Už viac ako pätnásť rokov sa u nich doma (nielen) každý víkend pečie. A pritom obidve majú stále po cca 50 kíl… Emma a Ema Tekelyové vypekajú podľa svojich receptov koláče a pripravujú sladkosti, od ktorých sa nepriberá.

Ema a Emma pri pečeníA dobrá správa pre všetkých, ktorí sladkostiam len horko-ťažko odolávajú je, že si svoje recepty nenechávajú pre seba. Už pred dvomi rokmi vydali knihu Sladkosti, od ktorých sa nepriberá. Kniha mala veľký úspech a predávala sa „ako maslo“. Prednedávnom Emme a Eme vyšli Sladkosti, od ktorých sa nepriberá 2. Novú knihu receptov a rád prezentovali závere novembra aj v Banskej Bystrici. A to bol dobrý dôvod na to, aby sme sa s Emmou Tekelyovou porozprávali.

Skutočne je možné jesť sladké a nepribrať? Hovorili sme o tom pred dvomi rokmi, keď vám vyšla prvá kniha „sladkých“ receptov. No možno sa za ten čas niečo zmenilo…

Strávili sme veľa času vylepšovaním klasických receptov a zistili sme, že aj tvaroh môže chutiť ako krém a ovsené vločky ako pravá bábovka. Aj nás prekvapilo, že mrkva a mandle majú spolu takú istú chuť ako piškótové cesto. Používame úplne bežné potraviny, vyhýbame sa stuženým tukom, bielemu cukru a bielej múke i umelým prísadám. Stačí vymenovať, čo do koláčov ide, a je jasné, že od tvarohu, ovsených vločiek, jogurtu, kakaa, mandlí, orechov, jabĺk, malín ani od 70-percentnej čokolády sa nepriberá… Iba ak by ste zjedli na posedenie celý plech!

Názov knihy znie naozaj lákavo. Zrejme aj dvojke opäť mnohí podľahnú. Veď kto by nechcel vypekať a vyjedať sladkosti bez obavy, že priberie? V úvode novej knihy ďakujete všetkým, ktorí jedli vaše koláče a nepribrali. Aká bola odozva na prvú knihu?

Prvý diel „sladkostí“ mal rekordný predaj a doslova vytvoril komunitu žien – aj mužov, ktorí vyznávajú domáce pečenie a milujú sladkosti, ale chcú zároveň zostať štíhli. Dokonca vznikol termín „lifestylové“ sladkosti… Prekvapilo nás, že domáce pečenie nie je dnes záležitosťou len generácie starých mám, ale pečú už aj slečny a mladomanželky. Prednedávnom nám na FB poslal fotku obráteného jablkového koláča 26-ročný chalan!!!

V súvislosti s vašimi sladkosťami som si spomenula na starší slovenský film Sladké starosti a cukrára Šimona, ktorého v ňom stvárnil Emil Horváth ml. Vy ste netúžili stať sa cukrárkou?

Krst Sladkosti 2Kulinárstvo a stolovanie je dnes hitom životného štýlu, ale pečenie je Emkina záľuba od dvanástich rokov. Pôvodne chcela byť reštaurátorkou a mať galériu, vyštudovala na viedenskej univerzite dejiny umenia, a keďže vo Viedni skončila aj módne návrhárstvo, dnes sa venuje životnému štýlu ako šéfredaktorka magazínu smeŽeny.

A „nekujete“ plány, že si s Emou otvoríte cukrárničku a budete v nej ponúkať vaše dobroty?

Ak by sa dala cukráreň spojiť s kvetinárstvom, kníhkupectvom a galériou umenia, a človeka by to ešte aj uživilo, bol by to ten najkrajší splnený sen – priniesť ľudom pôžitky sladké aj  duchovné.

Kedysi bolo cukrární v mestách oveľa menej, na dedinách neboli vôbec. Nedele, keď nás mama vzala na koláčik do mesta, boli pre nás priam posvätné. Chodievali ste s rodičmi do cukrárne?

Nedeľné prechádzky pri Dunaji zakončené návštevou cukrárne boli u nás doma rodinným rituálom. Boli to však cukrárne, kde platila zásada čím viac krému, tým lepší zákusok. Nás očarili viedenské cukrárne, ktoré dýchajú tradíciou, každá má svoj vlastný vyhlásený dezert a spôsob servírovania pripomína kaviarenskú kultúru. V tomto duchu vnímame aj pečenie a konzumovanie sladkostí doma, ako obrad, výnimočnú chvíľu, nie napĺňanie brucha.

Mrkvové guličkyV knihe sa vyhýbate označeniu diétne, hoci vyšla po záštitou Ligy za kvalitu života…

Kvalita života vplýva na zdravie a kondíciu. Preto nás zaujíma, čo jeme, nechcem tráviť život v čakárňach u lekára. Všetci sme sa už presvedčili, že „light“ potraviny sú plné chémie, biely cukor je dokonca návykový, lekári ho prirovnávajú k heroínu, a okrem obezity spôsobuje aj predčasné starnutie, stratu elasticity pokožky, vznik neodstrániteľných vrások. Je čas vrátiť sa k jednoduchým potravinám našich starých mám… My si robíme aj vlastné džemy a kompóty.

Ktoré koláče z vašej novej knihy by ste nám odporučili na sviatočný stôl?

Predovšetkým drobné pečivo, mrkvové guličky, kokosové dukáty, chrumkavé sušienky s lieskovcami a brusnicami. Na Nový rok je ideálna čokoládová roláda s malinami, tá je úplne bez múky alebo mrkvovo-mandľová torta s višňami a vaječným likérom.

Budete tohtoročné sviatky tráviť tradične, doma?

Klasicky. Doma. Vianoce sú pre nás sviatky rodiny. Tento rok budú trochu smutnejšie, bez mojej mamičky, ktorá nás pred pár týždňami opustila…