V máji som na denníku Sme uverejnila kritický blog na adresu Richarda Sulíka a Igora Matoviča kvôli tomu, že podporili ex- smeráka Igora Kašpera na post banskobystrického primátora.

Zároveň som vyzvala Igora Matoviča na osobné stretnutie, kde som mu chcela dať informácie o Igorovi Kašperovi, ktoré by potvrdzovali, že nie je vhodným kandidátom na dôležitú verejnú funkciu. Igor Matovič zbabelo mlčal, lebo on na tlačovkách kričí, len keď to vyhovuje jemu a jeho záujmom.

Ale ozvala sa mi asistentka predsedu SaS s tým, že pán Sulík by sa so mnou rád stretol.

Prečo sa chcel stretnúť Sulík a nie Matovič? Igor Kašper je totiž maslo na hlave SaS a konkrétne Martina Klusa, ktorý ho vytrvalo pretláča do pozície primátora.

Keď som sa pýtala manžela, či mám na stretnutie ísť, tak sa len usmial a povedal: „ A však choď, na ten obed Ti dám gastráč a aspoň bude sranda.“ Z obeda nakoniec bola, kvôli časovej zaneprázdnenosti nás obidvoch, len kola v jednej banskobystrickej reštaurácii.

Som len štekajúci mopslík, ktorý nehryzie?

Presné detaily nášho rozhovoru si už kvôli časovému odstupu nepamätám, ale išlo zhruba o toto:

Sulík: Tak pani Súlovcová, teraz mi dajte na stôl všetky „kompromitujúce“ materilály, ktoré máte na Igora Kašpera, inak nemáme dôvod ho prestať podporovať ako nášho kandidáta na primátora.

Som si pomyslela: To aj SaSka, predtým než zvolá o niekom tlačovku, tak mu v dostatočnom časovom predstihu najprv pošle všetky informácie, ktoré na neho má, aby dotyčný mohol poprípade zahladiť stopy a zastrašovať ľudí, ktorí tieto informácie poskytli?

Richardovi Sulíkovi som žiadne konkrétne materiály o Kašperovi nedala, lebo SaS jednoducho neverím. Neverím Richardovi Sulíkovi a už vôbec nie Kašperovmu kamarátovi Martinovi Klusovi. Prvé, čo by urobili, tak by s tým bežali za Kapšerom, ten by samozrejme zatĺkal a klamal. A hlavne som chcela chrániť ľudí, od ktorých mám tie informácie a ktorí veľmi dobre vedia, čo to znamená nahnevať mestského poslanca Igora Kašpera a koľko to stojí peňazí.

Na záver som ešte skúsila: „A Vám ,antismerákom, fakt nevadí jeho jasné napojenie na stranu Smer-SD?“

Sulík: „Tak mi ukážte tie smerácke bilbordy, na ktorých bol Kašper v roku 2014.“

Keďže ja naozaj nemám čas zháňať Richardovi Sulíkovi takéto materiály, tak touto cestou by som chcela poprosiť ľudí z regionálnej kancelárie politickej strany Smer-SD, aby poskytli predsedovi opozičnej politickej strany SaS Richardovi Sulíkovi všetky dostupné materiály týkajúce sa Igora Kašpera, ako napríklad fotky Igora Kašpera z predvolebných bilbordov s logom SMER-SD v pozadí a poprípade aj nejaké faktúry, aby bolo jasné, kto Kašperovi v roku 2014 financoval jeho predvolebnú kampaň. Aj v mene Richarda Sulíka im za ich ochotu vopred ďakujem.

Aby som to skrátila: SaS považuje Igora Kašpera za vhodného kandidáta na primátora a bude ho podporovať až do konca. A Súlovcová je len štekajúci mopslík, ktorý nehryzie.

To je opozícia fakt taká naivná?

