Majstrovstvá Slovenska a Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek k Tureckej pri Banskej Bystrici neodmysliteľne patria, veď v uplynulú sobotu sa tu vo varení tejto tradičnej špeciality súťažilo už po 27. raz.

A aj keď milovníkov halušiek bola plná obec, odvahu pustiť sa v sobotu do súťažných zápolení nabrala len šestica odvážnych. Je to predsa výzva. Halušky totiž súťažiaci musia nielen uvariť, ale aj zjesť, a odborná porota navyše ich kulinárske umenie aj patrične zhodnotila.

Víťazné družstvo Princezné s bryndzovou varechou na čele zvládlo celú prípravu a uvarenie požadovanej porcie halušiek za 29 minút a 50 sekúnd a len dve a trištvrte minúty potrebovali na ich zjedenie. V hodnotení kvality síce získali len druhé najvyššie bodové hodnotenie, ale ich náskok bol i tak nedostihnuteľný. Aj tento rok však nechýbala ani súťaž v príprave halušiek tisícich chutí. Veď halušky predsa nemusia byť len o bryndzi. Víťazný tím Čačínske strely tentokrát v tejto kategórii vsadil na sladkú variantu s makom a lekvárom, ich súperi z medzinárodného tímu to však skúšali aj s variantou, v ktorej nechýbali ani štipľavé papričky.

Nie všetky halušky v Tureckej však padli za obeť mlsným súťažiacim. Pre návštevníkov boli pripravené čerstvé bryndzové halušky, ale aj remeselné výrobky na Haluškovom jarmoku. Na ňom nechýbalo ani ďalšie občerstvenie vrátane grilovaných špecialít. V obecnom stánku pri tribúne si návštevníci mohli zakúpiť aj suveníry z podujatia.

Haluškový jarmok lákal do Tureckej aj tento rok už od piatka. To prebehlo aj uvítanie  návštevníkov pod taktovkou starostu Ivana Janovca a zakladateľa haluškových majstrovstiev v Tureckej, Svetlana Turčana. Hudobnú atmosféru spríjemnili kapely Rebels Band, Druhý dych a Kabát Rabat Revival, pričom prvá Halušková fest mánia ponúkla možnosť vyhrať rôzne ceny. Večerná zábava pokračovala s hitmi slovenských a českých kapiel až do polnoci.

V sobotu potom už spomínaný súťažný program spríjemnila napríklad spevácka skupina Sliačanská sedmička z Liptovských Sliačov, tanečná skupina Ruže z Banskej Bystrice, Starohorský banícky spevokol Haliar a skupina Salco. Návštevníci si opäť mohli zasúťažiť v Haluškovej fest mánii a vyhrať pekné ceny.

Po súťaži nasledoval koncert kapely Elán Forever a večer zakončil prešovský Olympic Revival a následná hudobná zábava až do noci. Atmosféru podujatia zachytáva naša fotogaléria.