Banská Bystrica bude mať v pozícii hlavného kontrolóra mesta straníka. Zvoliť do tejto pozície  poslanca SMER-SD je prejavom absolútneho nepochopenia toho, čo sa v spoločnosti deje. Že to nechápe SMER-SD a jeho mocenské štruktúry je jedna vec, ale, že to nechápu ani „nezávislí“ poslanci, ktorí sa v iných prípadoch tak radi od nálepky SMERu dištancujú, je vec druhá. 

Aprílové banskobystrické mestské zastupiteľstvo malo bohatý program. Jedným z hlavných bodov bola aj voľba hlavného kontrolóra mesta. Ten sa volí na šesťročné funkčné obdobie. Počas neho kontrolór dozerá či mesto, mestské firmy a všetky organizácie, ktoré čerpajú financie z mestského rozpočtu, nakladajú s týmito peniazmi účelne a nezneužívajú ich. Mestský rozpočet pritom v roku 2017 dosiahol 82 miliónov eur, mestská akciovka MBB dosiahla tržby 2,5 milióna eur a Mestské lesy tržby vo výške 1,3 milióna eur.

V pozícii hlavného kontrolóra by mal byť teda nezávislý odborník, ktorý dokáže nestranne dozerať na hospodárenie mesta. Mal by byť rovnocenným partnerom primátora a mestského zastupiteľstva. A mal by odolávať rôznym politickým tlakom, ktoré môžu byť na neho počas výkonu funkcie vyvíjané.

Presne všetko čo straník a poslanec SMER-SD Ján Šabo nespĺňa. Skupina poslancov v tomto klube nepochopila odkaz toho, čo sa deje na námestiach po celom Slovensku a rozhodla sa prihrať takúto dôležitú funkciu v samospráve svojmu kolegovi.

Napriek tomu podpora klubu SMER-SD, SNS by na zvolenie ich kolegu nestačila. Klub prišiel o trojicu poslancov Molitoris, Turčan, Čižmárová, ktorí z klubu prednedávnom odišli. Ďalšia členka klubu Ľubica Laššáková zakotvila na ministerstve kultúry a musela sa vzdať mandátu. Namiesto nej nastúpil nezávislý poslanec Marek Odaloš (Banskobystrická alternatíva). Klubu SMER-SD,SNS tak ostalo iba 11 poslancov z 31-členného zastupiteľstva.

Ako je teda možné, že nakoniec bol poslanec SMER-SD zvolený za hlavného kontrolóra?

Spomedzi jedenásť kandidátov dostali v prvom kole hlasy iba traja kandidáti na hlavného kontrolóra v pomere 12 (Bebej) , 11 (Šabo) a 7 (Holík). Do druhého kola postúpil Bebej a Šabo, kde vyhral Šabo so ziskom 16 hlasov. Keďže my, nezávislí poslanci z klubu Banskobystrická alternatíva, sme dali hlasy Jakubovi Bebejovi, a podporu mu deklarovali aj Igor Kašper a Martin Klus, ostáva otázka prečo ostatní nezávislí poslanci mali potrebu voliť na šesť rokov za hlavného kontrolóra mesta straníka SMERu.

Bude nový kontrolór nestranne vykonávať svoju funkciu?  V minulosti ako riaditeľ mestskej firmy Bytového podniku mesta nemal problém podporiť finančne knižné publikácie svojich kolegov z poslaneckého klubu SMER-SD. A podivne sa za jeho riaditeľovania rozdeľovali aj nájomné byty na Severnej, ktoré ani nie dva roky po dostavbe skončili v tichosti v súkromných rukách. Čakať, že v prípade pochybenia svojich straníckych kolegov bude postupovať nestranne môžeme iba ťažko.

Autor blogu:

Matej Bučko

Občiansky aktivista, politológ, so záujmom o komunálnu politiku a jej témy. Začínal som ako regionálny novinár, ktorý sa venoval témam efektívneho hospodárenia samospráv. Poslanec mestského zastupiteľstva v rokoch 2014-2018. Momentálne pracujem pre stranu SPOLU, ktorej som členom.