BBonline.sk (F. Roháček) | 5.2.2019

Bystrické podniky so zálohovanými pohármi na kávu so sebou, zákazníci zmenu zatiaľ vítajú

Od nového roka sa pod záštitou Cechu hostinských v Banskej Bystrici spustila zaujímavá iniciatíva miestnych kaviarní, ktoré chcú bojovať proti jednorazovým pohárom. Predaj kávy so sebou sa totiž aj pod Urpínom stal trendom, ktorý produkuje množstvo plastového odpadu.

“Na jednej strane nás záujem o kávu so sebou teší, na strane druhej nám robia vrásky na čele počty jednorázových pohárov, ktoré mesačne spotrebujeme. Priemerná kaviareň 300 až 500 mesačne, čo je za rok naozaj dosť. Aj keď tie poháre vyzerajú na prvý pohľad ako papierové, zvnútra sú potiahnuté plastovou fóliou, navyše vrchnák je plastový,” približuje motívy novinky Ľuboš Končok z Cechu hostinských a zároveň prevádzkovateľ niekoľkých podnikov v Banskej Bystrici.

Viaceré kaviarne v meste sa tak rozhodli ukončiť predaj kávy so sebou do jednorazových pohárov. Od začiatku januára ponúkajú svojim zákazníkom možnosť kúpy vlastných pohárov a následne, samozrejme, možnosť kúpy kávy so sebou do vlastných pohárov, s ktorými zákazníci prídu. V týchto dňoch už zároveň spustili aj ďalšiu možnosť, ktorou je požičiavanie špeciálnych pohárov za zálohu, ktoré následne môžu zákazníci vrátiť v ktorejkoľvek zapojenej prevádzke.

V podnikoch samozrejme nepristúpili k radikálnej zmene zo dňa na deň a avizujú, že ak zákazníci o ekologickejšiu formu kávy so sebou záujem nemajú, do konca marca im ju ešte predajú aj v bežných “take away” pohároch. Následne však už zostanú pre zákazníkov len spomínané možnosti.

Väčšina zákazníkov však túto zmenu víta. “Sme milo prekvapení. Ľudia chápu, že okolie Banskej Bystrice nemôže byť jedna veľká skládka,” doplnil Končok.

Namiesto kompostovateľných pohárov rovno na ich zálohovanie

Trendom náhrady plastových riadov v podnikoch či pri stánkových predajoch je najmä prechod na kompostovateľné poháre, taniere a ďalšie. Poháre z obnoviteľných zdrojov sa však podniky v Bystrici rozhodli nevyužiť a prejsť rovno na ešte ekologickejšiu formu.

“Najskôr sme premýšľali nad kompostovateľnými pohármi, bohužiaľ tiež je to iba plytvanie zdrojmi, keďže najväčším problémom sa ukázala jednorazovosť. Jednoduchou zálohovateľnosťou chceme prispieť k tomu, aby sme čo najmenej zaťažovali životné prostredie, v ktorom žijeme,” hovorí Ľuboš Končok.

Projekt jednotlivé zapojené prevádzky spoločne koordinujú a aj preto bude možné zálohovateľné poháre zakúpiť i vrátiť vo všetkých zapojených podnikoch. Aktuálne sú doň zapojené prevádzky Bottova, Brewhouse, Impresso, Leroy, Raňajkáreň Maya, U Kemov, Yellow Tree a U Fuggera. “Uvítame všetky ďalšie prevádzky, ktoré by sa chceli zapojiť,” doplnil Končok.

Fotogaléria