BBonline.sk (Anna Gudzová, foto: arch. BBo) | 27.5.2015

Do Brusna na „čipkárskô”

V sobotu 30. mája sa v Brusne opäť bude súťažiť vo varení tradičného jedla zvaného čipkárskô. Už 16. ročník obľúbeného podujatia sprevádzajú kultúrne akcie pri príležitosti 591. výročia prvej zmienky o obci.

Cipkarko, Brusno, 17.5.2014V piatok 29. mája o 17. hod. v Miestnom kultúrnom stredisku otvoria výstavu miestnych umelcov. O dobrú náladu sa postará ľudová skupina Kollárovci.

Čipkárskô sa bude variť v sobotu 30. mája na parkovisku pri futbalovom ihrisku FK 34 Brusno. V špeciálnych čipkárskych mašinách sa rozkúri o 10. hodine, čipkárskô by malo byť hotové o 13. hod. Počas varenia nebude chýbať ani hudba, zahrá Milan Peťko a vystúpia aj deti z brusnianskych škôl a folklórny súbor Čierťaž z Nemeckej.

Atmosféru sobotňajšieho čipkárskeho popoludnia spríjemnia a rozveselia Folklórny súbor Urpín (14. hod.), skupiny Pulse (16.30 hod.), Kontradikcia (17.30 hod.) a Vestis (18.30 hod.). Večer o 20. hod. sa začne Čipkárska veselica.

O čipkárskom aj o mašine

Čipkárskô sa kedysi varilo skoro v každej domorodej rodine v Brusne. Zanikali však tzv. mašiny, preto sa v Brusne rozhodli oživiť tradíciu a zachovať dedičstvo svojich predkov. A darí sa im to už šestnásty rok.

Cipkarko, Brusno, 17.5.2014Mašinu si obchodníci – čipkári regiónu, vozili so sebou zavesenú na voze ťahanom koňmi, keď chodili za obchodmi po celej Dolnej zemi. Je to hrniec s roštom v spodnej časti a pevným komínom cez stred valca. Do komína sa vhadzuje palivo, najmä drevo a drevené uhlie, a okolo komína sa varí jedlo, najčastejšie čipkárskô. Základom tohto jedla je mäso, koreňová zelenina, zemiaky, trhance a ingrediencie. Po uvarení sa konzumuje najskôr husté a potom polievka. Pôvodné mašiny boli z pozinkovaného plechu. Tie dnešné sú z nerezového plechu. A keďže podmienkou účasti v súťaži je variť čipkárskô v mašine, každý kto chce súťažiť, musí si mašinu zhotoviť.

Podmienkou účasti v súťaži je aj to, že súťažiť môžu len občania a rodáci z Brusna a Ondreja, pričom najviac jeden člen družstva túto podmienku spĺňať nemusí.

Ak chcete vedieť, ako sa čipkárskô varí, ako rozváňa a ako chutí, mali by ste sa v sobotu vybrať do Brusna.

Fotogaléria