1. Čo ma v týchto dňoch potešilo? Tak, ako sa more skladá z kvapiek, sa aj kvalitný život v samospráve skladá z veľkého množstva malých fungujúcich vecí. Vždy ma preto potešia „drobné“ akcie ako napr. táto na Tajáku. A teším sa zároveň na dobu, keď sa práve mladí neskazení ľudia ako Slavo Sochor, Jaro Dodok, ale tiež Ďuro Havlík, Zuza Borošová, Rado Sloboda, … chytia aj kormidla správy vecí verejných v našom meste.

2. Čo ma v týchto dňoch nepotešilo? Vyľudňovanie Bystrice. Trvá síce už druhú dekádu, a v rámci celého okresu to nie je až také zlé (množstvo panelákových ľudí z mesta sa presúva do rodinných domov v okolitých obciach),  no deviate miesto v markízackom rebríčku „slovenských Detroitov“ ma predsa len mierne prekvapilo.  Spolu s najšikovnejšími, a treba povedať, že nezriedka aj s najbohatšími ľuďmi nám totiž Bystricu opúšťajú i veľké podielové dane (t.j. základný zdroj financovania samosprávy, ktorý len v tomto roku tvorí príjem do mestskej kasy vyše 19 mil. eur). Prichádza preto čas, aby samospráva spustila serióznu „brain drain“ kampaň, a to najmä na UMB a AU. Bojujme o to, aby sme udržali doma každého (mladého) Bystričana, napríklad aj takto. Ale popri tom poďme začať programovo loviť aj najlepšie mozgy Gemerčanov, Oravákov, východniarov, …

3. Čomu sa v týchto dňoch venujem? S poslaneckými kolegami Lydkou a Palom sme sa zúčastnili víkendového seminára, kde sme mali možnosť načerpať energiu a inšpiráciu od ľudí z celého Slovenska (PBO, RbK, LT, LPM, ZOMOS,  …), ktorí, rovnako ako my v BBA, žijú pre politiku, a nie z politiky. Vďaka za silu, priatelia.

Autor blogu:

Vlado Pirošík

Aktivista, advokát, nezávislý mestský poslanec z klubu Banskobystrická alternatíva. Blog o mojich dvoch vášňach - Bystrici a (komunálnej) politike.