Areál Strednej odbornej školy Pod Banošom sa už v sobotu 30. apríla opäť zmení na veľký farmársky trh s ponukou regionálnych produktov, tradičných remesiel a jedál. Podujatie s názvom Tradičná chuť jari – Otváranie Banoša sa v časoch pred pandémiou vždy tešilo veľkej obľube aj vysokej návštevnosti, a to nielen zo strany Banskobystričanov a inak tomu nebude ani tento rok. Organizátori si pripravili bohatý program aj množstvo sprievodných aktivít.

Banoš sa otvorí v sobotu 30. apríla o 10.00 h. Po príhovoroch hostí bude nasledovať otvorenie externej učebne so zelenou strechou (10.30 h) a od 11. hodiny budú verejnosti a návštevníkom predstavené farmárske produkty a tradične jedlá, ktoré k regiónu Banskej Bystrice a jej okolia neodmysliteľne patria. Zaujímavým spestrením bude ochutnávka školského medového piva a špecialít od ukrajinských odídencov (11.00 h). Na pravé poludnie odštartuje detská škola varenia a od 13. hodiny bude možné absolvovať ukážky rezu a vrúbľovania ovocných stromčekov.

V rámci sprievodných aktivít nebudú chýbať ukážky sokoliarstva a včelárstva, taktiež bude možnosť jazdenia na koňoch. Pre najmenších sú pripravené rôzne animačné programy a vystúpenie Detského folklórneho súboru Graniarik, ktorý združuje deti z Vlkanovej, Badína, Harmanca a Banskej Bystrice. Atmosféru budú počas celého dňa dotvárať Makovci s ich ľudovou hudbou. Samozrejmosťou bude možnosť zakúpenia kvalitných potravín priamo od farmárov.

Organizátori opäť zabezpečili počas dopoludnia aj kyvadlovú dopravu, ktorá pôjde od Radvane cez Fončordu, centrum mesta i Karlovo až do Sásovej. Časy odjazdov z jednotlivých zastávok nájdete v priloženom plagáte. Vstupné na akciu je vo výške 1 €, pričom deti do pätnásť rokov v sprievode dospelých majú vstup zdarma.

Podujatie Tradičná chuť jari – Otváranie Banoša organizuje Vidiecke partnerstvo Banskobystrického kraja v spolupráci so SOŠ Pod Banošom, OZ Tradičná chuť regiónov Slovenska a Mestom Banská Bystrica.