Ak sa poslanec tvári, že rekonštrukcia chodníka alebo cesty prebieha vďaka jeho zásluhe, buď sa priznáva ku klientelizmu alebo si pripisuje neoprávnenú zásluhu. 

Tatranska ulica_48Pred voľbami sa vďaka vyhranému súdnemu sporu roztrhlo vrece s investičnými akciami na území mesta. Médiá tak zaplavili fotky vysmiatych poslancov, ktorí sa fotia pri rekonštruovaných chodníkoch a cestách. Niektorí to dokonca dotiahli do takého extrému, že zverejňujú zábery spoza riadidiel buldozérov a valcov. Od občanov si nechávajú ďakovať („Dano, poď bývať do Sásovej, Fončordu si už porobil“) a reagujú v štýle, že „snažíme sa budovať, pokiaľ nám to financie umožnia.“

Poslanci tak vytvárajú falošný dojem, že stoja za rekonštrukciou ciest a chodníkov a „vybavili“ to pre daný volebný obvod.

Zrekonštruované chodníky a cesty chcú všetci. Neexistuje poslanec mestského zastupiteľstva, ktorý by sa postavil proti. Požiadavky jednotlivých poslancov však narážajú na finančné možnosti mesta. Tie sú obmedzené, a preto by mali poslanci určovať priority, kde budú voľné financie použité. Teraz rozhodli, že značná časť usporených peňazí pôjde do rekonštrukcie chodníkov a ciest.

V tejto fáze by malo byť určené, že ktoré cesty a chodníky sú najviac rozbité, prípadne sú najviac frekventované a vytvoriť zoznam priorít. Napríklad pre Sásovú takýto zoznam priorít existuje:

Zapis

Prepokladám (dúfam), že takýto dokument existuje pre každý volebný obvod a podľa neho sa postupuje v závislosti na vyčlenených financiách.

Skutočnú prácu poslanca mestského zastupiteľstva tak vidím v spravodlivom určení priorít, aby na prvých miestach boli tie ulice, ktoré sú v najviac zdevastovanom stave. A nie tie, kde býva dotknutý poslanec alebo jeho kamoš.

Aby sme to zhrnuli. Čo chcú vlastne poslanci svojimi promo akciami okolo opráv povedať?

1. Postavil som chodník/cestu vlastnými rukami. To je blbosť, žiadny z poslancov nie je zamestnaný v Smädovej firme.
2. Postavil som chodník/cestu za svoje prachy. Ani k tomu sme sa ešte nedostali.
3. Vybavil som rekonštrukciu tohto chodníka/cesty na úkor druhej ulice. To je priznanie ku klientelizmu, keďže poslanci by mali rozhodovať spravodlivo a na základe objektívnych skutočností.
4. Vybavil som prachy na rekonštrukcie v tomto volebnom obvode na úkor iného volebného obvodu. Aj to je klientelizmus, keďže poslanec síce zastupuje svoju štvrť, ale v konečnom dôsledku by mal dbať o vyvážený rozvoj celého mesta. V ideálnom stave by mali byť financie rozdeľované podľa spravodlivých kritérií a hasiť havarijné stavy bez ohľadu na mestskú časť, tam kde je to najviac potrebné.
5. ????

Rekonštrukcie ciest a chodníkov majú byť základnou funkciou samosprávy

Najhoršie na tom je, že poslanci si robia promo na niečom, čo má byť úplnou samozrejmosťou a základnou funkciou samosprávy. Nikto z poslancov sa nefotí pri odvážaní komunálneho odpadu, lebo to považujeme za samozrejmosť, ktorá vyplýva z úloh samosprávy.

Investičné akcie aké prebiehajú v predvolebnom roku sú nutné počas celého volebného obdobia. Nie každý rok však pritečie do rozpočtu toľko peňazí ako teraz z vyhraného súdneho sporu. Hlavnou úlohou poslancov mestského zastupiteľstva je preto hľadať a prijímať také riešenia, ktoré za dostupné financie zrealizujú čo najviac investičných akcií. A tlačiť na mestský úrad, aby kontroloval plnenie zákaziek od dodávateľov v dojednanom rozsahu.

Autor blogu:

Matej Bučko

Občiansky aktivista, politológ, so záujmom o komunálnu politiku a jej témy. Začínal som ako regionálny novinár, ktorý sa venoval témam efektívneho hospodárenia samospráv. Poslanec mestského zastupiteľstva v rokoch 2014-2018. Momentálne pracujem pre stranu SPOLU, ktorej som členom.