Turbo sa stalo bežnou súčasťou takmer každého nového motora. Skoro všetky automobilky prešli výhradne na motory s turbom, vďaka čomu významné vzrástol výkon motorov a tým pádom sa aj vo väčších a ťažších autách mohli začať používať menšie motory. Samotné turbo má pritom zanedbateľnú váhu.

Zo zatracovaného turba sa stal štandard

Stále sa však nájde množstvo odporcov turba, ktorí ho vnímajú ako zbytočnosť, ktorá sa naviac často kazí a jej oprava rozhodne nepatrí medzi tie lacnejšie. Pre tých, ktorí naopak hľadajú najvyšší možný výkon, však turbo prináša jeho zásadné navýšenie.

Turbo sa postupne stalo štandardom v motoroch, ktoré automobilky ponúkajú vo svojich modeloch,  či sa nám to páči, alebo nie. Aj tí najväčší odporcovia turba sa museli zmeriť s tým, že nové auto si bez neho nekúpia. A ak áno, tak budú mať značne limitovaný výber značiek, z ktorých si môžu vyberať. A tí, ktorým ide o výkon, turbo už dávno vďačne prijali.

Vyšší výkon, nižšia spotreba a to všetko len úpravou softvéru

Ak patríte do tej druhej skupiny majiteľov vozidiel, čiže k tým, ktorí chcú zo svojho motora vyžmýkať maximum, určite vám nie je cudzí pojem chiptuning. Je to vlastne optimalizácia parametrov a softvéru riadiacej jednotky motora. Takouto zmenou sa môže v niektorých prípadoch zvýšiť výkon motora až o 40%!

Ako je to možné? Tiež ste sa niekedy pri pozeraní ponuky automobilov čudovali nad možnosťou zvoliť si mechanicky totožný motor s takmer rovnakou stavbou, ale s vyšším výkonom? Je to práve vďaka zmenám v softvéri riadiacej jednotky.

Automobilky musia totižto pri vývoji riadiacich jednotiek spĺňať rôzne normy, brať do úvahy rozdiely v kvalite paliva, či snažiť sa o predĺženie servisných intervalov. Preto je sériová riadiaca jednotka auta vždy o kompromisoch. Skutočné možnosti motora využíva často len na 50 až 60%.

Práve vďaka chiptuningu môžete „odomknúť“ skutočný potenciál vášho motora. Okrem spomínaného zvýšenia výkonu sa dočkáte aj vyššieho krútiaceho momentu predovšetkým v nižších a stredných otáčkach, čo má za následok dokonca nižšiu spotrebu. Nemusíte sa ani obávať, žeby sa z výfuku vášho auta začalo dymiť ako z továrenského komína. Chiptuning totižto nemá žiadny vplyv na emisie, ktoré tak zostávajú nezmenené.