Surové plody mora servírované chladené a nakrájané na plátky, elegantne naaranžované. Zvyčajne pripravované z čerstvej ryby.

83_img1_sashimi-sakeMožno viete, možno nie, ale toto je sashimi. Nakrájať rybu na sashimi je jednou z najväčších zručností, ktoré sa učia sushi majstri. Takéto sushimi ale aj ďalšie špeciality tradičnej japonskej a ázijskej kuchyne vám ponúknu v banskobystrickom Samurai Restaurant & sushi bar na Dolnej ulici 48. Je to prvá reštaurácia sushi v Banskej Bystrici. Od svojho otvorenia v novembri roku 2013 si získala mnoho priaznivcov, ktorí radi experimentujú a objavujú nové chute a tiež vedia oceniť kvalitu jedla. Na prípravu sushi a ďalších skvelých delikates tu používajú len čerstvé a zdravé ryby. Vychutnať si ich môžete v štýlovo zariadenej reštaurácii s príjemnou atmosférou, alebo môžete využiť rýchlu donášku a originálne exotické jedlo si vychutnať v pohodlí domova, v práci či na party.

Tradičné sushi zo surovej ryby a ryže je zdravá pochúťka, bohatá na proteíny, karbohydráty, tuky, vitamíny aj minerály a má vysoký obsah omega 3 mastných kyselín. Je ľahko stráviteľná, s nízkou kalorickou hodnotou.

Existuje viac druhov sushi, ktoré sa odlišujú rôznymi náplňami, koreninami, ingredienciami a rôznorodou kombináciou rozličných chutí. Poznáme aj sushi, v ktorých sa surová ryba nahrádza morskými plodmi alebo mäsom. Sushi sa konzumuje ako snack, predjedlo, alebo hlavné jedlo. V Samurai sushi vám pripravia chutné a lahodné sushi na mnoho spôsobov.

972d4b28-ede0-41d3-9db0-74ae3d73557dV menu Samurai sushi sú však aj polievky, napríklad polievka zo sójových bôbov misoshiru, tradičná thajská ostrokyslá polievka suegai soup… Alebo máte chuť na krevetovú? Áno, aj tá je v ponuke. Ďalej sú to predjedlá, aj studené, medzi ktorými nechýba wasabi ebi – krevety vo wasabi omáčke so šalátom a goma riasami. Mimochodom, pálivé wasabi je plné antioxidantov, ktoré majú protirakovinové účinky. Obsahuje vlákninu, vďaka ktorej dostanete z tela toxíny a navyše má aj minimum kalórií.

Výber teplých hlavných jedál je rozmanitý, steaky z lososa aj tuniaka na viac spôsobov, vyprážané krevety, kuracie mäso s rôznymi pikantnými omáčkami, jemné rizoto s viacerými príchuťami, už spomínané sashimi či sushi sety. A to sme ešte nespomenuli dezerty – japonské sladké koláčiky mochi alebo teplé kokosové guľky, kvitnúce čaje rôznych chutí a vôní a obľúbené japonské rezance.

Ak sme vám narobili chute, nech sa páči, navštívte Samurai sushi na Dolnej 48 v Banskej Bystrici. Otvorené je od 11. do 22. hod. – v pondelok, utorok, streda, štvrtok, od 11. do 23. hod. – v piatok a sobotu, od 11. do 21. hod. v nedeľu.

Počas zimných sviatkov je reštaurácia zatvorená 24., 25., 31. decembra 2015 a 1. januára 2016. Môžete si však objednať parádny Silvestrovský set (do 30. decembra do 12. hod.) na tel. čísle 0917 255 878 alebo lucia@samuraisushi.eu.

Viac informácií na: www.samuraisushi.eu.


História sushi siaha až do 7. storočia. Toto tradičné japonské jedlo má svoje korene v Číne, ale najväčšiu popularitu získalo až v Japonsku. Pôvodne sa ryža používala len na konzervovanie surovej ryby a pri samotnej konzumácii ryby sa vyhadzovala. Keďže išlo o náročnú dlhotrvajúcu prípravu, začali do ryže pridávať octovú omáčku a takto upravená ryža sa stala hlavnou ingredienciou sushi. Dnešná forma sushi s obsahom surovej ryby sa stala veľmi obľúbenou pre jej rýchlu prípravu a čerstvosť.