Hokejisti HC MONACObet Banská Bystrica vo svojom prvom vystúpení v novej extraligovej sezóne zdolali po predĺžení finalistu minulého ročníka zo Spišskej Novej Vsi.

Barani vstúpili do piatkového zápasu výborne, v prvej polovici úvodnej tretiny mali jasne navrch a svojou aktivitou v predbránkovom priestore si vytvárali šance. Skóre stretnutia otvoril v druhej minúte Matt Wedman, keď zachytil puk medzi kruhmi a strelou švihom k pravej žŕdke prekonal Mareksa Mitensa – 1:0. Rysy sa usadili v obrannom pásme domácich na dlhšie až po desiatich minútach hry a Juraj Valach tvrdou strelou spoza pravého kruhu doprial Dominikovi Hrachovinovi prvý vážnejší zákrok. O pár sekúnd sa k skúsenému a robustnému obrancovi dostal puk do podobnej pozície opäť a Valachovu strelu tečoval medzi kruhmi gólovo Patrik Števuliak – 1:1.

Krátko nato vystrelil na opačnej strane klziska zľava od modrej čiary Reece Scarlett a zvonila konštrukcia bránky hostí. Barani si napokon prinavrátili vedenie už v 12. minúte, keď Gabriel Chichoine našiel zľava na vnútornej hranici pravého kruhu Collina Adamsa, ktorý pohotovou strelou prekonal Mitensa – 2:1. Tímy, ktoré svojimi dresmi pripomínali súboj Kanady a Švédska, išli napokon prvýkrát do šatní za stavu 2:2. V prvej presilovke mužstva zo Spiša Hrachovina pustil pomedzi betóny puk za svoj chrbát po nahodení Juraja Majdana, čo si český gólman nevšimol, a tak Števuliak spoza Hrachovinu zasunul puk za bránkovú čiaru.

Diváci v Tipsport aréne už v druhej tretine taký atraktívny hokej nesledovali. Zverenci trénera Vladimíra Országha mali na jej začiatku k dispozícii svoju druhú presilovú hru, ale chýbala tomu vyložená šanca. Na ďalší gól sme čakali do 32. minúty, kedy sa puk po strele Petra Chlána z medzikružia odrazil od korčule obrancu domácich vľavo pred bránku, odkiaľ trafil odkrytú Hrachovinovu svätyňu Zack Andrusiak – 2:3. Hneď po buly sa pred brankára baranov dostal Connor Ford, ale šancu nevyužil. Skóre sa nemenilo ani v 35. minúte, keď sa pred bránkou dostal do zakončenia banskobystrický kapitán Alex Výhonský. V prostrednej časti zaujal ešte prienik rýchleho Ryana MacKinnona, ktorý sa pomedzi brániacich hráčov dostal až pred Hrachovinu, lenže bránku minul.

V úvode tretej tretiny čelil Hrachovina strele osamoteného Adama Žiaka z ľavého kruhu. Po nevydarenom druhom dejstve sa hráči Banskej Bystrice vrátili k agresívnej hre a začali ovládať dianie na ľade. Hoci nevyužili ani svoju tretiu presilovku, v 49. minúte sa im podarilo vyrovnať po rýchlej akcii, ktorú odštartovali v obrannom pásme. Wedman prihral z osi klziska vpravo Adamsovi, ktorý našiel pred bránkou presne zakončujúceho Tomáša Matoušeka – 3:3. Potom domáci zle striedali, ale oslabenie ubránili na výbornú. V početnej nevýhode hrali aj poslednú minútu riadneho hracieho času, ale ubránili sa.

V prvej minúte predĺženia už boli barani v ťažšej situácií, keďže hrali v oslabení troch proti štyrom. Matoušek, Zeleňák a Scarlett však statočne bojovali a aj vďaka ich výbornej práci mali Országhovi zverenci stále šancu na zisk druhého bodu. Vo štvrtej minúte predĺženia išli rysy dvaja na jedného a Róbert Džugan prihral Nerijusovi Ališauskasovi, ktorého ale skvele vychytal Hrachovina Nájazdy sme napokon nevideli, keďže v úvode poslednej minúty predĺženia Boris Žabka v prečíslení prihral vľavo Alexovi-Olivierovi Voyerovi, ktorý vrátil puk pred bránku Žabkovi, a ten svojím prvým gólom v extralige rozhodol o výhre baranov – 4:3.