U piatich opozičných strán SaS, OľaNO, KDH, Sme rodina a Progresívne Slovensko, ktoré podporujú Igora Kašpera na post primátora ma prekvapuje jedna vec. A to ich neskonalá naivita. Oni si totiž naozaj myslia, že v strane Smer-SD sú úplní hlupáci, ktorí sa budú len nečinne prizerať, ako si z nich Kašper robí vo svojej kampani fackovacích panákov. Ten ťah, keď vedúca regionálnej kancelárie Smer-SD osobne prišla na tlačovku, kde Kašper práve oficiálne oznamoval svoju primátorskú kandidatúru ako kandidát protismeráckej koalície, aby mu pred predstaviteľmi piatich opozičných strán do očí povedala, že to ona od neho osobne prebrala jeho prihlášku  do Smeru-SD, bol podľa mňa úplne geniálny a v plnej nahote ukázal neschopnosť opozície v našom meste vybrať a podporiť vhodného kandidáta na primátora.

Opozícia akoby zabudla, že Igor Kašper so Smerom dlhodobo spolupracoval a Smer-SD veľmi dobre vie s kým má v osobe Igora Kašpera dočinenia a má o ňom dostatok informácii, ktoré verejnosti dávkuje podľa toho, ako veľmi Kašper do Smeru vyskakuje. A Smer -SD si o Kašperovi nemusí ani nič vymýšľať, stačí len keď povie o Kašperovej minulosti pravdu.

Do komunálnych volieb zostáva zhruba mesiac, a tak sa možno ešte o Kašperovi čo to zaujímavé  dozvieme.

Navyše, človek nemusí byť docent politológie, aby od začiatku vedel, že Igor Kašper Jána Noska v súboji o post primátora neporazí. Dôvod je jednoduchý: Ján Nosko prevyšuje Igora Kašpera nielen ako politik, ale aj ako manažér a človek.

Prečo nekandiduje niekto zo Sasky?

Richarda Sulíka som sa ešte opýtala, že prečo namiesto ex-smeráka Kašpera nekandiduje niekto z radov SaS?

Keď nie Klus, tak prečo nie poslanec NR SR Miroslav Ivan, ktorý za primátora už kandidoval v roku 2014 a teraz kandiduje za mestského poslanca? Sulíkova odpoveď bola: Ivan je odborník SaS na dopravu a SaS ho nemá kým nahradiť. Som si pomyslela: „Keď môže byť Janka Cigániková odborníčkou SaS na zdravotníctvo, tak odborníka na dopravu na úrovni pani Cigánikovej zoženie SaS kedykoľvek.“

Naleje Martin Klus voličom pred voľbami čistého vína?

Keď sa Martina Klusa na jeho facebookovom profile pýtali, že prečo nekandiduje na primátora Banskej Bystrice, tak odpovedal, že nechce vypadnúť z kampane do najbližších volieb do parlamentu v roku 2020.

Martin Klus už  v auguste médiám potvrdil, že sa do Európskeho parlamentu budúci rok kandidovať nechystá.

Otázne je, do akej miery sa dá veriť či skôr neveriť prípadným predvolebným sľubom Martina Klusa ohľadom jeho kandidatúry v eurovoľbách. Len pripomeniem, že svoju komunálnu volebnú kampaň mal Klus v roku 2014 celú postavenú na hesle: Banská Bystrica – prvé mesto bez vplyvu politických strán.

Klus hlasy voličov teda získal ako nezávislý kandidát, ostro vystupujúci proti politickým stranám. Pár dní po voľbách však radikálne zmenil názor a verejne deklaroval svoju úzku spoluprácu s politickou stranou SaS.

To, či by sa bol Klus v roku 2014 dostal do Mestského zastupiteľstva, keby kandidoval oficiálne za SaS sa už dnes nedozvieme. Len pripomeniem, že v roku 2014 žiaden kandidát vystupujúci pod politickou značkou SaS do mestského zastupiteľstva zvolený nebol.

Navyše, ak sa chce niekto naplno venovať komunálnej politike, či už ako mestský poslanec, mal by byť pevne ukotvený v mieste, kde kandiduje. Nevravím, že by z miesta bydliska nemal vytiahnuť ani päty, ale že by mal svoj každodenný život viesť v mieste, kde kandiduje.

