Podujatie Tradičná chuť jesene – Zatváranie Banoša, počas soboty prilákalo tisícky návštevníkov do areálu strednej odbornej školy na známom rudlovskom kopci.
Stredná odborná škola pod Bánošom a spoluorganizátori, občianske združenia Vidiecke partnerstvo banskobystrického kraja a Tradičná chuť regiónov Slovenska, priviedli do Banskej Bystrice desiatky farmárov a remeselníkov z celého kraja. Tí prezentovali svoju úrodu a produkty, ktoré si návštevníci mohli samozrejme aj zakúpiť.
Na podujatí, ktoré každoročne symbolicky ukončuje letnú turistickú a poľnohospodársku sezónu v Banskobystrickom kraji, boli pre návštevníkov pripravené ochutnávky tradičných jesenných špecialít, detská škola varenia, ukážka vrúbľovania ovocných stromov, včelárskeho remesla, vystúpenie sokoliarov, jazda na koňoch, či lietanie v teplovzdušnom balóne.
Pripravené boli aj animačné hry, skákací hrad, detskú školu varenia, ale aj výstava drobných domácich zvierat. Kultúrny program spestrilo vystúpenie detského folklórneho súboru Graniarik a po celý deň podujatie sprevádzala aj Ľudová hudba Jána Maka so svojimi sólistami.
Reprezentanti remesiel a výroby z regiónu Novohrad priniesli ucelenú ponuku produktov spojenú aj s bohatým kultúrnym programom.
Návštevníci dobroty nielen nakupovali, ale priamo aj ochutnávali. Nechýbali bryndzové halušky a ďalšie gazdovské špeciality, zemiakové placky, guláše rôznych druhov, domáce koláče, hrušovské lepne, langoše, ako aj iné kulinárske pochúťky. Predstavili sa držitelia značky regionálny produkt z regiónov Hont, Podpoľanie, Pohronie, Gemer-Malohont, Novohrad a Horehronie.
Samotná hostiteľská Stredná odborná škola Pod Bánošom, ktorá vychováva mladých odborníkov a remeselníkov pre rozvoj vidieka, prezentovala a ponúkla aj svoje produkty. Predstavila svoju ponuku pekárenských, cukrárenských aj mäsových výrobkov, ale aj med, a tiež novinku – medové pivo.