Situácia v centre mesta sa každým rokom zhoršuje. Banská Bystrica bola pritom prvým slovenským krajským mestom, ktoré zaviedlo pešiu zónu vo svojom centre. Dnes sú však obyvatelia mesta o túto výhodu postupne pripravovaní.

Viac áut, ktoré bez kontroly chodia Dolnou, Lazovnou, Národnou ulicou, Námestím SNP, ohrozujú a znepríjemňujú voľný pohyb osôb každej vekovej kategórie. Vydaných povolení na vjazd bolo vyše 600, čo je neprimerane vysoké číslo.

Potreba regulácie vjazdu do pešej zóny nie je novou témou, už niekoľko rokov sa neustále objavuje na zasadnutiach komisií, riešili ju viacerí poslanci aj aktívni obyvatelia. Prišli s konkrétnymi návrhmi, diskutovalo sa na zasadnutí zastupiteľstva. A riešenie? Zvýšený počet hliadok Mestskej polície, ktorá na to nemá personálne kapacity. Dnes je evidentné, že hliadky postačujúce nie sú. Ako povedal kolega, poslanec David Kapusta (Banskobystrická alternatíva), „ako poslanci, ale aj ako obyvatelia užívajúci centrum mesta sme komunikovali vo veci okrem iných subjektov aj s Mestskou políciou, avšak táto téma potrebuje dôkladné systémové riešenie. Mestská polícia ani neovplyvní vydané povolenia na vjazd, či nedokáže merať rýchlosť vozidiel a ukladať pokuty za prekročenie rýchlosti.“

TO, ŽE SA BOJÍME O SVOJE DETI, MÁ VPLYV AJ NA PREVÁDZKY V CENTRE

​Bezpečný pohyb v centre mesta je otázkou nielen dobrého pocitu a pohodlia, ale aj zvyšovania podpory malých podnikateľov, ktorí v centre majú svoje prevádzky.
​Atraktivita centra mesta ide ruka v ruke s bezpečným pohybom a časom, ktorý v centre trávime. Pokiaľ chceme podporovať služby a obchod, musíme ľudí do centra Banskej Bystrice prilákať napríklad aj tým, že sa v centre vedia a môžu slobodne a bezpečne pohybovať, neobávajú sa o zdravie seba a svojich detí, môžu pokojne vychutnávať kávu, urobiť nákup, navštíviť obchod, nie sa neustále vyhýbať prechádzajúcim autám. Do centra predsa ideme aj za možnosťami, ktoré nám pešia zóna prináša, a to je pokoj a spoločenské stretávanie. Regulácia je vítaná, určite nielen pre peších, ale aj pre obyvateľov, ktorí priamo v centre užívajú nehnuteľnosti.

NA ČO EŠTE POTREBUJEME ČAKAŤ?

Skutočnosť, že na reguláciu už nastal najvyšší čas, podporujú aj drobné nehody, ktoré sa v pešej zóne stali. Aj z tohto dôvodu vznikla v meste iniciatíva Boj o ulice Banskej Bystrice, ktorú spustila jedna z prevádzok v Národnej ulici. „Žijeme v meste priateľskom pre autá, nie pre ľudí. Svedčí o tom aj fakt, že v Národnej ulici auto zrazilo zamestnankyňu podniku, ktorý sa nachádza priamo v pešej zóne. Auto tam pritom nemalo čo hľadať,“ myslí si kolegyňa, poslankyňa Ivana Figuli.

Keďže na riešenie Banskobystričania poukazujú a zároveň čakajú roky, nastal čas témou pohnúť ďalej a pristúpiť ku konkrétnym krokom. Z uvedeného dôvodu na včerajšom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici, klub Bystrica má na viac spolu s poslancom Davidom Kapustom (Banskobystrická alternatíva) a poslancami za Kresťanskodemokratické hnutie predložili konkrétne návrhy:

1) Žiadali sme vytvorenie nového návrhu pravidiel vydávania oprávnení umožňujúcich vjazd motorových vozidiel do pešej zóny.
2) Žiadali sme osadiť smart monitorovacie zariadenia (výsuvné stĺpiky) na reguláciu vjazdov do pešej zóny s cieľom zberu dát o pohybe motorovej dopravy v pešej zóne.
3) Žiadali sme, aby bolo zrealizované stretnutie so Slovenskou agentúrou životného prostredia ohľadne vytvorenia štúdie na zriadenie nízko-emisnej zóny.
4) Žiadali sme, aby sa odborné útvary zaoberali bezpečnosťou chodcov a chodkýň v centrálnej pešej zóne.

REAKCIA VEDENIA MESTA? TÁTO TÉMA POČKÁ, OSADILI SME KAMERY…

​Primátor mesta Ján Nosko s viceprimátorom Jakubom Gajdošíkom namiesto privítania konkrétnych návrhov na zmeny, ktoré by konečne situáciu posunuli v prospech obyvateľov mesta, zareagovali negatívnym spôsobom na proces podania návrhu uznesenia. Zabudli pritom na základné právo nás, volených zástupcov obyvateľov mesta, a to právo podávať návrhy uznesení v čase, kedy to situácia vyžaduje.

Primátor sa síce pochválil, že do centra osadili kamery, avšak nepochválil sa, aké dáta zo záznamov chceme získavať a najmä, ako a kedy ich vyhodnotíme a aké závery k nich prijmeme. Procesy a diskusie v meste sú niekedy veľmi dlhé. Rozprávať sa, diskutovať, plánovať dnes už nestačí. Čím skôr by malo dôjsť k implementácii konkrétnych opatrení.

​Stáva sa, že pokiaľ s konkrétnymi návrhmi nepríde niektorý z poslancov okolo primátora Noska, zdvihne sa od vedenia vlna kritiky. Niekedy mám pocit, že zber politických bodov a prezentovanie sa v médiách sú pre vedenie mesta dôležitejšie, ako riešenia problémov Banskobystričanov.

​Napriek nepriaznivej reakcii vedenia mesta sme radi, že sme túto tému dôležitú pre väčšinu Banskobystričanov na rokovanie zastupiteľstva priniesli a vytvorili priestor na ďalšiu komunikáciu. Veríme, že sa konečne po rokoch dočkáme nielen diskusií, ale aj riešení zavedených v praxi.

Autor blogu:

Diana Javorčíková

Som rodená Banskobystričanka, trojnásobná aktívna mama, ktorá roky organizuje a koordinuje dobrovoľnícke aktivity v našom meste. Založila som a vediem Banskobystrický okrášľovací spolok, ktorý má za sebou veľa krásnych projektov. Každý mesiac organizujem podujatie Bystrická hodinka, ktoré už šesť rokov prináša Banskobystričanom fakty z bohatej histórie nášho mesta. Som človek akcie, pre ktorého nielen reči, ale najmä činy sú dôležité, pretože si myslím, že ak chceme žiť v čistom, otvorenom, zelenom a rozvíjajúcom sa meste, mali by sme prevziať zodpovednosť a priložiť ruku k dielu.