Quantcast

V rámci monitorovania hygienicko – epidemiologicckej situácie odborníkmi verejného zdravotníctva hlásia v 1. kalendárnom týždni 2020 epidemiológovia banskobystrického RÚVZ výskyt rodinnej epidémie salmonelózy.

Ako pravdepodobný faktor prenosu bol šalát z doma pripravovanou majonézou z domácich surových vajec. Prvá ochorela pacientka, ktorá majonézu pripravovala a počas prípravy ju aj ochutnávala, neskôr ochorela aj matka a dcéra. Ako príčina bola potvrdená Salmonela enteritidis. Protiepidemické opatrenia v rodine odborníci vykonali, ale v šetrení a monitorovaní pokračujú.

Salmonelóza je jedno z najznámejších ochorení tráviaceho ústrojenstva a patrí medzi najčastejšie infekčné črevné nákazy. Hlavným pôvodcom choroby je baktéria Salmonella enteritidis, ktorá primárne osídľuje črevá zvierat, najmä hydiny, odkiaľ sa môže preniesť na človeka. Ten sa môže nakaziť hlavne konzumáciou potravín, obsahujúcich salmonelu, ktoré neprešli dostatočným tepelným spracovaním alebo pasterizáciou.

Prejavy salmonelózy sa podobajú na iné vírusové či bakteriálne črevné ochorenia. Medzi hlavné symptómy patria kŕčovité bolesti brucha, nevoľnosť, hnačka, zvracanie, horúčka, triaška a zelená stolica.Čas od nakazenia po prvé prejavy môže trvať od 8 do 48 hodín (v závislosti od množstva salmonel).

Príznaky trvajú 4 – 7 dní, a vo väčšine prípadov odznejú aj bez liečby.Salmonelu však budete vylučovať stolicou aj niekoľko týždňov po prekonaní choroby, preto je dôležité, aby vaše okolie dodržiavalo peísnu hygienu. Vďaka zavedeniu prísnych hygienických opatrení Európskej únie pre stravovacie zariadenia a chov hydiny, však výskyt salmonelózy klesol.