V Kynceľovej pri Banskej Bystrici sa v sobotu, 20. júla uskutočnil už šestnásty ročník obľúbeného Fizolňového dňa, ktorý prilákal množstvo návštevníkov. Tradičné podujatie, v ktorom sa súťaží vo varení fazule a napríklad aj krájaní cibule, opäť potvrdilo svoje pevné miesto v kalendári regionálnych podujatí.

Tento rok sa do súťaže zapojilo šesť dvojčlenných družstiev, ktoré sa snažili uvariť najlepšiu fazuľovicu. Oheň pod kotlíkmi sa rozpálil krátko po poludní a družstvá mali tri hodiny na prípravu svojich kulinárskych diel. Atmosféra bola výborná a vôňa fazule sa niesla celou obcou. Aj keď miestnym prvenstvo uchmatol súťažný tím z Brusna.

Fazuľa sa však spracúvala na rôzne spôsoby a nielen fazuľovica a údené z nej sa staralo o vôňu v areáli. Pripravené boli všakovaké gastronomické špeciality, ktoré si návštevníci radi popri fizolni vychutnali. Nechýbali ani sladké dobroty, ktoré ocenili detskí návštevníci. Súťažné zápolenia aj tento rok spestrila tiež súťaž v krájaní cibule, ktorá je súčasťou Fizolňového dňa už jedenásť rokov.

Hudobnú zábavu zabezpečila Ľudová hudba Jána Maka. Vo večernom programe vystúpila napríklad rocková kapela PKO. Atmosféru podujatia približuje naša fotogaléria.