PR článok | MP | 13.5.2014

Grilliada chutí – už od piatka

Grilované špeciality v podaní šéfkuchárov zúčastnených reštaurácií budú tento rok naozaj rozmanité a so svojimi chuťovkami sa nenechajú zahanbiť ani vystavovatelia.

Grilliada 2013, 18. a 19. 5.2013, Banská BystricaO vašu priazeň sa na gastrofestivale Grilliada bude tento ročník uchádzať spolu 10 reštaurácii nie len z Banskej Bystrice, ale aj zo Zvolena, Vígľaša, ba dokonca aj z Vyhní a Oščadnice. Ktorá z týchto reštaurácii dostane v rámci súťaže o tú Najobľúbenejšiu práve váš hlas? Rozhodnúť sa bude ťažké. Aby ste vedeli porovnať kvalitu, nápaditosť a hlavne chuť každej z nich, najlepšie bude ochutnať kúsok zo všetkých. Už tradične neobíďte grilované rebierka pripravené na rôzne spôsoby – v špeciálnych marinádach, či podávané s domácou pikantnou čalamádou. Nezabudnite na chrumkavú sladkú vyprážanú cibuľku a jedinečné grilované kačacie prsia s omáčkou z našich bystrických sliviek. Domáce burgre a bio steaky čakajú pre najväčších lahôdkárov.

Hladní neostanú ani vegetariáni. Ukážeme vám, ako ľahko a chutne pripraviť bazalkové a chilli tofu a pochutíte si aj na netradičnej živánskej s čerstvými dressingami. Sladké jazýčky sa môžu tešiť na grilovanú hrušku s karamelovou omáčkou. Samozrejme, v ponuke sa nájdu aj tradičné bryndzové pirohy a bryndzové halušky so slaninkou alebo domácou grilovanou klobáskou, grilované pstruhy, bravčové kolienko grilované na pivnej melase, či diviačie a jelenie mäso.

Grilliada_2012_16Z ponuky vystavovateľov okoštujte trdelníky pečené na pahrebe, aj ľudové slovanské špeciality pečené v tradičnej hlinenej peci – podpecníky. Ku kvalitnej kávičke odporúčame skvostnú Bystrickú medenú tortu, ktorá je súzvukom vynikajúcich bystrických sliviek a vlašských orechov – chutí typických pre Banskú Bystricu. Grilovať sa budú tiež chrumkavé kurčatá, mäsové špeciality a chutné rybie mäsko. V rozprávkovej pojazdnej predajni, ktorá zaujme nielen deti, sa zastavte na grilovaný oštiepok a hermelín s brusnicovou omáčkou.

Dobre napapkaní zalejte žalúdok skvele vychladeným pivom, kvalitným vínom, medovinou, či tvrdšími destilátmi a miešanými drinkami a máte to za sebou..

Jediný a najväčší gastrofestival na Slovensku zameraný na grilovanie je tu už o pár dní!
…a naozaj je lepšie prísť hladný!

Festival Grilliada 2014 sa uskutoční už v piatok 16. a sobotu 17. mája na Námestí Slobody v Banskej Bystrici.