Quantcast

Počas uplynulého víkendu pokračovala v Záhrade – Centre nezávislej kultúry prestížna súťaž Majstrovstvá Slovenska Barista 2016. V Banskej Bystrici sa súťaž uzavrela poslednými dvomi kategóriami.

IMG_4123V sobotu si zmeralo sily deväť baristov, ktorí predviedli svoju šikovnosť v kategórii Latte Art, čo je súťaž v kreslení do mliečnej peny. Každý účastník musel v rozmedzí desiatich minút pripraviť dvakrát espresso macchiato, takisto cappuccino a caffe latté. Víťazom tejto kategórie sa stal len 20-ročný Patrik Varga z Prešova, ktorý sa môže tešiť na blížiace sa majstrovstvá sveta v čínskom Šanghaji na prelome marca a apríla. Na druhom mieste sa umiestnil Martin Karabiňoš a tretie miesto obsadila Lucia Ondrušková, ktorá túto disciplínu vyhrala minulý rok.

IMG_4081Na druhý deň sa vôbec po prvýkrát na Slovensku súťažilo v kategórii Brewers Cup, teda v príprave filtrovanej kávy. V tejto disciplíne sa predstavilo šesť súťažiacich. Najlepšie kvality ukázala Veronika Gálová Veselá, ktorá bude reprezentovať Slovensko na majstrovstvách sveta v írskom Dubline v druhej polovici júna. Ako druhý v poradí skončil Lukáš Soľanič a tretie miesto získal Ondrej Petrus.

IMG_4222Majstrovstvá Slovenska Barista 2016 odštartovali už v novembri minulého roku, kedy sa v Nitre hľadali víťazi prvých troch kategórií. V kategórii Cup Tasters bol najlepší Lukáš Soľanič pôsobiaci v Poprade. Víťazom kategórie Coffee In Good Spirits sa stal Martin Hudák, vicemajster sveta v spomínanej disciplíne, ktorý momentálne pracuje v Londýne. Titul majstra Slovenska v hlavnej kategórii Barista si odniesol prešovčan Martin Karabiňoš, ktorý už viac ako rok pôsobí v Banskej Bystrici v Leroy Bar & Café. Zaujímavosťou je, že štyria z piatich víťazov pracovali spolu v prešovskom podniku Dublin Cafe.

IMG_3977„Podujatie sa začalo už vlani v prvom rade kvôli náročnosti disciplín. Mám na mysli technické zázemie. Kategória Barista a Cup Tasters je veľmi náročná na priestor a počet ľudí. Aby sme zabezpečili kvalitu porovnateľnú so svetovým formátom a nutnosť spraviť súťaž za dva dni, museli sme to rozdeliť. Druhým a silnejším dôvodom bolo poskytnutie času baristom pripraviť sa na viacero kategórií. Súťaže vyzerajú pomerne jednoducho, no na súťaž Barista sa účastníci pripravujú aj dva až tri mesiace. Hľadajú vhodnú kávu a ingrediencie na nimi vymyslene nápoje. Dokonca si hľadajú aj producentov mlieka, vyberajú podľa chuti a štruktúry v kombinácií s kávou,“ vysvetlil Šimon Staš, koordinátor SCAE pre Slovenskú republiku.

SCAE je nezisková organizácia, ktorá spája viac ako 90 krajín po celom svete prostredníctvom národných skupín. Ich hlavným poslaním je prehlbovanie vedomostí o káve a ich posúvanie medzi profesionálmi, ale i laikmi s cieľom zvýšiť kvalitu nielen pripravovanej kávy, ale aj kávy na farmách. „Barista je povolanie, ktoré sa na Slovensku len pomaly stáva trvalým pracovným miestom v kaviarňach. Práve preto by sme radi dostali do povedomia ľudí, že niečo také ako barista existuje a jeho poznanie musí byť rovnaké ako u dobrého bartendera, čiže barmana. Len tak bude kvalita kávy na Slovensku rásť a ľudia sa dozvedia denne od „svojho” baristu, prečo im pripravuje práve túto kávu a takýmto spôsobom,“ doplnil informácie Šimon Staš.

Každá súťažná kategória spočíva v dokonalom poznaní kávy, s ktorou baristi pracujú. Musia porozumieť súvislostiam a vzťahom rôznych chutí a aróm, ktoré sa v nej skrývajú. Musia ich rozpoznať, vyzdvihnúť a odprezentovať porotcom.

BARISTA je 15-minútové predstavenie súťažiaceho, v ktorom pripravuje každému rozhodcovi espresso, cappuccino a ním vytvorený nealkoholický nápoj. Celé to musí mať myšlienku a perfektné technické zvládnutie práce. Kategória dokonale preverí komplexnosť baristu a jeho komunikáciu s hosťom.

LATTE ART má časový interval 10 minút. V správnom technickom prevedení má barista pripraviť dva krát  espresso macchiato, cappuccino a caffe latte s obrázkom, ktorý si vymyslel a dal ako predlohu vo forme fotky rozhodcom. Kategória dokonale overí techniku a kreativitu baristu.

CUP TASTERS je ochutnávanie 24 rôznych šálok kávy. Sú rozdelené do ôsmych trojíc, kde jedna z trojice je iná ako dve ostatné. Súťaž dokonale preverí zručnosti baristu po stránke ovládania aróm a chutí.

COFFEE IN GOOD SPIRIT spočíva v príprave kávy pre dvoch rozhodcov v určitom časovom limite. Baristi si volia akékoľvek druhy kávy a whiskey a pripravujú miešaný nápoj na báze espressa. Kategória je zameraná na kombináciu poznania barmanstva a baristiky a kreativitu.

BREWERS CUP je príprava troch filtrovaných káv. V tejto disciplíne musí barista preukázať svoju schopnosť ovládania aróm a chutí v kombinácii s technikou.