Už tradične o takomto čase sa v Španej Doline varí slivkový lekvár a pripravujú sa rôzne domáce špeciality zo sliviek. A tak tomu bude aj v sobotu 11. septembra, kedy sa tu koná ôsmy ročník podujatia Slivková paráda.

Na varenie slivkového lekváru tradičným spôsobom, teda v kotli, nestačí mať len veľa sliviek, trocha cukru (alebo aj žiadny) a kôpku dreva na mierny ohník pod kotlom. Táto činnosť si vyžaduje nadšenine, trpezlivosť a silné ramená. Pravý slivkový lekvár sa v kotli varí niekoľko hodín a miešať ho treba neustále, aby neprihorel. Prihorený má totiž horkastú chuť.

Špaňodolinská Slivková paráda zachováva pri varení lekváru tradičné postupy, o čom sa môžete presvedčiť priamo na mieste (Penzión Klopačka) už túto sobotu 11. septembra. Lekvár sa začína variť o 10:00 h. Potrafíte ľahko, stačí ísť za vôňou sliviek.

Aj ôsmy ročník obľúbeného podujatia ponúkne návštevníkom koštovku rôznych dobrôt zo sliviek, slivkový lekvár a tiež súťaž v jedení slivkových gulí, gombovcov, ktorá štartuje o 14:30 h. K dobrej nálade prispeje Folklórna skupina Kýčera z Čierneho Balogu a posedenie pri ľudovej hudbe. Pre deti sú pripravené tvorivé dielne aj drevený kolotoč.

Navyše, môžete navštíviť aj tamojšie Múzeum medi (vstup o 11:00 h, vstupné 2 €), alebo si urobiť prechádzku po obci a okolí. Vždy je tu čo obdivovať.

Podujatie Slivková paráda organizuje OZ Zvyky a tradície Špania Dolina, v spolupráci s Penziónom Klopačka a Stredoslovenským národpisným múzeom a s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.