PR článok | 10.7.2018

Štyri dôvody, prečo by ste toto leto mali navštíviť Turecko

Dovolenková sezóna je už tu a mnohí sa už nevedia dočkať vytúženého oddychu niekde mimo každodennej reality. Pobyt zabookovaný mesiace vopred, šéf s plánmi oboznámený, suseda vie, že nemá zabudnúť poliať kvety vo vašej neprítomnosti. A potom je tu druhá skupina ľudí. Tí, ktorí niekam chcú vypadnúť, no ešte nevedia kam.

Nerozhodní a nerozhodnutí, zbystrite pozornosť. Čo takto Turecko? Krajina dvoch kontinentov, miesto stretu kultúr a v minulosti aj významná obchodná križovatka. A dnes jedna z najpopulárnejších dovolenkových destinácií. Ak chcete vedieť prečo, čítajte ďalej.

1. Turecko je cenovo dostupné

Ak odhliadneme od letenky a ubytovania, tak Turecko je pre našinca cenovo veľmi dostupné. A tí šikovnejší vedia ušetriť aj na doprave a nocľahu. Ak si hľadáte ubytovanie, odporúčame poobzerať sa po recenziách a radách našincov, ktorí už Turecko navštívili.

Vo všeobecnosti platí, že najvyššie ceny sú v populárnych letoviskách – ako všade. Ak sa človek nebojí objavovať aj menej turisticky známe oblasti, tak dovolenka v Turecku vôbec nemusí priškrtiť rodinný rozpočet.

V obchodoch sa stretnete s priemerne nižšími cenami, ako u nás. To poteší najmä jedincov, ktorí sa nepotrebujú dennodenne stravovať v reštauráciách a ukuchtia si čo to aj sami. Mlieko, chlieb, balená voda, kilogram ovocia – tieto potraviny nie je problém nájsť aj pod 1 €. Drahšie sú v Turecku mäso a alkohol. Ak to už ináč nepôjde, tak za obedové menu v bežnej reštaurácií zaplatíte približne toľko, čo u nás.

Rovnako lacná je aj doprava, či už prostredníctvom taxi, či medzimestským autobusom. Pohonné hmoty sú tu o čosi lacnejšie než na Slovensku, ale podliehajú zmenám v súvislosti s dynamickou tureckou politikou. Vstupy na kultúrne podujatia a do pamiatok sú turistické, ani drahé, ani lacné.

2. Kultúra, kultúra, kultúra

Európske krajiny majú pohnutú minulosť a od východu na západ, zo severu na juh, sú rôznorodé a osobité. Toto všetko platí aj pre Turecko. Táto krajina si prešla veľmi zaujímavým historickým vývojom a často tvorila akýsi mantinel medzi Európou a Áziou, samozrejme s výraznými arabskými vplyvmi.

V stredoveku patrila Osmanská ríša (predchodca dnešného Turecka) medzi veľmoci. Jej územie sa tiahlo od afrického vnútrozemia a pobrežia na juhu a západe, až po Balkán na severe a hranice perzskej ríše na východe. Takýto kotol rôznych národov a zvyklostí sa nezmazateľne podpíše aj na budúcom kultúrnom rukopise a Turecko nie je výnimkou.

Na svoje si prídu priaznivci histórie, aj rôznych umení. Či už preferujete popíjanie kvalitného tureckého čaju (a kávy!) niekde v lokálnej taverne, alebo chcete skôr obdivovať architektonické skvosty v Istanbule – neobídete naprázdno.

Osobitnou kapitolou je turecká pohostinnosť, keďže miestni ľudia sú srdeční a na hosťoch nešetria ani dobrým slovom, ani dobrým jedlom. Z médií síce môžete mať odlišný obraz, avšak bežní obyvatelia nepodliehajú hrám mocných na televíznych obrazovkách.

3. Príroda, more, teplo

Za hranicami tureckých miest sa skrýva obrovské bohatstvo. Toto je kapitola na samostatný článok, tak vypichneme iba niekoľko miest, ktoré sa naozaj oplatí navštíviť. Napríklad také Pamukkale, oblasť známa bielymi travertínovými „terasami“ s výskytom termálnych minerálnych vôd, kde sa budete cítiť ako v surrealistickom príbehu.

Ak preferujete vylihovanie na pláži a svet nechávate sa točiť aj bez vás, nemusíte sa obávať nejakej núdze – Turecko má vyše 8 000 kilometrov pobrežia. Je vám bližší piesok, či kamene? Na svoje si prídete v oboch prípadoch. Najkrajšia pláž v krajine (podľa turistických rebríčkov) sa volá Kabak a nachádza sa pri rovnomennom zálive. Láka svojou jednoduchosťou a horským prostredím, v ktorom sa nachádza.

Na samom východe krajiny nájdete jazero Van, ktoré je zaujímavé hneď z niekoľkých dôvodov. Má vulkanický pôvod, je bezodtokové a voda v ňom je slaná. Jeho najväčšou devízou je však to, že sa nachádza uprostred krajiny, ktorú akoby ste z pohľadnice vystrihli.

4. Rozmanité jedlo

Turecká kuchyňa to nie je len kebab, gastronomické export známy aj v našich končinách. V tejto krajine dostanú vaše chuťové bunky naozaj zabrať, takže si pre istotu zbaľte aj o číslo väčšie plavky.

Okrem tradičného, ozaj chutného kebabu vyskúšajte napríklad aj köfte, teda guľky z mletého hovädzieho či jahňacieho mäsa. Patria totiž k skvostom miestnej kuchyne. Ak radšej sladké, tak nič nepokazíte napríklad baklavou. Tú si však dajte čerstvú, pretože iba tak naozaj vynikne chuť kombinácie cukrárenského syrupu a pistácií.

Turecká pizza, tak by sa dalo označiť jedlo pide. Cesto v tvare loďky je pokryté mletým mäsom, zeleninou a syrom a aj napriek tomu, že sa pripravuje podobne, ako známejší taliansky pokrm, má nenapodobniteľnú chuť. Týmto prívlastkom by sa dala označiť aj miestna ryža, pilav. Tú si môžete dať aj iba s tureckým jogurtom a raz-dva máte hotový jednoduchý a chutný pokrm.

Ak patríte medzi menej rozhodnejších aj v prípade jedla, tak určite oceníte meze, čo sú v podstate variantom našich studených mís. Mäso, šaláty, prílohy, exotika – nájdete tu naozaj všetko. Ak ste navštívili Španielsko, tak niečo podobné sú hispánske tapas.

A zabudnúť nesmieme ani na nápoje. Turecko je známe svojím čiernym čajom, ktorého pitie je veľmi silným spoločenským zážitkom. Práve pri šálke lahodného nápoja si totiž miestni oddýchnu a vymenia svoje názory. Turecká káva je svetoznáma a počas vášho pobytu by ste si ju určite mali dopriať. A ak to chcete naozaj roztočiť, nechajte si naliať anízový alkohol – raki – ktorý je podobný gréckemu ouzu.

To boli naše dôvody, prečo by ste toto leto mali navštíviť krajinu polmesiaca. Ak vás táto krajina láka, prečítajte si aj všetky dôležité informácie o Turecku, ktoré vám pomôžu naplánovať dovolenku snov.

Fotogaléria