V Kordíkoch sa v sobotu 12. novembra bude súťažiť o najlepšie studeno. Súťažiaci budú studeno variť doma, no koštovka bude v Kordíckej krčme, ktorá toto podujatie organizuje.

Studeno, studenô, huspenina, sulc… alebo aj kočonina či rôsol. Názvov pre túto pochúťku, typickú najmä v jesennom a zimnom období, je viacero. A receptov ešte viac. Bez čoho však studeno nie je studenom, sú bravčové paprčky, kolená a kože. Príprava nie je náročná, akurát si vyžaduje veľa času. Studeno sa varí štyri až šesť hodín. A nedá sa ho navariť málo.

No ale poďme k veci. To znamená k studenu, ktoré sa bude variť v Kordíkoch a koštovať v Kordíckej krčme. V sobotu 12. novembra sa tam koná prvý ročník súťaže O najlepšie studeno. Nultý ročník súťaže sa uskutočnil v januári 2020 a mal úspech. Preto sa po vlaňajšej covidovej prestávke rozhodli, že tohto roku sa bude studeno opäť chystať a ako uviedli organizátorky podujatia Barbora Bírešová a Adriána Žabková, plánujú v tom pokračovať aj v ďalších rokoch. Na Kordíkoch sa tak rodí tradícia súťaženia o najlepšiu a najmä tiež zdraviu prospešnú dobrotu, akou studeno nesporne je.

Studeno síce nie je súčasťou ponuky Kordíckej krčmy, no ako sme sa dozvedeli, často sa stáva, že keď niekto doma navarí studeno, donesie ho do krčmy a tam ho nakrájajú a ochutnávajú. Podobný postup je aj pri súťaži O najlepšie studeno. Súťažiaci ho navaria doma a v krčme sa bude už len na koštovať.

„Uvariť studeno je dlhý proces a tiež musí dlho chladnúť. Variť bude každý doma. Hotové studeno prinesú súťažiaci do krčmy v dózičkách, ktoré dostanú pri registrácii. Aj suroviny si súťažiaci zaobstarajú sami, keďže nie je jednotný recept a každý dáva do studena niečo iné. Niekto zeleninu, niekto vajce na tvrdo…“ hovorí Barbora Bírešová a dodáva, že zatiaľ sa prihlásilo sedem súťažiacich a ďalší záujemcovia sa môžu zaregistrovať ešte v piatok 11. novembra v krčme alebo aj v potravinách na Kordíkoch.

V súťaži sa bude päťbodovou stupnicou hodnotiť celkový vzhľad, vzhľad v nákroji, konzistencia, chuť a vôňa studena. Pre „autorov“ najlepšieho studena sú pripravené aj zaujímavé ceny od sponzorov. Kto bude hodnotiť? Návštevníci a návštevníčky Kordíckej krčmy. A to znie ako celkom lákavá pozvánka na sobotu 12. novembra do Kordík. Súťaž o najlepšie studeno začína koštovkou o 17.00 h. Ak máte radi toto chutné „trasľavé“ jedlo, ktoré je doslova prírodnou zásobárňou kolagénu prospievajúceho kĺbom, neváhajte a príďte.