1. Čo ma v týchto dňoch potešilo? Participatívny rozpočet. Hlavne tá hojná účasť na ňom. Po 71 hlasujúcich Bystričanoch na prvom diskusnom fóre (13.2.2014) a 205 hlasujúcich na druhom fóre (22.5.2014) prišla ešte aj tretia dobrá správa tohto druhu –  177 hlasujúcich do prenosnej schránky na mestskom úrade (23.5. – 6.6.2014) …  A to sme ešte minulý rok museli z iniciatívy jedného poslaneckého kolegu zakomponovať  do štatútu aj klauzulu, že PR je neplatný ak sa ho v rozhodovacej fáze nezúčastní aspoň 60 ľudí (§ 8 ods. 3 ŠPR) … taká malovernosť tu na začiatku voči PR bola…

copyright: Matej Kapusta2. Čo ma v týchto dňoch nepotešilo? Participatívny rozpočet. Neprekvapil ma ani tak necitlivý radničný nálet procedurálnych návrhov jednej dobre zorganizovanej skupiny ľudí k hlasovaciemu poriadku PR, á la aby jeden človek nemal jeden hlas, ale 5 plus 3 plus 1, teda až deväť hlasov… Zaskočilo ma najmä to, ako si tieto nedemokratické  návrhy priebežne osvojovalo aj množstvo ďalších prítomných participantov… aby sa následne obrátili voči nim… Nuž, čo už: hlas ľudu, hlas boží.

3. Čomu sa v týchto dňoch venujem? Participatívnemu rozpočtu. Dohodli sme sa s členmi koordinačnej rady a zamestnancami MsÚ, že vychytáme drobné muchy  a znovelizujeme štatút. Mojou osobnou prioritou bude dostať tam ustanovenie, že jeden občan má len jeden hlas. Taký úplne obyčajný princíp zdravého rozumu. Či :-)?

Autor blogu:

Vlado Pirošík

Aktivista, advokát, nezávislý mestský poslanec z klubu Banskobystrická alternatíva. Blog o mojich dvoch vášňach - Bystrici a (komunálnej) politike.