Quantcast

Je to už osem rokov, čo sa legendárnym sásovským uhorkám dostalo pocty mať svoj deň.  Ôsmy Deň Sásovskej uhorky sa uskutoční v poslednú júlovú sobotu a bude venovaný najmä deťom.

Podujatie, ktoré organizuje Dokumentačné centrum Sásová (DCS) a NOI Náš domov Sásová sa bude konať na tradičnom mieste, na sídlisku Rudlová-Sásová.  Multifunkčné ihrisko na Rudohorskej ulici bude už od 16:00 h patriť deťom. Divadlo pod balkónom im (aj v rámci sídliskových večerníčkov) zahrá rozprávku Fónka a Tónka z Gramofónie, počas ktorej si budú môcť zatancovať aj zaspievať s dvomi škriatkovskými princeznami.

Mikuláš Sas, zakladateľ obce Sásová, potom otvorí podujatie a prinesie deťom chrbtový kôš plný sladkostí a darčekov (17:00 h). Hneď na to začnú detské súťaže a hry, nebudú chýbať atrakcie  a veľká nafukovacia šmykľavka. A, samozrejme, ani zeleninové hody a trh či bohatá tombola. Koštovku uhorkových dobrôt tentoraz obohatí znojemský kvašák a uhorková limonáda. O dobrú náladu sa postará spevácka skupina Radosť.

Ako sa píše v publikácii Sásová v obrazoch: O kvalite sásovských uhoriek rozhodla mikroklíma s vhodným pôdnym zložením v troch lokalitách – Jelšiny, Močar a Úhrad, s dostatkom vody z potokov. Polia sa hnojili maštaľným hnojom, ktorý sa vyvážal z gazdovských dvorov počas zimných mesiacov na krňačkách. Po roku 1870 sa v Sásovej pestovali uhorky v takej kvalite a množstve, že následne na sto rokov ovládli banskobystrický zeleninový trh…

Autor publikácie, správca Dokumentačného centra Sásová Ján Kollár, je aj iniciátorom a organizátorom Dňa Sásovskej uhorky.

„Pochádzam zo známej sásovskej uhorkárskej rodiny Lichý – Handzo, ktorej skvelým pokračovateľom bola aj moja mama. Tá dokázala dopestovať v sezóne niekoľko chrbtových košov hlávkového šalátu a uhoriek  vysokej kvality pre bystrický zeleninový trh. Pestovaniu zeleniny sa venujem aj ja, ale len pre svoju vlastnú spotrebu. Je to môj koníček,“ hovorí Ján Kollár.

„V súčasnosti sa ale objavilo netradične veľa rôznych škodcov, hlavne slizniakov, a tak sa produkcia zeleniny rapídne znížila. Ešte v roku 2012, na prvom ročníku Dňa Sásovskej uhorky, som bol schopný dodať na toto podujatie dva a pol fúrika vlastných uhoriek,“ dodáva.

Potomok uhorkárskej rodiny, samozrejme, nemôže nemať rád uhorky. Priznáva, že v lete obľubuje čerstvý uhorkový šalát s paradajkou a cibuľou, ochutený cukrom a octom, v zime je to jednoznačne zaváraná sterilizovaná uhorka na znojemský spôsob.

Ján Kollár, ktorý je, okrem iného, tiež spoluautorom knihy Svätý Jakub a Kostiviarska, je nadšencom histórie. Založil Dokumentačné centrum Sásová, zhromažďuje materiály, ktoré zbieral jeho otec a tiež bývalý kronikár obce Emil Javorka. A, samozrejme, robí vlastný výskum, zbiera ďalšie fotografie od posledných žijúcich pamätníkov zašlých čias a skladá mozaiku histórie Sásovej.

Rodený „Sásovän“ už teraz myslí na 670. výročie prvej písomnej zmienky, ktoré si bývalá obec Sásová pripomenie v budúcom roku. Dokumentačné centrum pripravilo vydanie sásovskej poštovej známky s personalizovaným kupónom, ktorého návrh, spolu s návrhom Wander nálepky do turistického denníka, si budú môcť už túto sobotu, 27. júla, pozrieť účastníci ôsmeho Dňa Sásovskej uhorky.

„Inaugurácia známky a Wander karty sa uskutoční v januári budúceho roka v sásovskom gotickom Kostole sv. Antona a Pavla pustovníkov. K výročiu pripravujeme aj ďalšie akcie, ktorých garantom je Dokumentačné centrum Sásová,“ informuje Ján Kollár.