1. Čo ma v týchto dňoch potešilo? Viac vecí. Tak napr. vznik  vzdelávacieho centra pre dejepisárov na Fončorde. Takýchto inštitúcií  – a to osobitne teraz, v čase zabúdania, popierania a vulgárnej antipolitiky – nie je nikdy dosť… Alebo fakt, že Kultúrna komisia a Mestská rada si osvojili môj návrh, aby sa držiteľom prestížnej Ceny mesta za rok 2013 stal aj najdlhšie vládnuci bystrický mešťanosta a mimoriadne zaujímavý chlapík Július Česnak, in memoriam (Permon 3/09, str. 9)… Alebo množstvo pozitívnych reakcií, ktoré sme dostali na náš „kovbojský“ odpočet činnosti publikovaný v predvčerajšom vydaní Echa… No a keďže som hrdý GAS-kár, radosť mi urobili aj hokejisti mojej „alma mater“, keď zvíťazili nad večnými rivalmi z Tajáku…:-)

2. Čo ma v týchto dňoch nepotešilo? Pred pár dňami som mal možnosť debatovať s ukrajinskými hudobníkmi Janou a Pavlom, z báječnej elektroakustickej skupiny Zapaska. Hovorili nielen o tom, aké je to trápenie, keď chcú koncertovať po ich obľúbenej strednej Európe, pričom všade, ako Ukrajinci, potrebujú schengenské víza a množstvo iných útrpných papierovačiek… ale  – z prvej ruky – aj o tom, ako im svitá nádej na zmenu… ako pred Vianocami opakovane hrali masám ľudí benefičné koncerty na kyjevskom Majdane… ako ich tam síce ohrozovala polícia, ale aká tam bola napriek tomu národná zomknutosť a prísľubná pozitívna energia… a že veria, že napriek všetkému, už hádam bude lepšie… A teraz tu čítam, že náš župan sa nevenuje už len produkovaniu chaosu a chŕleniu jalových trestných oznámení, ale najnovšie aj geopolitike…. Bolo by to celé smiešne, keby to nebolo smutné…

3. Čomu sa v týchto dňoch venujem? Okrem poslaneckej rutiny sa ako člen pracovnej skupiny pre ekonomický rozvoj zúčastňujem tvorby Plánu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta 2014 – 2020. A spolu so skupinkou nadšencov po večeroch pripravujeme historicky prvé diskusné fórum k participatívnemu rozpočtu (bude 13. 2.2014, od 16.00 hod.). Jedno aj druhé je radostná a zaujímavá práca. Pre lepšiu budúcnosť nášho mesta.

Autor blogu:

Vlado Pirošík

Aktivista, advokát, nezávislý mestský poslanec z klubu Banskobystrická alternatíva. Blog o mojich dvoch vášňach - Bystrici a (komunálnej) politike.