Nasledujúci zápas odohrajú hokejisti Banskej Bystrice opäť na domácom ľade, v nedeľu 22. septembra o 16.30 h privítajú HC Košice.

Povedali po zápase

Vladimír Országh, tréner baranov: „Sme vďační za víťazstvo, pretože liga je vyrovnaná, každý bod sa bude počítať. Hrali sme proti kvalitnému tímu, ktorý dobre korčuľoval. Mali sme celkom solídny začiatok, prvá tretina bola v poriadku. Druhá bola naopak veľmi zlá z našej strany. Prehrávali sme súboje, súper prebral iniciatívu. Dostali sme gól na 2:3 a úplne sme spanikárili, mali sme tam zrazu diery. Pozitívne ale hodnotím ten comeback v tretej tretine, tam sme začali šliapať, vytvárať na nich tlak. V predĺžení to výborne vyriešil pri prečíslení súpera „Hrášok“, dal nám šancu na víťazstvo. Dá sa povedať, že z protiútoku sme dali gól na 4:3, takže sme za to radi. Bolo tam veľa dobrých vecí, na ktorých môžeme stavať, ale aj veľa chýb, ktoré musíme odstrániť ak chceme byť úspešní v ďalších zápasoch. „Žaba“ je hráč, ktorému takéto situácie vyhovujú, je výborný korčuliar, vie zaútočiť. Ivan Majeský (asistent trénera) ho tam dal, dal mu tú šancu a využil to. Až tak veľmi mi nedochádzalo, že to bol môj prvý extraligový zápas po návrate do Banskej Bystrice. Je to pre mňa práca, na ktorú sa musím sústrediť. Musím pripraviť mužstvo, takže akonáhle vstúpim na striedačku, vnímam len to, čo sa deje predo mnou. Som rád, že sme vyhrali, potešili divákov a máme extra bod proti silnému súperovi.“

Boris Žabka, obranca baranov, prvý gól v extralige: „Som za prvý gól rád, ale hlavne som rád, že sme zvládli prvý domáci zápas. Nebolo to úplne ideálne, ale verím, že to bude lepšie a v nedeľu vyhráme znova. Pri mojom góle som videl, že tam prepadli nejakí hráči Spišskej, tak som išiel dopredu a „Voyezy“ mi to potom nahral, zavrel som oči a vystrelil.“

Tomáš Matoušek, útočník baranov, vyrovnal na 3:3: „Prvá tretina celkom fajn, mali sme tlak a išlo to celkom dobre. Druhá tretina bola z našej strany katastrofálna, prehrali sme strašne veľa súbojov, to si musíme pozrieť. Tam sa diali veci, ktoré sa nemôžu diať, chyby na modrých čiarach, straty pukov, a z toho potom plynula panika v hre. V tretej tretine sme sa opäť do toho vrátili, našťastie sa nám podarilo vyrovnať, ubránili sme aj tú oslabovku v predĺžení a vyhrali sme zápas. Je to prvý zápas, nevieme ešte, ako tá liga bude vyzerať. Myslím si, že bude vyrovnaná, možno vyrovnanejšia ako minulý rok, čiže každý bod je zlatý. Berieme dva, čo je super, takže neberieme to určite ako stratu. Vzhľadom na tú druhú tretinu by som to bral ako zisk dvoch bodov. Všetci sa tešíme, že sa už začala liga, už sa hrá o niečo. Už to nie je príprava, že si ideme zahrať, ale tu už naozaj o niečo ide a musíme si naozaj dávať pozor na tie veci, ktoré robíme. Verím, že s Košicami to bude diametrálne odlišný výkon.“

