V sobotu sa v obci Riečka konal 13. ročník tradičnej súťaže v pečení kysnutých koláčov. Podujatie sa dlhodobo teší vysokej účasti tímov aj návštevníkov.

Súťaž začala o druhej hodine poobede v miestnom kultúrnom dome, kde sa tímy začali pripravovať a chystať si ingrediencie. Počas celého dňa bolo cítiť až von, že vnútri sú tie najlepšie domáce panie, ktoré to s pečením myslia vážne.

Napriek tomu, že vo väčšine obcí súťažia vo varení halušiek, či gulášu, Riečka sa vybrala svojou cestou. „Mali sme nápad obnoviť tradície kysnutých koláčov, a teda hlavne recepty starých materí. Vyskúšali sme to, spravili sme súťaž a ujalo sa to,“ približuje pre BBonline.sk starosta obce Marián Spišiak. Sála sa zvykne zaplniť do posledného miesta najmä pri vyhodnotení, čo sa potvrdilo aj tento rok. Tí, čo prišli neskoro museli sledovať rozhodnutie poroty postojačky.

Do súťaže sa zapojil celý mikroregión, päť tímov sa snažilo presvedčiť chuťové bunky poroty, že najlepšie koláče upiekli práve oni. Porota však nehodnotila len chuť, ale aj aranžmán súťažného stola, pestrosť, či precíznosť prevedenia. Zaujímavosťou podujatia tento rok bolo, že súťaže sa zúčastnil aj tím zo Srbska, zo spriatelenej obce Kulpín, kde žije veľa Slovákov. Na stoloch sa objavovali kysnuté koláče od výmyslu sveta. Meteníky, cibuľovníky, pagáče na viacero druhov, makovníky, orechovníky, šatôčky. Víťazstvo si tento rok odniesol tím z Kordík, ktorý zaujal porotu najviac.