Najlepší strelec Dukly v jesennej časti neodolal ponuke z Ruska a opúšťa Banskú Bystricu.

Banskobystrickí fanúšikovia futbalu opäť smútia. Po Viktorovi Pečovskom odchádza z FK Dukla ďalšia ikona. Útočník Martin Jakubko podpísal s ruským Amkar Perm zmluvu na jeden a pol roka. „Prvú ponuku Amkaru som odmietol, ale po druhej som sa po konzultácii s rodinou a blízkymi rozhodol, že ešte pôjdem do Ruska. Bolo to ťažké rozhodnutie a poviem pravdu, že sa mi tam už veľmi nechcelo. Som ale rád, že Dukla k tomu pristúpila tak, ako sme sa dohodli a môžem s čistým svedomím povedať, že na naše dohody nie sú potrebné žiadne zmluvy a papiere. Máme taký vzťah, že nám stačí slovo a o to som radšej, že sa to uskutočnilo tak rýchlo,“ vyjadril sa pre klubovú stránku robustný útočník.

Dôležitosť férového jednania a dohôd zdôraznil aj generálny riaditeľ Dukly. „Skutočnosť, že Martin neodolal ponuke z klubu FC Amkar Perm, sa pochopiteľne neodráža na pohode. Bude to citeľná strata, avšak jeho férovosť, ktorú  ukázal pred rokom, keď sa bezplatne vrátil na Štiavničky, mu teraz splatíme v tom, že Dukla naplní dohodu z februára 2011. Vtedy sme sa chlapsky dohodli, že pokiaľ bude mať hráč adekvátnu ponuku zo zahraničia, Dukla bude súhlasiť. Je nám to samozrejme ľúto, lebo zo slovenských trávnikov odchádza klenot, akým Martin je. Avšak vždy cítime potrebu zachovať sa férovo a v zmysle dohôd. Prajeme mu, aby sa mu v novom pôsobisku darilo,“ vysvetlil pre fkdukla.sk Tomáš Geist.

Samotný hráč priznáva, že pokiaľ sa na Slovensko vráti, jeho voľba bude jasná. „Určite nemá zmysel sa o tom ani baviť, pretože by som neuvažoval o inom ako o Dukle,“ dodal Jakubko.

Martin Jakubko sa do Dukly Banská Bystrica vrátil pred rokom po niekoľkoročnom pôsobení v ruskej lige, v tímoch Saturn Ramenskoje, FK Chimki, FK Moskva a Dinamo Moskva. Najlepšie roky však zažil v drese červeno-bielych v rokoch 2004-2006, kedy v útočnom tandeme s Robértom Semeníkom patrili k postrachom ligy. V 58 zápasoch nastrieľal 28 gólov a svojimi výkonmi si vypýtal pozvánku do reprezentácie. Kariéru v národnom drese koncom roka 2010 síce ukončil, svoje umenie však opätovne predviedol v slovenskej lige, keď v jesennej časti sezóny 2011/2012 napriek nevýrazným výkonom Dukly nastrieľal desať gólov a stal sa druhým najlepším strelcom ligy. Pre jeho športové a ľudské kvality ho portál BBonline.sk označil za osobnosť roka.