Jason O’Leary, tréner Spišskej Novej Vsi: „Chýbalo nám viac sústredenia na detaily, najmä v závere zápasu, niektorí hráči musia byť dôraznejší. Vzhľadom na to, že to bol prvý zápas v sezóne, to bolo pre niektorých hráčov na tomto menšom klzisku trochu náročné, všetko bolo rýchlejšie. S bodom nebudem nikdy spokojný, mali sme zobrať tri. V prvej tretine sme im dali dva góly po našich stratách. V tretej tretine sme sa nesústredili na detaily a inkasovali tretí gól. V predĺžení sme nevyužili presilovku, veľa sme si toho v nej nevypracovali, a potom sme znovu inkasovali po našej chybe.“

Patrik Števuliak, dvojgólový strelec Spišskej Novej Vsi: „Čakali sme ťažký zápas v Bystrici, malé hrisko, pripravovali sme sa na to. Je to úplne iné ako u nás v Spišskej, kde je veľké klzisko, takže sme boli na to pripravení. Vedeli sme, že na nás vybehnú, čo sa aj stalo v prvej tretine. Zareagovali sme tými gólmi, ustáli sme prvú tretinu so stavom 2:2. V druhej tretine sme hrali dobrý hokej, ale v tretej tretine sme neustrážili ten výsledok a išlo to do predĺženia. Spokojnosť by bola, keby sme získali dva alebo tri body. Bohužiaľ, máme jeden, počíta sa aj ten, takže tak.“

Fotogalériu nájdete pod článkom.

Tipos extraliga – 1. kolo – piatok 20.09.2024, 17.30 h – Tipsport aréna, B. Bystrica

HC MONACObet Banská Bystrica – HK Spišská Nová Ves 4:3 pp (2:2, 0:1, 1:0 – 1:0)

Góly a asistencie: 2. Wedman, 12. Adams (Chicoine, Michalčin), 49. Matoušek (Adams, Wedman), 65. Žabka (Voyer) – 11. Števuliak (Valach, Drábek), 17. Števuliak (Majdan, MacKinnon), 32. Andrusiak (Chlán). Presilovky: 0/3 – 1/3. Rozhodovali: Baluška, Krajčík – Hajnik, Kacej. Diváci: 2113.

Banská Bystrica: Hrachovina (Rabčan) – Chicoine, Scarlett, Zeleňák (A), Michalčin, Česánek, Žabka, D. Stránský – Šoltés, Boucher, Voyer – Faith, Wedman, Adams – Petriska, Bíreš, Výhonský – Matoušek, Jasenec, Tomka.
Tréner: Vladimír Országh.

Spišská Nová Ves: Mitens (Valuš) – Žiak, MacKinnon, Romaňák (A), Ališauskas (A), Groch, Valach, Barcík, Šuty – Majdan, Ford, Rapáč (C) – Andrusiak, Chlán, Hannoun – Džugan, Drábek, Števuliak – Frankovič, Bortňák, Danielčák.
Tréner: Jason O’Leary.

Ostatné výsledky 1. kola Tipos extraligy

DOXXbet Vlci Žilina – HK 32 Liptovský Mikuláš 3:2

HK Poprad – HKM Zvolen 7:2

HC Slovan Bratislava – HC MIKRON Nové Zámky 2:1

HK Dukla Ingema Michalovce – HC Košice 2:3

HK Dukla Trenčín – HK Nitra 2:7

Tabuľka Tipos extraligy po 1. kole

Tím Z V Vp Pp P Skóre B
1 HK Nitra 1 1 0 0 0 7:2 3
1 HK Poprad 1 1 0 0 0 7:2 3
3 DOXXbet Vlci Žilina 1 1 0 0 0 3:2 3
4 HC SLOVAN Bratislava 1 1 0 0 0 2:1 3
5 HC MONACObet Banská Bystrica 1 0 1 0 0 4:3 2
6 HC Košice 1 0 1 0 0 3:2 2
7 HK Spišská Nová Ves 1 0 0 1 0 3:4 1
8 HK Dukla Ingema Michalovce 1 0 0 1 0 2:3 1
9 HK 32 Liptovský Mikuláš 1 0 0 0 1 2:3 0
10 HC Nové Zámky 1 0 0 0 1 1:2 0
11 HKM Zvolen 1 0 0 0 1 2:7 0
11 HK DUKLA Trenčín 1 0 0 0 1 2:7 0