Organizácia, ktorá dostáva podporu od štátu a mesta, cituje na stránkach svojho dvojtýždenníka iba ruské zdroje. Medzinárodné organizácie, ktorých súčasťou je aj Slovenská republika, označuje za fašistické a viní ich za destabilizáciu Ukrajiny. 

Bojovnik_202014-page-001„Pán Komorowski, český a slovenský národ nikdy nezabudnú na dravcov, ktorí dávno pred 1. i 17. septembrom 1939 začali svojimi tesákmi trhať našu vtedajšiu spoločnú vlasť. Nikdy a pred nikým neskryjete, že spolu s Nemcami a Maďarmi to bolo aj Poľsko!“ odkazuje Vladimír Mikunda, šéfredaktor časopisu Bojovník, vtedajšiemu poľskému prezidentovi. Mikunda sa v novembrovom čísle Bojovníka, na úvodnej strane, rozhorčuje nad tým, že Poľsko neumožnilo ruskému ministrovi obrany prelet cez poľské územie počas jeho návratu z osláv SNP na Slovensku.

Zvláštny postoj k súčasným a historickým medzinárodným vzťahom demonštruje oficiálny časopis Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov aj v ďalších číslach. Druhú stranu časopisu pravidelne venuje medzinárodnej situácii so zameraním na dianie vo vojnovej oblasti Ukrajiny. V rubrikách „Horúca zemeguľa“ a „Čo píšu iní“ citujú iba ruské zdroje typu Ria Novosti, ktoré sú platené priamo zo štátneho ruského rozpočtu.

Od toho sa odvíja aj obsah, ktorý viní USA zo zámerného zavinenie krízy na Ukrajine ako dôsledok ekonomického úpadku dolára a vzmáhajúcej sa sile rubľa krytého zlatom. „Willie predpovedá, že doláru hrozí v priebehu najbližších troch rokov pád o 80 percent,“ cituje šéfredaktor Mikunda amerického analytika v marci 2014. Tendenčné protiukrajinské informovanie sa nesie v každom čísle (Ukrajina klame celý svet – žiadne hranice nemáPoľský poslanec hovorí, že Porošenko rozpútava 3. sv. vojnu a mal by zájsť k lekárovi), svoje si zlízne aj Európska únia (Nemecko už tretíkrát začalo svetovú vojnu…) a nemôže chýbať ani kritika „fašistického“ NATO (Metropolita Amfilochij: NATO – nacionálno-fašistický pakt, pokračujúci v diele Hitlera a Mussoliniho). Čerešničkou je článok To, čo zbúralo WTO, neboli lietadlá.

Paradoxne, v prípade, že sa jedná o kritiku EÚ a podporu Ruska, nemá Bojovník problém citovať francúzsku političku Marie Le-Pen, predsedníčku nacionalistickej strany Národný front.

Je zaujímavé, že toto informovanie sa objavilo na stránkach časopisu až od marca 2014, dovtedy sa na stránkach Bojovníka medzinárodnej situácií veľa priestoru nevenovalo.

Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (SZPB) je významným poberateľom štátnych a mestských dotácií. V roku 2014 dostala organizácia príspevok od štátu vo výške 350-tisíc eur, na rok 2015 má vyčlenených 359 400 eur.

SZPB podporuje aj mesto Banská Bystrica. Kultúrna komisia vyčlenila na akciu Stretnutie generácií na Kališti sumu 2000 eur. Minulý rok získali prostredníctvom zmluvy o reklame financie od mestskej akciovky MBB vo výške 500 eur. Mestské spoločnosti sú pravidelnými podporovateľmi Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

Časopis Bojovník sa stal súčasťou informačnej vojny, na ktorú upozornil najmä občiansky aktivista Juraj Smatana. Ten vytvoril zoznam webov šíriacich prokremeľskú propagandu.
Ostáva otázkou, na koľko časopis reprezentuje oficiálny postoj vedenia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Pokiaľ sa vedenie SZPB nedištancuje od prokremeľskej propagandy, štátni aj mestskí predstavitelia by mali zvážiť ďalšiu finančnú podporu tejto organizácie.

Autor blogu:

Matej Bučko

Občiansky aktivista, politológ, so záujmom o komunálnu politiku a jej témy. Začínal som ako regionálny novinár, ktorý sa venoval témam efektívneho hospodárenia samospráv. Poslanec mestského zastupiteľstva v rokoch 2014-2018. Momentálne pracujem pre stranu SPOLU, ktorej som členom.