
Čipkárskô sa v Brusne varí už od dávnych čias. A variť sa bude aj túto sobotu na 26. ročníku súťaže vo varení čipkárskeho. Podujatie bude sprevádzať bohatý kultúrny program.
Čipkárskô 2025 sa koná v sobotu 24. mája 2025 od 10.00 h na parkovisku pri futbalovom ihrisku FK 34 Brusno – Ondrej. Tam si súťažné družstvá rozložia svoje mašinky a tam bude znieť aj hudba a deti sa zabavia pri rôznych aktivitách.
Súťaž vo varení čipkárskeho začne o 10.00 h a jej vyhodnotenie bude o 14.00 h. Medzitým, ako sa bude z mašiniek dymiť a šíriť lákavá vôňa, zahrá skupina Petra a Daniel a v kultúrnom dome otvoria výstavu miestnych umelcov (10.15 h). Účastníkov podujatia určite poteší vystúpenie detí z brusnianskej materskej a základnej školy a OZ Super Štuple (10.30 h). Deti si prídu na svoje pri hrách so skupinou historického šermu Berezun z Brezna. Vyskúšajú si lukostreľbu, katapult, onager a rôzne stredoveké hry (od 10.30 h).
Zábava je zaručená pri súťaži vo vrhu kľuchtou, ktorá je súčasťou podujatia Čipkárskô od jeho začiatku v roku 1999. Kľuchta v horehronskom nárečí znamená drevo, metrovica (11.00 h).
Po vyhodnotení súťaže vo varení čipkárskeho (14.00 h) pokračuje podujatie koncertom mladej medzibrodskej kapely Long Weekend (15.00 h) a divadelno-hudbnou šou pre deti Miško s líškou (16.00 h). Mužská spevácka skupina Borovô z Medzibrodu zanôti od 17.00 h.
Tohtoročné Čipkárskô vyvrcholí koncertmi kapiel Paľo Drapák Band (18.00 h) a Peter Cmorík Band (20.00 h). A potom už nasleduje Čipkárska veselica so skupinou ZBM a dídžejom (od 21.30 h do tretej rána).
Čipkárskô je súčasťou histórie obcí Brusno a Sv. Ondrej. Typickým zamestnaním ich obvateľov v 18. storočí bol podomový obchod. S paličkovými čipkami obišli kus sveta, preto ich nazvali čipkármi. Cestovali na vozoch a jedlo si varili za jazdy v špeciálnych mašinkách zavesných na konci voza. A tak vzniklo čipkárskô. Mašinka je kovový hrniec s roštom v spodnej časti a pevným komínom cez stred valca. Do komína sa vhadzuje palivo, najmä drevo a drevené uhlie, a okolo komína sa varí pripravované jedlo.