1. Čo ma v týchto dňoch potešilo? Park pod Pamätníkom SNP. Teda jeho juhovýchodný roh.  Je tam teraz nielen pôsobivá  jesenná atmosféra, plná šuštiaceho lístia, farieb a vôní, ale od piatku zároveň  aj úplne nové IHRISKO BEZ BARIÉR. A stále je odvtedy plné detí! Bez falošnej skromnosti pripomínam, že o to ihrisko sa pričinil najmä klub BBA, osobitne Lucia a Palo.

2. Čo ma v týchto dňoch nepotešilo? Park pod Pamätníkom SNP. Teda jeho juhozápadný roh. V priamom prenose tam totiž práchnivie vzácna drevená plastika z roku 1968  POĽNÉ ZNAKY od medzinárodne uznávaného Vladimíra Kompánka (1927 – 2011). Z týždňa na týždeň je stav toho objektu horší. Čo sa ešte musí stať, aby sa kompetentní zobudili…?

3. Čomu sa v týchto dňoch venujem? Na pondelkovej Finančnej komisii MsZ som  zabojoval za znovuoživenie Amfiteátra. Nateraz neúspešne, ale nevzdávam to. Kľúčový zápas je ešte len pred nami. No a po debate s kolegami a kamarátmi som uzavrel svoju župnú osmičku poslaneckých kandidátov: okrem Roba Hurana, Vlada Sklenku, Petra Rusnáka, Daniely Baranovej a Braňa Slaného budem hlasovať aj za Milana Ligoša. Nikdy som ho nestretol osobne. Presvedčila ma ale jeho kampaň, ako aj fakt, že lipšicovci, za ktorých kandiduje,  zaviazali svojich ľudí dodržiavať programový dokument Otvorená samospráva. Tak nech to ukáže v praxi. Ďalej budem voliť  Karola Jadaša z KDS. Karol má nielen slušnú realistickú víziu čo s našim krajom, ale aj pevný životný postoj, spolutvarovaný Františkom Mikloškom a Vladimírom Palkom, t.j. jednými z najzaujímavejších ponovembrových politikov. No a na záver urobím voľbu  z rozumu a zakrúžkujem  – Petra Gogolu. Uznávam výhradu viacerých, že by sa mal venovať najmä primátorovaniu. Na druhej strane, pri súčasnom hlúpom nastavení VÚC je župný mandát pre starostu/primátora, a tým pádom aj pre tú-ktorú samosprávu a jej obyvateľov veľkou výhodou (viď aj Cireňová, Demian, Mináč, Vazan, …). Taká je proste realita. A Peter Gogola má okrem toho aj najvyššie šance stať sa historicky vôbec prvým nezávislým poslancom zvoleným za okres Banská Bystrica. Tak nak. 

Autor blogu:

Vlado Pirošík

Aktivista, advokát, nezávislý mestský poslanec z klubu Banskobystrická alternatíva. Blog o mojich dvoch vášňach - Bystrici a (komunálnej) politike.