V Nemciach pri Banskej Bystrici vyvoniavali v sobotu 15. októbra tie najlepšie kapustnice, o ktoré sa postarali kuchárky a kuchári zo Slovenska aj z Česka. V obci s vyše tisíckou obyvateľov sa pri príležitosti 14. ročníka Medzinárodnej súťaže vo varení kapustnice a príprave zabíjačkového taniera zišlo množstvo ľudí, ktorí si vďaka rôznym pochúťkam prišli na svoje.

Pred Obecným úradom v Nemciach sa už v ranných hodinách zišli súťažné tímy, ktoré postupne začali s prípravami tej najlepšej kapustnice. Jedlo, ktoré na našom území varili už Kelti, a ktoré sa rokmi vyšperkovalo do slovenskej dokonalosti, museli súťažné tímy pripraviť v minimálnom objeme 5 litrov a chýbať nesmeli zabíjačkové taniere. S prípravami mali súťažiaci čas do 14. hodiny.

Okrem súťažiacich dostali priestor aj stánky s tradičnými domácimi výrobkami a o 11. hodine odštartoval aj bohatý kultúrny program. Napriek sychravému jesennému počasiu sa o dobrú náladu postarali ako prví selčianski fujaristi Svrčinovci a na pravé poludnie aj Andrej Predajniansky, ktorý ozvláštnil toto tradičné a obľúbené podujatie hrou na gajdách.

Zhruba o 12.15 h nasledovalo aj slávnostné otvorenie, po ktorom nasledovalo predstavenie Historickej školy profesora Mistríka zo Španej Doliny a jedinečnej knihy, ktorá poslúži všetkým vekovým kategóriám. O 13. hodine rozveselila prítomných ľudí hudobná skupina Bravo a zatiaľ čo súťažiaci vrcholili s prípravami, o dobrú náladu sa postarala aj rocková kapela Sliačske mokváne.

Od 15.30 h nasledovalo vyhlasovanie výsledkov – kapustnica a zabíjačkový tanier sa hodnotili samostatne. Súťažilo sa aj o najlepšiu kuchárku a kuchára a na tvárach súťažiacich tak bolo vidno úsmevy a skvelú náladu.

Program 14. ročníka tejto súťaže vrcholil v poobedných a podvečerných hodinách, kedy si návštevníci Nemiec mohli vychutnať bubnovú show Maribondo a hudobnú skupinu Dora a až do večerných hodín následne zabávali prítomných ľudí DJi Majo & Miro.