 41 pracovných stretnutí prezenčnou a online formou, ktorých sa zúčastnilo 90 osôb z verejného, súkromného a neziskového sektora. Spracovateľský tím tvorili 2 interní zamestnanci a 5 externých expertov. Proces prípravy a spracovania PHRSR trval 2 roky a 2 mesiace (august 2020 – september 2022). Predpokladaný termín schválenia dokumentu PHRSR UMR Zvolen mestskými a obecnými zastupiteľstvami je do 31.10.2022.“
https://www.zvolen.sk/ako-postupujeme.html

Kooperačná rada – na webstránke mesta Banská Bystrica nenachádzame nič:

Kooperačná rada UMR Banská Bystrica

Kooperačná rada – na webstránke mesta Zvolena: uznesenia a zápisnice z rokovania od 20.12.2020, členovia, štatút:
https://www.zvolen.sk/kooperacna-rada.html

foto: Uršuľa Mičovská

Autor blogu:

Diana Javorčíková

Som rodená Banskobystričanka, trojnásobná aktívna mama, ktorá roky organizuje a koordinuje dobrovoľnícke aktivity v našom meste. Založila som a vediem Banskobystrický okrášľovací spolok, ktorý má za sebou veľa krásnych projektov. Každý mesiac organizujem podujatie Bystrická hodinka, ktoré už šesť rokov prináša Banskobystričanom fakty z bohatej histórie nášho mesta. Som človek akcie, pre ktorého nielen reči, ale najmä činy sú dôležité, pretože si myslím, že ak chceme žiť v čistom, otvorenom, zelenom a rozvíjajúcom sa meste, mali by sme prevziať zodpovednosť a priložiť ruku k dielu.