BBonline.sk (F. Roháček, foto: M. Odaloš) | 25.2.2017

FOTO: Na tradičné zabíjačkové špeciality nedajú Podlavičania dopustiť

Karnevaly, plesy, veselice, maškarné bály, ľudia strašiaci v maskách, zabíjačky, klobásky, jaternice, ale aj šišky a navyše už aj pochovávanie basy. Fašiangové obdobie vrcholí a najmä sobota bola na tradičné podujatia skutočne bohatá.

Jedno také sa každoročne koná aj v banskobystrickej mestskej časti Podlavice, kde večernej fašiangovej zábave v kultúrnom dome predchádzala aj túto sobotu pravá zabíjačka. Aj keď dnes už väčšina z nás uprednostní pohodlný nákup mäsových dobrôt v supermarketoch, zabíjačky v minulosti neboli len o zabíjaní prasiatka a výrobe mäsových špecialít. Vždy to bolo zároveň príjemné, aj keď pracovné, stretnutie rodín a priateľov.

A príjemné stretnutie miestnych to bolo aj v sobotu ráno a dopoludnia v Podlaviciach. Práca zostala na tých skúsených, no pochutnať si na čerstvých mäsových dobrotách mohol prísť každý. Zabíjačkou však sobota v Podlaviciach len začala, večer sa v miestnom kultúrnom dome niesol v duchu fašiangovej zábavy v maskách i bez nich, no najmä vo výbornej atmosfére, a to už aj s tradičným pochovávaním basy. Veď fašiangové obdobie končí už na budúci týždeň, kedy popolcovou stredou odštartuje pôstne obdobie.

Upozorňujeme, že fotografie nie sú vhodné pre citlivé a slabšie povahy.

Fotogaléria