BBonline.sk (Anna Gudzová) | 26.7.2017

Sásovská uhorka bude mať opäť svoj deň

Uhorková sezóna je v plnom prúde. A chýrne sásovské uhorky budú mať opäť svoj deň.

Šiesty ročník podujatia Deň Sásovskej uhorky sa uskutoční v poslednú júlovú sobotu už tradične na ihrisku na Rudohorskej ulici (sídlisko Rudlová-Sásová). Návštevníkov podujatia, tiež už tradične, čaká koštovka tradičnej sásovskej úpravy uhoriek, sladké hody zo zeleniny, pomazánky Alfa bio či zeleninový trh miestnych produktov. Deti určite poteší rozprávka Janko Hraško zo série sídliskových večerníčkov v podaní Divadla Harry Teater (o 16. hod.).

Deň Sásovskej uhorky v sobotu 29. júla sa začína o 17. hod. a končí o 20. hod. Nepremeškajte možnosť ochutnať chýrne sásovské uhorky a užiť si príjemnú atmosféru letného podvečera.

História pestovania uhoriek v Sásovej siaha do 17.storočia.V roku 1872 sa na banskobystrickom zeleninovom trhu presadili kvalitou natoľko,že na trhu vznikol pojem Sásovská uhorka a starí Sásovania dostali prezývku „uhorkári“.

Už v roku 1736 sa však o sásovských uhorkách pochvalne vyjadril polyhistor Matej Bel, ktorý vo svojej Notícii napísal: Prihodí sa, že pestovanie cibule, poniektorí aj úrodou uhoriek, neuspokojujú iba potreby Bystričanov, ale pestovatelia majú čo ponechať aj susedným mestám vo Zvolenskej stolici.

A v publikácii Sásová v obrazoch sa zas píše, že o kvalite sásovských uhoriek rozhodla mikroklíma s vhodným pôdnym zložením v troch lokalitách – Jelšiny, Močar a Úhrad, s dostatkom vody z potokov. Polia sa hnojili maštaľným hnojom, ktorý sa vyvážal z gazdovských dvorov počas zimných mesiacov na krňačkách. Po roku 1870 sa v Sásovej pestovali uhorky v takej kvalite a množstve, že následne na sto rokov ovládli banskobystrický zeleninový trh…