Túto podmienku Martin Klus veľmi nespĺňa. Stačí si prezrieť jeho facebook: časté cesty do zahraničia, Bratislava, mediálne výstupy k dianiu na zahraničnej politickej scéne … a tak stále dokola. Blog či vlog Martina Klusa k verejnej diskusii ohľadom  rozsiahlej revitalizácii vnútrobloku Tatranská – Sitnianska – Strážovská v Sásovej, teda vo volebnom obvode, kde kandiduje za mestského poslanca,v hodnote cca 800 000 eur na jeho facebooku veru nenájdete. Viete prečo? Lebo v čase, keď sa konala verejná prezentácia a pripomienkovanie tohto dôležitého projektu v Sásovej, bol Martin Klus na Kapverdských ostrovoch.

Vzťah Martina Klusa ku komunálnej politike asi najlepšie vystihuje táto nedávna udalosť:

8. septembra sa konal v Banskej Bystrici Športovo – detský deň s SaS. Účasť na tejto udalosti bola dva mesiace pred komunálnymi voľbami doslova povinnou jazdou pre každého banskobystrického saskára, dokonca prišiel aj Richard Sulík osobne. Viete, kde bol v tom čase Martin Klus? Reprezentoval Slovensko na konferencii mladých lídrov v Pekingu. A  viete kde bol Klus ten nasledujúci víkend? Bol si v Osle zabehnúť maratón.

(Mimochodom,  človeku, ktorý zorganizoval túto saskársku akciu v tom istom termíne, kedy sa v meste zároveň konal aj Radvanský jarmok, by mala SaS zaplatiť školenie z politického marketingu. Samozrejme, že všetci ľudia boli na jarmoku a Sulík si mohol urobiť fotku akurát tak s Igorom Kašperom).

Existuje na Slovensku nejaká politická strana, za ktorú by Igor Kašper ešte nekandidoval?

Martin Klus sa svojej kandidatúry na primátora Banskej Bystrice vzdal v prospech svojho kamaráta a poslaneckého kolegu Igora Kašpera. Obidvaja majú toho veľa spoločného: sú v rovnakom veku, obaja sú politicky veľmi ambiciózni, obaja začínali v politike ako nezávislí, až sa z nich zrazu stali stranícki nominanti. A ani od jedného som zatiaľ pred blížiacimi sa komunálnymi voľbami nevidela odpočet ich poslaneckej komunálnej  práce za uplynulé štyri roky.

A teraz taká malá exkurzia do minulosti dvoch politických kamarátov:

Rok 2010: Igor Kašper do Mestského zastupiteľstva kandiduje  ako nezávislý

Rok 2010: Martin Klus kandiduje do Mestského zastupiteľstva  ako nezávislý 

Rok 2014: Igor Kašper kandiduje ako stranícky kandidát za koalíciu Smer-SD, SNS a SDKÚ-DS

Rok 2014: Martin Klus kandiduje do Mestského zastupiteľstva ako nezávislý s heslom: Prvé mesto bez vplyvu politických strán.

Rok 2018: Igor Kašper kandiduje ako stranícky kandidát za koalíciu SaS, OĽaNO, KDH, SME RODINA – Boris Kollár a Progresívne Slovensko

Rok 2018: Martin Klus kandiduje ako stranícky kandidát za koalíciu SaS, OĽaNO, KDH, SME RODINA – Boris Kollár a Progresívne Slovensko

Kvízová otázka: Za koho bude Igor Kašper kandidovať v roku 2022?

Správna odpoveď: Za toho, za koho mu to bude práve v tej dobe najviac vyhovovať. A ak budú v móde trebárs extrémisti …

Docent politológie Martin Klus by mohol napísať vedecký článok o tom, či na Slovensku existuje niekto ako jeho kamarát Igor Kašper, teda politik, ktorý v troch po sebe idúcich voľbách kandiduje vždy za niekoho iného a obsiahne pritom strany naprieč celým slovenským politickým spektrom.

Ozaj, myslíte, že si už Igor Kašper podal prihlášku do politickej strany SaS a že sa už aj stihol uchádzať o miesto v odbornom kabinete Richarda Sulíka? Veď ako vraví samotný Kašper: „V živote som vypísal veľa prihlášok …“

Autor blogu:

Andrea Súlovcová

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Študovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. Od roku 2003 s manželom žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne pôsobím v mimovládnom sektore, momentálne pôsobím v projekte zameranom na sociálnu oblasť. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti.